Τα εφέ που χρησιμοποιούνται για την αλλαγή σκηνών είναι σημερινής (αν όχι κακής) αισθητικής ενώ η αλλαγή της ταχύτητας πολλών πλάνων έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μίξη μεταξύ τους είναι συνεχής και κουραστική για τον θεατή.
Το ερώτημα που θέτουμε στον τίτλο είναι ρητορικό διότι τα ονόματα που ευθύνονται αναφέρονται στους ξαναφτιαγμένους τίτλους ως τεχνικοί της τηλεοπτικής έκδοσης. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί αναλαμβάνουν να «διορθώσουν» το αισθητικό μέρος της ταινίας αλλοιώνοντάς το. Δεδομένου ότι κάποιοι σκηνοθέτες των ταινιών αυτών δεν ζουν πια, δεν είναι ιεροσυλία να πειράζουν κάποιοι το έργο τους;
Η δικαιολογία ότι η κόπια ή το αρνητικό από τα οποία πάρθηκε το υλικό είναι σε κακή κατάσταση μπορεί να δικαιολογεί κάποιες επεμβάσεις όχι όμως την μετατροπή όλων των ταινιών σε σκηνοθεσία Νίκου Φώσκολου με τις απανωτές αργές κινήσεις και τις μίξεις μετά.
Πρόσφατα ξαναείδαμε στην τηλεόραση να προβάλλεται μια ταινία του Γιώργου Σκαλενάκη ο οποίος βρίσκεται ανάμεσά μας. Πώς δέχτηκε να τοποθετηθούν σημερινά πλάνα της Βαρβακείου αγοράς στην ταινία του Διπλοπενιές, γυρισμένη το 1965; Παρακολουθήσαμε μια αλληλουχία σημερινών πλάνων με ένα «παπί» Yamaha και ένα Opel Ascona να πρωταγωνιστoύν σε κάποια από αυτά. Η εναλλαγή των σημερινών πλάνων με τα παλαιότερα μας έδωσε για λίγο την εντύπωση πως οι ηθοποιοί της ταινίας (Αυλωνίτης και Κόκκοτας) ήταν μασκαρεμένοι με ρούχα εποχής. Υπάρχει η περίπτωση ο κύριος Σκαλενάκης να μην ενημερώθηκε για την παρέμβαση στην ταινία του, αλλά αν αποφάσισε ο ίδιος 39 χρόνια μετά να κάνει τόσες αλλαγές στο έργο του, γιατί το έκανε αυτό; Αυτό όμως είναι ένα άλλο ζήτημα.
Εδώ και χρόνια εταιρίες του εξωτερικού ασχολούνται με την συντήρηση των παλαιών ταινιών. Αυτές οι επεμβάσεις δεν έχουν καμία σχέση με απλή συντήρηση. Αν οι άνθρωποι που ασχολούνται με την συγκεκριμένη εργασία νομίζουν πως εκτελούν αναπαλαίωση των ελληνικών ταινιών κάνουν μεγάλο λάθος.
Κάτι άλλο που μας κάνει εντύπωση είναι η παντελής αδιαφορία των ενώσεων σκηνοθετών και τεχνικών, για να μην πούμε για το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι δυνατόν οι ίδιοι ο δημιουργοί να μην υπερασπίζονται τα έργα τους ή έργα συναδέλφων τους;
Ερευνούμε για να μάθουμε από πού προέρχεται η βαθύτερη ανάγκη της συγκεκριμένης εταιρίας παραγωγής να επεμβαίνει στις ταινίες που διανέμει στα κανάλια. Όταν μάθουμε τι υπάρχει από πίσω θα σας ενημερώσουμε.
Με επιστολή μας στην Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών θέσαμε το ζήτημα αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση ακόμα και αν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε. Κάτι ακόμα: Αλήθεια τα κανάλια που προβάλουν αυτές τις ταινίες είναι ενήμερες για το ότι προβάλουν ταινίες «νέας κοπής»;
Kώστας Βαρναβόπουλος
www.videonews.gr
|