Τετάρτη 9 Απριλίου 2003

0


Τετάρτη 9 Απριλίου 2003Home

Φάκελος Ιράκ: To_xρονικό
02:40 Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος προειδοποιεί τους Ιρακινούς ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν σεβασθούν τους όρους της συνθήκης της Γενεύης.


 
 
05:30 Ακούγονται πυρά αρμάτων μάχης στην Βαγδάτη.
06:25 Αμερικανοί πεζοναύτες εδραιώνουν τις θέσεις τους στο νότιο Ιράκ, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν να ενωθούν με τα ερχόμενα από την Βασόρα βρετανικά στρατεύματα, προκειμένου να κατευθυνθούν όλοι μαζί προς την Βαγδάτη.
08:30 Κούρδος αξιωματούχος δηλώνει ότι αμερικανικά και κουρδικά στρατεύματα ελέγχουν πλέον ένα βουνό στρατηγικής σημασίας για τους Ιρακινούς, αφού από αυτό μπορούσαν να υπερασπίζονται τη Μοσούλη.
08:50 Αμερικανοί πεζοναύτες ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το αρχηγείο της 10ης ιρακινής μεραρχίας τεθωρακισμένων στο ανατολικό Ιράκ.
09:02 Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν σύντομα μια συνέλευση, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της εγκατάστασης νέας πολιτικής ηγεσίας στο νότιο Ιράκ.
10:20 Ανταποκριτές αναφέρουν ότι εκατοντάδες Ιρακινοί φωνάζοντας συνθήματα κατά του Σαντάμ επευφημούν τους Αμερικανούς πεζοναύτες, που προελαύνουν από τα ανατολικά μέσα στην Βαγδάτη.
11:30 Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού αρχηγείου στο Κατάρ, στρατηγός Φράνκ Θόρπ, δηλώνει ότι τα συμμαχικά στρατεύματα εξακολουθούν να είναι σε επιφυλακή αφού δεν αποκλείεται ο πόλεμος να διαρκέσει ακόμα μερικές μέρες.
12:04 Τα αμερικανικά στρατεύματα που μπαίνουν στην Βαγδάτη από τα βορειοδυτικά συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους Ιρακινούς.


12:36 αμερικανικά τάνκ εδραιώνουν τις θέσεις τους γύρω από την πλατεία Τιχρίρ, στο κέντρο της Βαγδάτης, στην ανατολική όχθη του Τίγρη ποταμού.
13:06 Ο Τόνι Μπλέρ δηλώνει ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση παράδοσης του ιρακινού καθεστώτος θα γίνει αποδεκτή, αρκεί αυτή να γίνει από κάποιον με την ανάλογη αρμοδιότητα.
13:18 Ανταποκριτές στην Βαγδάτη αναφέρουν ότι ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί κυρίως από καταστηματάρχες που έχουν ξεσηκωθεί στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους.
13:29 Ο εκπρόσωπος τής Κεντρικής Διοίκησης, Βίνσεντ Μπρούκς, υποστηρίζει ότι κάποιες περιοχές στα βόρεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της γεννέτειρας του Σαντάμ, Τικρίτ, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή. Προσθέτει ότι οι μάχες στις περιοχές αυτές θα είναι ανάλογες με τις μάχες και στα υπόλοιπα σημεία του Ιράκ.
14:31 Μια πομπή αμερικανικών τάνκ φτάνει έξω από το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.
15:00 Ιρακινοί πολίτες προσπαθούν να γκρεμίσουν ένα γιγάντιο άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Αλ Φάρντους (παράδεισος), στο κέντρο της Βαγδάτης.
16:00 Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις στο Ιράκ εξελίσσονται ραγδαία και με μεγάλη επιτυχία.
16:15 Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ¶ρι Φλάϊσερ, τονίζει ότι οι σκηνές που προβάλλονται στην τηλεόραση αποδεικνύουν την απεριόριστη δίψα των Ιρακινών για ελευθερία.
16:52 Αμερικανικές μονάδες τεθωρακισμένων γκρεμίζουν το άγαλμα του Σαντάμ στην πλατεία Αλ Φάρντους (Παράδεισος), ενώ Ιρακινοί πολίτες ζητωκραυγάζουν.
17:51 Ο διοικητής της 3ης αμερικανικής μεραρχίας δηλώνει ότι το κέντρο της Βαγδάτης έχει σχεδόν καταληφθεί και ότι το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων απέχει μόνο λίγες μέρες.
20:35 Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ τονίζει ότι τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Ιράκ θα κρίνουν το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Προσθέτει ότι οι μάχες θα συνεχισθούν για λίγο καιρό ακόμα.
20:52 Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ σε νέα του δήλωση κατηγορεί τη Συρία ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον να μην δώσει στρατιωτική βοήθεια στους Ιρακινούς.
21:15 Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, δηλώνει ότι σύντομα θα αρχίσουν οι συνομιλίες στα νότια του Ιράκ, στην πόλη Ναζιρίγια, για τον σχηματισμό νέας ιρακινής κυβέρνησης.
22:30 Ο Ιρακινός πρέσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμετ Αλ-Ντούρι, δηλώνει χαρακτηριστικά το "παιχνίδι τελείωσε", εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μπορέσουν οι Ιρακινοί να ζήσουν σύντομα ειρηνικά. Είναι ο πρώτος Ιρακινός εκπρόσωπος που παραδέχεται επίσημα ότι ο Σαντάμ δεν έχει πια τον έλεγχο.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ