Τετάρτη 2 Απριλίου 2003

0


Τετάρτη 2 Απριλίου 2003Home

Φάκελος Ιράκ: To_xρονικό
02:25 Ο εκπρόσωπος του κεντρικού αρχηγείου στο Κατάρ, στρατηγός Βίνσεντ Μπρούκς, ανακοινώνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να ελευθερώσουν μία αμερικανίδα αιχμάλωτο που βρισκόταν σε νοσοκομείο της Νασιρίγια.


 
 
02:37 Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον της ιρακινής προεδρικής φρουράς στην Βαγδάτη.
07:45 Γίνονται αναφορές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν συνεχείς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της ιρακινής προεδρικής φρουράς καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή της Καρμπαλά.
07:50 Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκουν τα πτώματα δύο αμερικανών στρατιωτών.
09:00 Αμερικανοί πεζοναύτες ανακοινώνουν ότι κατέλαβαν μια γέφυρα στρατηγικής σημασίας, στις όχθες του Τίγρη ποταμού, διασφαλίζοντας έτσι τον δρόμο για την προέλαση των δυνάμεών τους προς την ιρακινή πρωτεύουσα.
10:25 Ο Κόλιν Πάουελ συναντά τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Αμπτουλάχ Γκιούλ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί περαιτέρω συνεργασία από την πλευρά της Τουρκίας, στο θέμα των αμερικανικών επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.
12:00 Η Ρωσία διαμαρτύρεται στην Αμερική, αφού, όπως ισχυρίζεται, ένα αεροπορικό χτύπημα είχε στόχο την περιοχή κοντά στην ρωσική πρεσβεία, στην Βαγδάτη.
12:35 Αναφέρεται ότι η ιρακινή δορυφορική τηλεόραση είναι εκτός λειτουργίας.
12:50 Υπάρχουν πληροφορίες ότι ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσείν έχει χτυπηθεί από βόμβα.
13:00 Η ιρακινή τηλεόραση μεταδίδει ότι ο Σαντάμ Χουσείν προεδρεύει συναντήσεως των κορυφαίων στελεχών του κόμματός του. Δεν μεταδίδονται εικόνες.
13:20 Ο αμερικανικός στρατός ανακοινώνει ότι τα ιρακινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Νάζαφ, αλλά οι Αμερικανοί δεν ανταπέδωσαν τα πυρά.
13:48 Ο Ιρακινός Υπουργός Πληροφοριών διαψεύδει την πληροφορία ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν περάσει τον Τίγρη ποταμό και συνεχίζουν την προέλασή τους προς την Βαγδάτη.
14:00 Τουρκία και Αμερική ανακοινώνουν ότι έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία για την βελτίωση της συνεργασίας τους στο Ιράκ, η οποία θα περιλαμβάνει την παροχή επιλεμητειακής υποστήριξης προς τα αμερικανικά στρατεύματα και την εύκολη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.
14:30 Οι γιατροί του νοσοκομείου της Νασιρίγια, δηλώνουν ότι έχουν καταγράψει περισσότερους από 250 θανάτους, από την ώρα που άρχισε η επίθεση στην πόλη.
15:00 Ο στρατηγός του κεντρικού αρχηγείου, Βίνσεντ Μπρούκς, ανακοινώνει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν περάσει την «κόκκινη γραμμή» γύρω από την Βαγδάτη.
16:00 Οι αμερικανικές δυνάμεις δηλώνουν ότι τα βομβαρδιστικά τους αεροσκάφη Β-52 χρησιμοποίησαν έναν νέο τύπο βόμβας μεγαλύτερης ακριβείας ενάντια σε ιρακινές φάλαγγες αρμάτων μάχης.
18:00 Ο στρατηγός Ρον Τζόνσον, αρχηγός των δυνάμεων των πεζοναυτών στις επιχειρήσεις στην πόλη Νασιρίγια, υποστήριξε ότι οι απώλειες των αμάχων στην περιοχή ήταν αναπόφευκτες, καθώς οι Ιρακινοί δεν τήρησαν τους κανόνες του πολέμου.
19:06 Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι κάποια από τα στρατεύματά τους απέχουν μόνο 32χλμ από την Βαγδάτη.
21:00 Η ιρακινή δορυφορική τηλεόραση δείχνει τον Σαντάμ να


προεδρεύει συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου.
21:45 Ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει ότι η Μόσχα δεν θα ήθελε να δει την Αμερική να αποτυγχάνει στο Ιράκ. Αυτή η δήλωση ερμηνεύεται ως προσπάθεια συμφιλίωσης με την Ουάσιγκτον.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ