Απεβίωσε πλήρης ημερών ο Γκρέγκορι Πεκ

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/1295/-1/23/

Απεβίωσε πλήρης ημερών ο Γκρέγκορι ΠεκTop level

ΣινεμάΣτο πάνθεον των κινηματογραφικών ηρώων της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ πέρασε ο Γκρέγκορι Πεκ. Απεβίωσε φυσιολογικά στα 87 του χρόνια, δίπλα στη γυναίκα του, Βερονίκ Παζάνι.

Ο Πεκ πέθανε ενώ δεν είχε περάσει ακόμα μια βδομάδα που το Αμερικανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο διοργάνωσε μια εξαιρετικά λαμπρή βραδιά για να τον τιμήσει για την εξαιρετική του ερμηνεία ως του ιδεαλιστή δικηγόρου του Νότου Ατικους Φιντς στην ταινία ¨Σκιές στη Σιωπή¨ (Το Kill a mockingbird), ερμηνεία που του χάρισε το μοναδικό του Οσκαρ το 1962.
Ψηλός, γοητευτικός, με αθλητικό παράστημα και πρόσωπο, ο Πεκ στην αρχή της καριέρας του απετέλεσε σεξουαλικό σύμβολο, στη συνέχεια έγινε το ιδεώδες παράδειγμα ηθικής, ειλικρίνιας και πίστης του Χόλιγουντ.
Γεννημένος στην Καλιφόρνια, αρχικά ήθελε να γίνει ιερέας, παρακολούθησε μαθήματα σε στρατιωτική ακαδημία και η στρατιωτική του εμπειρία τον βοήθησε ώστε να ερμηνεύσει εξαιρετικά ρόλους όπως αυτόν του πλοιάρχου Αχάμπ στην ταινία ¨Μόμπι Ντικ¨, του βασιλιά Δαβίδ στην ταινία ¨Δαβίδ και Βηθεσδά¨ και του στρατηγού Ντάγκλας Μακ Αρθρουρ στην ταινία ¨ΜακΑρθρουρ¨ αλλά και του Αβραάμ Λίνκολν στην τηλεταινία ¨Το Μπλε και το Γκρι¨.
Στις περισσότερες ταινίες είχε το ρόλο του ¨καλού¨ ή γενικότερα του συμπαθούς με μια καταπληκτική εξαίρεση αυτήν στην ταινία ¨Τα Παιδιά απο τη Βραζιλία¨ όπου ερμήνευε το ρόλο του διεστραμένου ναζί γιατρού Μένγκελε.
Οι κριτικοί δεν ήταν πάντα ευγενείς μαζί του. Κάποτε η Πολιν Καέλ στο ¨Νιου Γιόρκε¨ χαρακτήρισε τον Γκρεγκορι Πεκ ¨ικανό αλλά πάντα λίγο βαρετό¨.
Ωστοσο ο σκηνοθέτης Τζον Χιούστον, που είχε σκηνοθετήσει το ¨Μόμπι Ντικ¨ είχε πει για τον Πεκ ¨ο Γκρεγκ είναι ένας απο τους πιο ευθείς άνδρες που γνώρισα ποτέ, δεν υπάρχει ομοιός του¨.

Εσβησε ένας αστέρας του Χόλιγουντ
Πάντα γόης
Στη ¨Συμφωνία Κυρίων¨