Παρασκευή 11 Απριλίου 2003

0


Παρασκευή 11 Απριλίου 2003Home

Φάκελος Ιράκ: To_xρονικό
00:20 Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι μικρές δυνάμεις Αμερικανών και Κούρδων στρατιωτών κινούνται προς την πόλη της Μοσούλης, μετά την συνθηκολόγηση των ιρακινών στρατευμάτων στην περιοχή.


 
 
03:04 Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν με έξι βόμβες JDAM την κατοικία του ετεροθαλή αδερφού του Σαντάμ Χουσεΐν, Μπαρζάν Ιμπραήμ Χασάν αλ Τικρίτι, 110 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Ο Χασάν ήταν αρχηγός της ιρακινής μυστικής αστυνομίας.
06:43 Αναφορές κάνουν λόγο για αποχώρηση των ιρακινών δυνάμεων από την Μοσούλη.
08:45 Αμερικανοί αξιωματούχοι απευθύνουν έκκληση στους Ιρακινούς δημόσιους υπαλλήλους να επανέλθουν στις εργασίες τους και να συνεργαστούν με τα αμερικανικά στρατεύματα για την αποκατάσταση της τάξης στην Βαγδάτη.
09:23 Δημοσιογράφος του BBC ανέφερε ότι δυο Ιρακινοί ανήλικοι σκοτώθηκαν από αμερικανούς πεζοναύτες σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια. Αλλα εννέα άτομα τραυματίστηκαν από τα πυρά των Αμερικανών, που υποστηρίζουν πως πυροβόλησαν γιατί το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι Ιρακινοί δεν σταμάτησε για έλεγχο.
09:36 Ιρακινοί αντίπαλοι του Σαντάμ Χουσέιν επιτέθηκαν στην ιρακινή πρεσβεία στην Τεχεράνη.
09:45 Λεηλατείται η κεντρική τράπεζα στην Μοσούλη.
11:50 Ο στρατηγός Τόμι Φράνκς δηλώνει ότι οι ηγέτες του ιρακινού καθεστώτος έχουν σκοτωθεί ή προσπαθούν να διαφύγουν από το Ιράκ.
12:03 Ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεϊ χαρακτήρισε τον πόλεμο των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ ως απρόκλητη επίθεση εναντίον του Ισλάμ. Εξέφρασε όμως και την χαρά του που είδε το τέλος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.
12:15 Πηγές από τον Ερυθρό Σταυρό εκδηλώνουν την ανησυχία τους για τις λεηλασίες και την γενικότερη αναρχία που επικρατεί στην Βαγδάτη και την Βασόρα. Προτρέπουν τις συμμαχικές δυνάμεις να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη όπως επιτάσσει η συνθήκη της Γενεύης.
12:20 Αμερικανικές πηγές ανακοινώνουν την παράδοση του 5ου τάγματος του ιρακινού στρατού στα αμερικανικά στρατεύματα στην Μοσούλη.
13:08 Η Κεντρική διοίκηση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανακοίνωσε ότι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ανακάλυψαν και κατέστρεψαν πέντε αεροσκάφη βόρεια του Τικρίτ.
13:13 Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι καταζητούνται 55 Ιρακινοί, στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Η Κεντρική Διοίκηση εφοδιάζει τους αμερικανούς στρατιώτες με τράπουλα με τις φωτογραφίες των καταζητούμενων.
14:02 Κούρδος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν το Κιρκούκ.
14:25 Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ για να επιτηρήσουν την αποχώρηση των Κούρδων από την πόλη , ανέφερε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.
15:30 Ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ, επιλέχτηκε από τις ΗΠΑ για να επιβλέψει την διοίκηση του μεταπολεμικού Ιράκ. Ο Γκάρνερ έχει μεταβεί ήδη στο Ούμ Κασρ για να διαβεβαιώσει τον τοπικό πληθυσμό ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν τους Ιρακινούς να ξαναχτίσουν την χώρα τους και όχι για να επιβάλουν κατοχή.
16:10 Ο Ερυθρός Σταυρός από την Γενεύη ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας στο Ιράκ αποτελεί σκάνδαλο, αλλά ύστερα από συνεννοήσεις με ΗΠΑ και Βρετανία εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση σύντομα θα βελτιωθεί.
17:20 Ομάδες πολιτών λεηλατούν το αρχαιολογικό μουσείο της Βαγδάτης. Καταστρέφονται ή εξαφανίζονται 170.000 εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας.
18:15 Κυβερνητικά και εμπορικά κτήρια φλέγονται στην Βαγδάτη, όπου επικρατεί χάος.
18:25 Ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν δήλωσε ότι οι Κούρδοι αντάρτες έχουν αρχίσει να αποχωρούν από το Κιρκούκ.
20:15 Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας συναντώνται, με θέμα το Ιράκ, στην Αγία Πετρούπολη.
20:29 Ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ άσκησε δριμεία κριτική στα ΜΜΕ για την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ και για τις ανταποκρίσεις τους περί αναρχίας και ανομίας που ακολούθησαν την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
21:00 Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να παραγράψει το χρέος του Ιράκ προς αυτήν, μετά από αμερικανική προτροπή, ώστε να γίνει εφικτή η ανοικοδόμηση της ιρακινής οικονομίας.
21:22 Κατά την τριμερή διάσκεψη Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας, οι τρεις ηγέτες τόνισαν ότι ο ΟΗΕ πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.
21:25 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισημαίνει ότι


τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα δεν έχουν βρει όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, παρά τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου πριν εκδηλωθεί η εισβολήσ το Ιράκ.
21:29 Εθελοντές και ιατρικό προσωπικό προσπαθούν με όπλα να προστατέψουν τα νοσοκομεία της Βαγδάτης από λεηλασίες, αφού η κατάσταση στην ιρακινή πρωτεύουσα είναι εκτός ελέγχου.
21:45 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα τελειώσει όταν επιτευχθούν οι στόχοι της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ. Επίσης εξέφρασε την άγνοια του για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν. Τέλος προέτρεψε την ηγεσία της Συρίας να κλείσει τα σύνορα της και να μην δεχτεί τους καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ