Σάββατο 5 Απριλίου 2003

0


Σάββατο 5 Απριλίου 2003Home

Φάκελος Ιράκ: To_xρονικό
01:20 Bολές πυροβολικού πλήττουν θέσεις της ιρακινής προεδρικής φρουράς στο νότο της Βαγδάτης.


 
 
02:20 Δέκα ιρακινοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, σκοτώνονται από αμερικανούς στρατιώτες, όταν το φορτηγό που τους μετέφερε δεν σταμάτησε σε σημείο ελέγχου, νότια της Βαγδάτης.
02:55 Η σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας του προέδρου των Η.Π.Α, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα είναι αυτές που θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ και όχι ο Ο.Η.Ε.
04:00 Τρεις ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται στα νότιο-ανατολικά προάστια της Βαγδάτης.
06:00 Δύο αμερικανοί πιλότοι σκοτώνονται όταν το ελικόπτερο Κόμπρα στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στο κεντρικό Ιράκ.
06:30 Περίπου 8 αμερικανικά άρματα μάχης ξεκίνησαν αναγνωριστική αποστολή στα νότια περίχωρα της Βαγδάτης πλησιάζοντας το κέντρο της πόλης.
09:10 Ο Αμερικανικός στρατός ανακοινώνει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις κινούνται προς το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.
10:00 Αμερικανοί στρατιώτες καταλαμβάνουν το αρχηγείο της μεραρχίας Μεδίνα της ιρακινής προεδρικής φρουράς. Πολλοί πεζοναύτες τραυματίζονται κατά την επιχείρηση.
10:30 Μονάδες του ιρακινού πυροβολικού λαμβάνουν θέσεις μάχης μέσα στην Βαγδάτη.
11:15 Δημοσιογράφοι του ΒΒC αναφέρουν ότι παρά τις ενδείξεις μαχών και τα καμένα ιρακινά άρματα μάχης στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης, δεν φαίνονται ακόμα συμμαχικά στρατεύματα στην πόλη.
11:30 Ο ιρακινός υπουργός άμυνας διαψεύδει την ύπαρξη αμερικανών στρατιωτών στο κέντρο της Βαγδάτης και ανακοινώνει την ανακατάληψη του αεροδρομίου.
12:05 Τρεις Ιρακινοί διπλωμάτες απελαύνονται από την Αγκυρα.
13:05 Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού κάνει λόγο για μεγάλες απώλειες της ιρακινής προεδρικής φρουράς στη Βαγδάτη.
14:15 Σύμφωνα με ανακοίνωση του συμμαχικού αρχηγείου από το Κατάρ, το αεροδρόμιο της Βαγδάτης έχει καταληφθεί πλήρως από τον συμμαχικό στρατό και πλέον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια όταν επιδιορθωθούν οι αεροδιάδρομοί του σε λίγο καιρό.
15:15 Ο Ιρακινός υπουργός άμυνας διαβάζει νέο μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν στην ιρακινή τηλεόραση με το οποίο παρακινεί τον ιρακινό λαό να επιτεθεί στους εισβολείς.
17:06 Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα ο πρόεδρος Μπούς, δηλώνει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν θα σταματήσει ωσότου ελευθερωθεί η χώρα αυτή.
17:27 Πηγές από το συμμαχικό στρατηγείο στο Κατάρ επιβεβαίωσαν ότι αμερικανικά αεροσκάφη, έπληξαν την κατοικία του διοικητή των ιρακινών στρατευμάτων στο νότο, Αλί Χασάν Αλ Ματζίντ – γνωστός ως χημικός Αλί – στη Βασόρα σήμερα το πρωί.
17:30 Το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας – περίπου 1000 τόνοι σιταριού-φτάνει στο βόρειο Ιράκ, στο γραφείο του ΟΗΕ στην πόλη Ντοχούκ.
18:07 Ο αρχηγός της συμμαχικής αεροπορίας ανακοινώνει ότι αμερικανικά μαχητικά ξεκινούν 24ώρες περιπολίες πάνω από την Βαγδάτη ώστε να παρέχουν κάλυψη στις μονάδες πεζικού που επιχειρούν στην ιρακινή πρωτεύουσα.
19:23 Εκρήγνυται βόμβα στο κέντρο της Βαγδάτης, δίπλα από το ξενοδοχείο «Παλαιστίνη», στο οποίο διαμένουν πολλοί ξένοι ανταποκριτές.
22:00 Μαζικές εκρήξεις σημειώνονται στο κέντρο της Βαγδάτης.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ