Ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτά το Χόλυγουντ

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/1506/-1/23/

Ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτά το ΧόλυγουντTop level

ΣινεμάΜε την απαγγελία του όρκου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ωπη της Ασίας ξεκίνησε την παρουσίαση της νέας κινηματογραφικής παραγωγής για τη ζωή του στρατηλάτη ο Ελληνοαυστραλός Στηβ Μάγιας (γνωστός απο τη συμμετοχή του σε ταινίες ως Στηβ Στράτος) στο 57ο συνέδριο της Παμμακεδονικής στην Βοστώνη. Ο νεαρός ηθοποιός, πρόεδρος της «H.B. Inc. Productions» θα είναι και ο πρωταγωνιστής της ταινίας με τίτλο «Ο Μέγας Αλέξανδρος».

«Θα δώσουμε στην ταινία το πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπως ακριβώς το φωτίζουν οι ιστορικές πηγές» μας λέει ο Ελληνοαυστραλός ηθοποιός. «Θα ακολουθήσουμε τα ίχνη του από τη γέννηση έως τον θάνατό του. Το σενάριο έχει γραφεί από Ελληνα, οι παραγωγοί είναι Ελληνες, όπως και αρκετοί ηθοποιοί. Η μουσική θα γραφεί από τον Eλληνα συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη. Τα στοιχεία αυτά εγγυώνται την αυθεντικότητα της ταινίας».
Μεγάλα ονόματα που έχουν προσεγγισθεί από τους παραγωγούς είναι μεταξύ άλλων οι Al Pacino, Catherine Zeta-Jones, Christopher Walken, Salma Hayek, Sophia Loren, Ernest Borgnine και άλλοι. Η παραγωγή έχει σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξεπεράσει το ποσό των 120 εκατομμυρίων δολλαρίων.
«Οι μεγάλοι ηθοποιοί δεν εγγυώνται την επιτυχία των κινηματογραφικών ταινιών πλέον», μας εξηγεί ο Στηβ Μάγιας. «Κορυφαίοι σκηνοθέτες όπως οι Peter Jackson (The Lord of the Rιngs), και Angh Lee, Crouching Tiger, Hidden Dragon και The Hulk επισημαίνουν τις αλλαγές αυτές στο Holywood. Ταινίες με νέα άγνωστα πρόσωπα όπως το «Lord of the Rings» και το ¨My Big Fat Greek Wedding¨ έφεραν τεράστια κέρδη στο box-office. Αυτό που πλέον προσελκύει το κοινό είναι η ιστορία -το σενάριο και η δημοσιότητα που θα λάβει. Το κοινό ταυτίζεται πιο εύκολα με ένα άγνωστο πρόσωπο. Εμείς επιπλέον έχουμε το πλεονέκτημα ότι θα απευθυνθούμε σε ένα τεράστιο κοινό που περιμένει από τους Ελληνες μία παραγωγή για τον Μέγα Αλέξανδρο.»
Το σενάριο έχει εγκριθεί από ιστορικούς, ερευνητές και παραγωγούς οι οποίοι επεσήμαναν ότι διαθέτει όλα εκείνα τα επικά στοιχεία όπως οι ταινίες του Ben-Hur και The Ten Commandments. Μεγάλοι Αμερικανοί σκηνοθέτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ταινία. «Αναζητούμε -μας λέει ο παραγωγός Ηλίας Γραμματικάκης- τον σκηνοθέτη που θα αποδώσει με ρεαλισμό τις σκηνές των μαχών και που θα αναδείξει το ανθρώπινο στοιχείο, το αίσθημα και το πάθος».
Σχετικά με τις άλλες παραγωγές για τον Μέγα Αλέξανδρο μας λέει ο κ. Γραμματικάκης: «Οι ταινίες αυτές παρουσιάζουν τον Ελληνα ήρωα ως άγριο και πρωτόγονο, μέθυσο, βάρβαρο, ομοφυλόφιλο και το χειρότερο απ΄ όλα βαλκάνιο και όχι Ελληνα. Πάντως, από ότι φαίνεται ο Baz Luhrman θα αναβάλει τα γυρίσματα της ταινίας του ενώ ο Oliver Stone είναι αποφασισμένος να προχωρήσει. Ο Στηβ Σόρος γνωστός απο τη δραστηριότητα του στα Βαλκάνια έχει ήδη χρηματοδοτήσει με 20 εκατομμύρια δολλάρια μία παραγωγή τανίας για βίντεο πάνω στη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Η μεγαλύτερη απογοήτευση των παραγωγών της ταινίας είναι ότι ακόμη δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ταινία κανένας Ελληνας επενδυτής. «Οι Αμερικανοί επενδυτές πραγματικά εκπλήσσονται από το γεγονός αυτό» επισημαίνει ο Στηβ Μάγιας. «Οι ταινίες με αναφορά στο Ολοκαύτωμα έχουν την απόλυτη οικονομική στήριξη του Εβραϊκού κεφαλαίου. Και είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την ταινία μας. Εχουμε την γραπτή υποστήριξη και ενθάρρυνση από τη διεθνή Ελληνική κοινότητα. Χρειαζόμαστε όμως και την οικονομική τους στήριξη. Επιθυμία μας θα ήταν να επενδύσουν μόνον Ελληνες. Για αυτό και προσφέρουμε και στον μέσο Ελληνα τη δυνατότητα να επενδύσει με μετοχές των 100 δολλαρίων. Πιστεύουμε ότι η ταινία για τον μεγάλο εθνικό μας ηρωα είναι εθνική υπόθεση», λέει.
Την παραγωγή της ταινίας υποστηρίζει η ελληνική κοινότητα διεθνώς: η μεγαλύτερη εθνικοτοπική ομογενειακή οργάνωση στις ΗΠΑ, «Παμμακεδονική Ενωση», το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (SAE), η αρχαιότερη Ελληνοαμερικανική οργάνωση «ΑΗΕPΑ», η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αθήνας του 2004 και αρκετοί εκπρόσωποι της Ελληνικής πολιτείας.


Ο νέος ηθοποιός εργάσθηκε στο σενάριο της ταινίας διεξάγοντας 7 έτη έρευνα. «Οι δύο ταινίες που ετοιμάζει το Hollywood» μας λέει ο Στηβ Μάγιας, «διαστρεβλώνουν την ιστορία μας και εμφανίζουν μία εικόνα για τον μεγάλο Μακεδόνα στρατηλάτη η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Ο Στηβ Μάγιας είναι 35 ετών, γεμάτος πάθος για το έργο που ετοιμάζει: «Ελπίζω αυτή τη φορά οι Ελληνες να ενωθούμε, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε διεθνώς την ιστορία μας και τον μεγάλο Μακεδόνα στρατηλάτη, τον Μέγα Αλέξανδρο!».
H Υπάτη πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, η κ. Νίνα Περοπούλου μετέβη στην Καλιφόρνια, όπου είχε επαφές με το διευθυντή της κινηματογραφικής εταιρίας «Γουόρνερ Μπράδερ», Τζον Σούλμαν και με άλλους παραγωγούς του κινηματογράφου που ετοιμάζουν ταινίες για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στους οποίους επέστησε την προσοχή ότι στις ταινίες τους, πρέπει να γίνει σεβαστή η ιστορία, τουλάχιστον σε ότι αφορά το πρόσωπο του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη και να μην υπάρξει παραχάραξή της «με γνώμονα το εύκολο κέρδος και την αμφισβητούμενη κινηματογραφική επιτυχία».


Επική ταινία με νέους ομογενείς ηθοποιούς

Στιβ Μάγιας

Ηλιας Γραμματικάκης