USA εναντίον USA.

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/804/-1/23/

USA εναντίον USA.



Top level

Σινεμά



Είναι παράξενο αλλά και οι δύο made in U.S.A. καλύτερες ταινίες της εβδομάδας που αρχίζει ανήμερα το Πάσχα στους κινηματογράφους υπονομεύουν η καθεμιά με τον τρόπο της το αμερικάνικο όνειρο.

Στην «25η ώρα» ο ριζοσπάστης Σπάικ Λι, βάζει τους ήρωες του να στοχάζονται πάνω από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων ενώ στις «Εξομολογήσεις ενός επικίνδυνου μυαλού» , σκηνοθετικό βάπτισμα του Τζορτζ Κλούνεϊ η παστέλ τηλεοπτική ψευδαίσθηση των σέβεντις δίνει τη θέση της στον σκοτεινό noir κόσμο της C.I.A. Οι κεντρικοί μάλιστα ήρωες και στις δύο ταινίες πέφτουν θύματα της απληστίας τους για κύρος, δύναμη, χρήμα, απολαύσεις.




———————————————————–


«Η 25η ώρα»


———————————————————–


Αμερικάνικη κοινωνική ταινία σε σκηνοθεσία Σπάικ Λι με τους Έντουαρντ Νόρτον, Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, Μπάρι Πέπερ, Ροζάριο Ντόσον.


Σε εικοσιτέσσερις ώρες ο έμπορος ναρκωτικών Μόντι Μπρόγκαν θα οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει ποινή κάθειρξης επτά ετών. Την τελευταία μέρα της ελευθερίας του ο τριαντάχρονος πρώην βασιλιάς του Μανχάταν θα ανατρέξει στο παρελθόν του αναζητώντας τις αιτίες που τον έφεραν σε αυτό το σημείο.


Σε τρεις τουλάχιστον σκηνές κατά τη διάρκεια της ταινίας ο χρόνος μοιάζει να παγώνει μαζί και το αίμα του θεατή.


Κάπου στην αρχή η κάμερα κοιτάζει από ψηλά, από τον όροφο ενός πολυτελούς διαμερίσματος ουρανοξύστη , τα ερείπια των Δίδυμων Πύργων, μια πληγή ανοιχτή στην καρδιά της Αμερικής .


Προς τη μέση της ταινίας ο Μόντι Μπρόγκαν αντικρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη και φτύνει καταπρόσωπο την περήφανη χώρα που τον γέννησε, την αστραφτερή μητρόπολη που τον ανέθρεψε, τον ανέβασε στα ουράνια και μετά τον άφησε να πέσει στο κενό.


Λίγο πριν από το τέλος ο νεόπλουτος χρηματιστής Φρανκ Σλέιτερι γρονθοκοπά τον κολλητό του Μόντι έπειτα από δική του προτροπή, ξεσπώντας άγρια την οργή και των δυό για τα ανεκπλήρωτα όνειρα τους.


Το δράμα του λευκού, όμορφου, ματσωμένου παρανόμου με την φανταχτερή Κορβέτ, την εξωτική γκόμενα και τις άπειρες διασυνδέσεις που βρίσκεται ξαφνικά στον πάτο , «φωνάζει» για το αδιέξοδο και την απόγνωση μιας ολόκληρης χώρας που στήριξε την αυτοκρατορία της στο εύκολο χρήμα , στον ατομικισμό και στο κυνήγι της προσωπικής απόλαυσης και είδε μέσα σε μια στιγμή το σύμβολο της να καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο.


Ο Σπάικ Λι αιχμαλωτίζει στιγμές μιας πόλης που περνά δύσκολες ώρες όπως και οι ήρωες της ταινίας, άνθρωποι πιασμένοι στα γρανάζια του αμείλικτου συστήματος, αποπροσανατολισμένοι, απομακρυσμένοι από την ψυχή τους.


Κι όμως μέσα σε αυτό το χάος ο Λι , ένας κατεξοχήν προκλητικός σκηνοθέτης , κατορθώνει να δείχνει στοργή τόσο γι αυτούς όσο και για την πατρίδα του, αφηγούμενος περισσότερο μια ιστορία αναγκαστικής ενηλικίωσης παρά ένα μηδενιστικό δράμα. Και υπογράφει τελικά την πιο ανθρώπινη, συγκινητική ταινία του.




———————————————————–


«Εξομολογήσεις ενός επικίνδυνου μυαλού»


———————————————————–


Αμερικάνικη κοινωνική ταινία σε σκηνοθεσία Τζορτζ Κλούνεϊ με τους Σαμ Ρόκγουελ, Ντρού Μπάριμορ, Τζούλια Ρόμπερτς, Τζορτζ Κλούνεϊ,


Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του μποέμ ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ είναι ένας συνδυασμός που σκοτώνει όπως και ο ήρωας της ταινίας.


Στο σενάριο συναντάμε τον πιο ανατρεπτικό γραφιά του Χόλιγουντ, τον Τσάρλι Κάουφμαν. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον φοβερό Σαμ Ρόκγουελ , μια νωχελική διεφθαρμένη κι όμως συμπαθητική φάτσα με χιλιάδες εκφράσεις. Στη διεύθυνση φωτογραφίας τον Τομ Σίγκελ, έναν πειραματιστή της εικόνας που λατρεύει το παιχνίδι των χρωμάτων και των φωτοσκιάσεων. και στο μοντάζ τον βραβευμένο με Όσκαρ για το καταιγιστικό Τraffic Στίβεν Μιριόνε .


Επιπλέον η δυνατή αυτή ομάδα δούλεψε πάνω σε μια συναρπαστική και άκρως πρωτότυπη ιστορία : Την αυτοβιογραφία του Τσακ Μπάρις , του πρώτου διδάξαντα των ριάλιτι παιχνιδιών, διάσημου τηλεοπτικού παραγωγού και παρουσιαστή που υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι με προκάλυμμα τις εκπομπές του δολοφόνησε 33 ανθρώπους για λογαριασμό της C.I.A.


Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου ουδείς γνωρίζει αν ο εμπνευστής του «Ραντεβού στα τυφλά» ήταν όντως πληρωμένος δολοφόνος ή απλώς ένας παρανοϊκός τηλεοπτικός αστέρας με αχαλίνωτη φαντασία. Οι αμφισβητούμενες εξομολογήσεις του πάντως και η ταινία που τις ζωντανεύει σκιαγραφούν έναν άνθρωπο διχασμένο: Ανάμεσα στον αστραφτερό κόσμο της τηλεόρασης και τον σκοτεινό της κατασκοπίας, ανάμεσα στην γυναίκα που τον αγαπά, και την μυστηριώδη σαγηνευτική συνάδελφο του στη C.I.A. και κυρίως ανάμεσα στην αδηφάγα, φτηνή τηλεθέαση που υπηρέτησε και την ανθρώπινη πλευρά του.


Εκεί βρίσκεται άλλωστε το μεδούλι αυτής της εντυπωσιακά στημένης , φαινομενικά ανάλαφρης, γρήγορης και περιπαικτικής ταινίας:Στα δυσδιάκριτα όρια που χωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα τόσο στην ίδια τη ζωή όσο και στον τηλεοπτικό αντικατοπτρισμό της.




Προβάλλονται επίσης:




———————————————————–


«Είμαι και έχω».


———————————————————–


Η κάμερα του ντοκιμαντερίστα Νικολά Φιλιμπέρ καταγράφει την καθημερινότητα σε ένα μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της επαρχιακής Γαλλίας κι όμως μοιάζει σαν να αφηγείται μια ιστορία μυθοπλασίας, τόσο ζωντανοί είναι οι ήρωες και οι καταστάσεις που περιγράφει. Χαμόγελο, τρυφερότητα, συγκίνηση σε ένα ντοκιμαντέρ που έσπασε τα ταμεία στην πατρίδα του.




———————————————————–


«Οι αρμονίες του Werckmeister»


———————————————————–


Ασπρόμαυρο πεσιμιστικό έπος για την μετα-αποκαλυπτική Ευρώπη από τον Ούγγρο σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ, έναν δημιουργό που παρά τα εξπρεσιονιστικά και σουρεαλιστικά στοιχεία της γραφής του , δίκαια χαρακτηρίζεται ως γνήσιος πρωτοπόρος της 7ης τέχνης. Γοτθική ατμόσφαιρα, εικόνες που στοιχειώνουν το νου , μια αυθεντική , εντελώς προσωπική καίτοι οικουμενική δημιουργία.




———————————————————–


«Johnny English».


———————————————————–


Η βρετανική εκδοχή του Austin Powers έχει πρωταγωνιστή τον συμπαθέστερο Ρόουαν Ατκινσον (Mr. Bean) και δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Κανένας σεβασμός για τα ιερά και τα όσια της Γηραιάς Αλβιόνας. Στέμμα, εκκλησία και μαζί το περίφημο αγγλικό φλέγμα σατιρίζονται μέχρις εσχάτων αν όχι πάντα με επιτυχία , πάντως με αξιοθαύμαστη τόλμη.




———————————————————–


«Ονειροπαγίδα»


———————————————————–


Ο Λόρενς Κάσνταν εικονογραφεί ένα πολυσύνθετο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ αγνοώντας την έννοια της αφαίρεσης και μας παραδίδει ένα καλοστημένο αλλά ασύλληπτα μπερδεμένο συνονθύλευμα επιστημονικής φαντασίας και σπλάτερ, από το οποίο παρελαύνουν εξωγήινοι, άνθρωποι με τηλεπαθητικές ιδιότητες, πολεμοχαρείς στρατηγοί και ένα πλήθος από αηδιαστικά δολοφονικά σκουλήκια!




———————————————————–


«Baraka»


———————————————————–




Ενα μαγευτικό ταξίδι στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της γης. Ένα πραγματικό φιλόδοξο ντοκιμαντέρ γυρισμένο σε 6 ηπείρους και 24 χώρες που αιχμαλωτίζει το μεγαλείο αλλά και τις βίαιες ανθρώπινες παρεμβάσεις στον πλανήτη μας.Από τον Ρον Φρικ, δημιουργό του βραβευμένου «Κογιανιτζγκάτσι».