Οι επιθέσεις μετά την 1η Μαϊου 2003

0


Οι επιθέσεις μετά την 1η Μαϊου 2003Home

Φάκελος Ιράκ: To_xρονικό
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε την 1η Μαϊου ότι οι μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ ολοκληρώθηκαν. Ωστόσο έκτοτε οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις έχουν χάσει δεκάδες άνδρες από επιθέσεις ανταρτών.


Οι σημαντικότερες ανταρτικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ είναι οι εξής:
24 Ιουνίου – Επίθεση εναντίον των βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή της Βασόρας, με έξι βρετανούς στρατιώτες νεκρούς.
5 Ιουλίου – Επίθεση ανταρτών σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι Αμερικανοί με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης ιρακινών αστυνομικών. Επτά Ιρακινοί σκοτώνονται και 40 τραυματίζονται. Η πρώτη μεγάλη επίθεση εναντίον Ιρακινών που συνεργάζονται με τις δυνάμεις κατοχής.
16 Ιουλίου – Ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στο ιράκ, στρατηγός Αμπιζέιντ παραδέχεται για πρώτη φορά ότι στο Ιράκ έχει αρχίσει ΄΄ανταρτοπόλεμος΄΄.
26 Ιουλίου – Πέντε αμερικανοί στρατιώτες νεκροί σε επιθέσεις που έγιναν μέσα σε ένα 24ωρο.
7 Αυγούστου – Τουλάχιστον 11 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη.
19 Αυγούστου – Είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώνονται και πολλοί τραυματίζονται από έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού έξω από το στρατηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Μεταξύ των θυμάτων και ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, Σέρτζιο Βιέιρα Ντε Μέλο.
26 Αυγούστου – Σκοτώνεται ο 139ος στρατιώτης της αμερικανικής κατοχικής δύναμης . Οι αμερικανοί στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις ανταρτών και διάφορα δυστυχήματα στο Ιράκ μετά την 1η Μαϊου είναι πλέον περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της εισβολής.
27 Αυγούστου – Ένας βρετανός στρατιώτης σκοτώνεται και ένας τραυματίζεται σε επίθεση στη Βασόρα. Οι Βρετανοί από την 1η Μαϊου έχουν χάσει 11 άνδρες στο Ιράκ.
28 Αυγούστου – Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στην πρώτη βομβιστική επίθεση που έγινε στη Φαλούτζα. Αλλος ένας στρατιώτης σκοτώνεται σε επίθεση στη Βαγδάτη.
29 Αυγούστου – Ένας στρατιώτης της δύναμης των ΗΠΑ σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον φάλαγγας οχημάτων 60 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.
1 Σεπτεμβρίου – Δύο άνδρες της αμερικανικής στρατιωτικής αστυνομίας σκοτώνονται και ένας τραυματίζεται όταν το όχημά τους πέφτει σε νάρκη νοτίως της Βαγδάτης.
2 Σεπτεμβρίου – Ενας ιρακινός αστυνομικός σκοτώνεται από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη.
3 Σεπτεμβρίου – Ενας Αμερικανός στρατιώτης νεκρός και ένας τραυματίας, σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ