Δευτέρα 7 Απριλίου 2003

0


Δευτέρα 7 Απριλίου 2003Home

Φάκελος Ιράκ: To_xρονικό
04:00 Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το κέντρο και τα περίχωρα της Βαγδάτης.


 
 
05:30 Η ιρακινή τηλεόραση αναφέρει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσφέρει 8000 δολάρια σε όποιον καταστρέψει ένα συμμαχικό άρμα μάχης ή τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.
06:32 Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αμερικανικά άρματα μάχης επιτίθενται σε στόχους στο κέντρο της Βαγδάτης.
07:15 Τα αμερικανικά στρατεύματα ανακοινώνουν την κατάληψη της κύριας προεδρικής κατοικίας του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς περισσότερα από 100 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα των ΗΠΑ προχωρούν μέσα στην Βαγδάτη υποστηριζόμενα από αεροσκάφη Α-10.
07:40 Τα συμμαχικά στρατεύματα συνάντησαν σποραδική αντίσταση από τους Ιρακινούς κατά την επιχείρηση κατάληψης της κύριας κατοικίας του Σαντάμ.
07:50 Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι στις όχθες του ποταμού Τίγρη διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ Ιρακινών και Αμερικάνων.
08:25 Τα κτήρια των υπουργείων εξωτερικών και πληροφοριών παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ιρακινών, μεταδίδουν ξένοι δημοσιογράφοι από την Βαγδάτη.
08:30 Ο Ιρακινός υπουργός πληροφοριών σε συνέντευξη τύπου, υποστηρίζει ότι τα συμμαχικά στρατεύματα έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα και ότι έχουν εκδιωχθεί από την Βαγδάτη.
09:05 Η πόλη της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό.
09:25 Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι οι Βρετανοί είναι πεπεισμένοι για το θάνατο του διοικητή των Ιρακινών δυνάμεων στο νότο Αλί Χασάν Αλ Ματζίντ.
09:40 Αμερικανοί πεζοναύτες εισέρχονται στην Βαγδάτη από τα νοτιοανατολικά της πόλης.
10:40 Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης η περιοχή της Βαγδάτης όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα προεδρικά μέγαρα.
12:00 Τουλάχιστον δυο αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε μάχη για την κατάληψη γέφυρας πάνω από τον ποταμό Τίγρη στο κέντρο της Βαγδάτης.
12:20 Αρκετοί αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν η βάση τους στα νότια περίχωρα της Βαγδάτης δέχτηκε πυραυλική επίθεση.
12:30 Ο Βρετανός υπουργός άμυνας δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο «Χημικός Αλί» έχει σκοτωθεί αν και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον θάνατό του.
13:20 Το συμμαχικό στρατηγείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συμμαχικές δυνάμεις εξόντωσαν μεγάλες δυνάμεις του Ιρακινού στρατού στην βόρειο-δυτική Βαγδάτη κατά την προσπάθεια των τελευταίων να ενισχύσουν της αμυντικές τους θέσεις στο κέντρο της πόλης.
13:55 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρετανοί κατέλαβαν πλήρως την Βασόρα, αφού σκότωσαν 300 ιρακινούς στρατιώτες μέσα στην πόλη.
14:27 Δυο στρατιώτες και δυο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και άλλα 15 άτομα τραυματίστηκαν, όταν ιρακινός πύραυλος έπληξε συμμαχικό κέντρο τηλεπικοινωνιών στο νότο της Βαγδάτης, ανέφεραν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.
15:45 Ο διοικητής των βρετανικών στρατευμάτων στον Κόλπο, δήλωσε ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στην Βασόρα έχει τελειώσει, αν και κάποιες παραστρατιωτικές ομάδες Ιρακινών εξακολουθούν να αντιστέκονται.
15:50 Η ιρακινή τηλεόραση δείχνει τον Σαντάμ Χουσεΐν και τον γιο του Κουσάι να συναντούν υψηλόβαθμα στελέχη του ιρακινού καθεστώτος.
16:30 Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε δηλώσεις του κάνει λόγο για ένα μεταπολεμικό Ιράκ στο οποίο ο ΟΗΕ θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
16:35 Ο διοικητής των συμμαχικών στρατευμάτων, στρατηγός Τόμι Φράνκς, επισκέπτεται στρατιώτες του σε τρεις τοποθεσίες στο Ιράκ.
19:30 Ο Τζόρτζ Μπους φτάνει στο Μπέλφαστ για να συνομιλήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλέρ, για τον πόλεμο στο Ιράκ.
20:30 Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράσφελντ δηλώνει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ελέγχει ένα μικρό μόνο μέρος των Ιρακινών.
23:30 Ο Κόφι Ανάν δηλώνει ότι μόνο ο ΟΗΕ είναι αρμόδιος να νομιμοποιήσει μια μεταβατική κυβέρνηση στο Ιράκ.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ