Πέμπτη 3 Απριλίου 2003

0


Πέμπτη 3 Απριλίου 2003Home

Φάκελος Ιράκ: To_xρονικό
00:57 Μια φάλαγγα φορτηγών με τουρκικές πινακίδες κυκλοφορίας, που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για τις αμερικανικές δυνάμεις, διασχίζει τα σύνορα Ιράκ- Τουρκίας.


 
 
02:30 Βομβαρδισμοί στην Βαγδάτη. Οι Ιρακινοί κάνουν χρήση αντι- αεροπορικών πυρών.
03:40 Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι κάποιες μονάδες της ιρακινής προεδρικής φρουράς μετακινούνται προς τα νότια της Βαγδάτης, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους γύρω από το αεροδρόμιο.
04:05 Επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν το ελικόπτερο τύπου UH-60A στο οποίο επέβαιναν καταρρίφθηκε από ιρακινά πυρά κοντά στην πόλη Καρμπάλα.
06:30 Ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου F/A-18 χορνέτ συντρίβεται στο νότιο Ιράκ. Σύμφωνα με αναφορές, το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους- αέρος.
08:58 Εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού ανακοινώνουν ότι σκοτώθηκαν περίπου 500 Ιρακινοί στρατιώτες στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν μια γέφυρα στρατηγικής σημασίας, στις όχθες του Ευφράτη ποταμού, 30χλμ νοτίως της Βαγδάτης.
10:43 Αμερικανοί δηλώνουν ότι μόνο 10χλμ χωρίζουν την τρίτη μεραρχία πεζικού από τα προάστια της Βαγδάτης.
10:47 Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι η τρίτη μεραρχία πεζικού καταλαμβάνει θέσεις γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
11:19 Ο Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται στην ιρακινή τηλεόραση εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την άμυνα που προβάλουν οι Ιρακινοί στρατιώτες στην πόλη ¶λ-Κουτ, 150χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.
12:13 Η ιρακινή τηλεόραση προβάλλει σκηνές από τα συντρίμμια ενός αμερικανικού αεροσκάφους, το οποίο κατέρριψε η ιρακινή αεράμυνα στην Βασόρα.
12:55 Αμερικανοί εκπρόσωποι ισχυρίζονται ότι οι ειδικές αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν κατά την διάρκεια της νύχτας σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ, 90 χιλιόμετρα από την Βαγδάτη. Κατόπιν εγκατέλειψαν το κτήριο.
13:38 Ο Ιρακινός Υπουργός Τύπου, Μοχάμετ Αλ Σαχάφ, χαρακτηρίζει «ανόητους» τους ισχυρισμούς ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται κοντά στην Βαγδάτη.
17:49 Ο πρόεδρος Μπους, σε λόγο τους προς τους Αμερικανούς πεζοναύτες στην Νότια Καρολίνα, αναφέρει ότι τα συμμαχικά στρατεύματα δεν θα σταματήσουν την προέλασή τους προς την Βαγδάτη μέχρι να απελευθερωθεί το Ιράκ.
19:00 Κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στην Βαγδάτη για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου. Ακούγονται πυρά πυροβολικού στα νότια προάστια της πόλης.
20:28 Οι αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές κάνουν λόγο για αρκετούς ιρακινούς τραυματίες, στρατιώτες και πολίτες.
20:52 Η ιρακινή τηλεόραση μεταδίδει εικόνες του Σαντάμ Χουσέιν την ώρα που προεδρεύει σύσκεψης με μέλη της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.
21:32 Ο Γάλλος πρωθυπουργός δηλώνει ότι η Αμερική διέπραξε ένα «σοβαρό πολιτικό λάθος» με την απόφασή της να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο.
22:12 Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατελήφθη το αεροδρόμιο της Βαγδάτης από τα συμμαχικά στρατεύματα, που δεν συνάντησαν καμμία ουσιαστική αντίσταση από


την πλευρά των Ιρακινών.
22:56 Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Τάρεκ Αζίζ, δηλώνει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα καταφέρουν να καταλάβουν τελικά την Βαγδάτη.
23:55 Σφοδροί βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ, κοντά στην πόλη της Μοσούλης.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ