Τρίτη 8 Απριλίου 2003

0


Τρίτη 8 Απριλίου 2003Home

Φάκελος Ιράκ: To_xρονικό
00:30 Το Αραβικό δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η πρεσβεία των Παλαιστινίων στη Βαγδάτη βομβαρδίστηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.


 
 
02:55 Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από την Βαγδάτη, οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει το παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν δέχονται επίθεση από ιρακινές μονάδες πεζικού και πυροβολικού.
03:00 Πέντε μεγάλες εκρήξεις σημειώνονται στην δυτική Βαγδάτη, στην περιοχή γύρω από το προεδρικό παλάτι του Σαντάμ.
03:55 Το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν τοποθεσία στην Βαγδάτη όπου θεωρείται ότι βρισκόταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, οι δυο γιοι του και υψηλόβαθμα στελέχη του ιρακινού καθεστώτος.
04:35 Αμερικανοί αξιωματικοί αναφέρουν ότι η επίθεση εναντίον του Ιρακινού προέδρου πραγματοποιήθηκε από ένα βομβαρδιστικό Β-15. Σημειώνουν ότι στην θέση του στόχου πλέον βρίσκεται ένας μεγάλος κρατήρας και ότι δεν είναι γνωστό τι απώλειες προκλήθηκαν.
05:25 Σφοδρή μάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ιρακινούς στην περιοχή που βρίσκεται το παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς αμερικανικά άρματα μάχης προσπαθούν να μετακινηθούν βόρεια.
06:50 Το αραβικό δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι τα γραφεία του στην Βαγδάτη χτυπήθηκαν από αμερικανικό πύραυλο τραυματίζοντας έναν κάμεραμάν. Ένας ακόμα εργαζόμενος αγνοείται.
07:00 Πεζοναύτες των ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε οδομαχίες με άντρες της ιρακινής πολιτοφυλακής στα νότιο-ανατολικά προάστια της Βαγδάτης καθώς προσπαθούν να πλησιάσουν το κέντρο της πόλης.
08:40 Μάχη για την κατάληψη δυο σημαντικών γεφυρών στην κεντρική Βαγδάτη.
08:50 Ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα, Τάρεκ Αγιούμπ,


που τραυματίστηκε κατά τον βομβαρδισμό των γραφείων του καναλιού στην Βαγδάτη, υποκύπτει στα τραύματά του.
09:00 Σταματάει να εκπέμπει η ιρακινή κρατική τηλεόραση.
09:28 Δυο ελικόπτερα Απάτσι των ΗΠΑ καταστρέφουν κτιριακό συγκρότημα που θεωρείται βάση μονάδων της προεδρικής φρουράς στη νότιο-ανατολική Βαγδάτη.
09:46 Αμερικανικά άρματα μάχης ¶μπραμς κάνουν την εμφάνιση τους σε κεντρική γέφυρα, που βρίσκεται στον ποταμό Τίγρη, και βάλλουν κατά στόχων στην ανατολική όχθη.
09:52 Το ιρακινό κρατικό ραδιόφωνο σταματά να εκπέμπει.
10:07 Έκρηξη συγκλονίζει το ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Κάποιοι από τους δημοσιογράφους που διαμένουν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο τραυματίζονται.
10:25 Ο ιρακινός υπουργός πληροφοριών, σε δηλώσεις του προς τους ξένους δημοσιογράφους, καλεί τους αμερικανούς στρατιώτες να παραδοθούν, προειδοποιώντας ότι αλλιώς θα καούν μέσα στα άρματα μάχης τους.
10:37 Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι τέσσερις εργαζόμενοί του τραυματίστηκαν από την επίθεση στο ξενοδοχείο Παλαιστίνη. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα η σοβαρότητα των τραυματισμών τους.
10:42 Ένα αεροπλάνο Α-10 των ΗΠΑ καταρρίπτεται στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου της Βαγδάτης. Ο πιλότος προλαβαίνει να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτόξευσης και διασώζεται.
10:53 Ανταποκριτές στην περιοχή της Βαγδάτης αναφέρουν ότι η έκρηξη στο ξενοδοχείο Παλαιστίνη οφείλεται σε βλήμα άρματος μάχης.
12:00 Ο διοικητής της 3ης μεραρχίας πεζικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι το ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» χτυπήθηκε από ένα βλήμα αμερικανικού άρματος μάχης κατά λάθος, όταν αυτό προσπάθησε να απαντήσει σε πυρά που δέχτηκε από Ιρακινούς στρατιώτες.
12:20 Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς ανέφερε, ότι μια μεταβατική κυβέρνηση που θα αποτελείται από Ιρακινούς του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού θα σχηματιστεί όσο το δυνατό συντομότερα. Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ θα αναλάβει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.
13:32 Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ρασίντ στα ανατολικά προάστια της Βαγδάτης χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Το αεροδρόμιο αυτό απέχει πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
13:35 Ο κάμεραμάν του Ρόιτερς Τάρας Πρότσιουκ υποκύπτει στα τραύματά του μετά την επίθεση που δέχτηκε το ξενοδοχείο «Παλαιστίνη».
14:02 Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί ότι τα φαρμακευτικά εφόδια στο Ιράκ βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο και ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν την δυνατότητα να περιθάλψουν άλλους τραυματίες.
14:26 Ο ηγέτης της Σιιτικής αντιπολίτευσης Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακέρ Χακίμ ανακοινώνει ότι θα επιστρέψει στο Ιράκ μετά από 20 χρόνια εξορίας στο γειτονικό Ιράν.
14:35 Ιρανοί μαθητές πετούν βόμβες μολότοφ κατά της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.
15:37 Κούρδοι μαχητές μαζί με μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ προελαύνουν στο βόρειο μέτωπο, πλησιάζοντας το Κιρκούκ και την Μοσούλη.
15:42 Ακόμα ένας δημοσιογράφος που τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε το ξενοδοχείο «Παλαιστίνη», ο Ισπανός Χοσέ Κούσο , έχασε την μάχη με τον θάνατο.
16:22 Οι Παλαιστινιακές Αρχές ανακοινώνουν ότι η διπλωματική τους αποστολή στην Βαγδάτη χτυπήθηκε από αμερικανικό πύραυλο.
18:00 Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να έχει κύριο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.
18:32 Για τρίτη φορά, πύραυλος χτυπά το Ιράν στα σύνορα με το Ιράκ. Δημοσιογραφικές πηγές κάνουν λόγο για ένα νεκρό.
18:50 Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ακόμα ζωντανός υποστηρίζουν Βρετανοί στρατιωτικοί.
20:05 Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ σε αναφορές του τονίζει ότι οι ειδικές δυνάμεις της προεδρικής φρουράς του Ιράκ είναι ακόμα αξιόμαχες και έχουν την δυνατότητα να επιφέρουν πλήγματα σε μικρής έκτασης πολεμικές δραστηριότητες.
21:10 Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι ο ΟΗΕ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ και ότι πρέπει να συνεργαστεί με τις συμμαχικές χώρες για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ.
21:30 Νέοι ισχυροί βομβαρδισμοί πλήττουν την Βαγδάτη καθώς νυχτώνει.
23:15 Το Αλ Τζαζίρα ανακοινώνει ότι δεν θα αποσύρει τους ανταποκριτές του από την Βαγδάτη παρά τον θάνατο ενός δημοσιογράφου του.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ