Μαθήματα γοητείας – μαθήματα κινηματογράφου.

0


Μαθήματα γοητείας – μαθήματα κινηματογράφου.



Home

Σινεμά




Καιρό είχαμε να δούμε μια πραγματικά «δυνατή» ανεξάρτητη αμερικάνικη ταινία.Τα πολυβραβευμένα «Μαθήματα γοητείας» του πρωτοεμφανίζόμενου Ντίλαν Κιντ δίνουν με το φρέσκο ύφος τους και . . . μαθήματα κινηματογράφου. Σινεφίλ και η δεύτερη επιλογή της εβδομάδας αλλά γαλλική: «Ο αντίζηλος» με τον εκπληκτικό Ντανιέλ Οτέιγ. Στο πνεύμα των ημερών το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Λάμπρου «Περάσματα από τον Παράδεισο», γυρισμένο στο Aγιον ¨Ορος.


«Μαθήματα γοητείας» ***


Αμερικάνικη κοινωνική ταινία σε σκηνοθεσία Ντίλαν Κιντ με τους Κάμπελ Σκοτ, Τζέσι Aιζενμπεργκ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Τζένιφερ Μπιλς.


Για τον Ρότζερ Σουάνσον, έναν αλαζονικό διαφημιστή και αθεράπευτο κυνηγό του ποδόγυρου το αστραφτερό, γεμάτο διαθέσιμα θηλυκά Μανχάταν είναι το ιδανικό πεδίο δράσης.


Για τον δεκαεξάχρονο ανιψιό του Νικ , που καταφτάνει από την επαρχία , η Νέα Υόρκη μοιάζει το ιδανικό σκηνικό για να τακτοποιήσει μια για πάντα το θέμα της παρθενιάς του. Και βέβαια θα ζητήσει τη συνδρομή του μάστορα της αποπλάνησης, του γυναικοκατακτητή θείου του. Μόνο που τελικά θα αποδειχθεί ότι αυτός που έχει να μάθει τα περισσότερα δεν είναι ο άπειρος και ευαίσθητος Νικ αλλά ο εγωκεντρικός και κυνικός Ρότζερ.


Ο Ντίλαν Κιντ παρακολουθεί τους ήρωες του κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς Κάμερα σε συνεχή κίνηση που άλλοτε ζουμάρει στα βλέμματα, στις κινήσεις, στις λεπτομέρειες του σώματος για να αποκαλύψει τον ερωτισμό, το δισταγμό, το συναίσθημα και άλλοτε εγκαταλείπει στην άκρη του κάδρου τα πρόσωπα για να υπαινιχθεί τη μοναξιά, το χάος της μεγαλούπολης. Το ηχητικό μπαγκράουντ, ένας βόμβος που επιτείνει αυτήν την αίσθηση , όπως και τα υποφωτισμένα ατμοσφαιρικά πλάνα.


Έντονα διαλογικό σινεμά διαποτισμένο από πικρό χιούμορ και περιπαικτική ειρωνεία όπου εισβάλει ξαφνικά μια άφατη τρυφερότητα ή μια υπόγεια απελπισία. Aλλωστε αν το σεξ είναι παντού όπως υποστηρίζει ο Ρότζερ είναι γιατί κανείς δε θέλει να γυρίσει μόνος στο άδειο διαμέρισμα.




———————————————————-


———————————————————-«Ο αντίζηλος» ***


Γαλλικό ψυχολογικό θρίλερ σε σκηνοθεσία Νικόλ Γκαρσιά με τους Ντανιέλ Οτέιγ, Ζεραλντιν Παϊλά, Φρανσουά Κλιζέ, Εμανουέλ Ντεβός.


Τον Ιανουάριο του 1993, ο Ζαν Κλοντ Ρομάν δολοφόνησε τη γυναίκα του, τα δύο ανήλικα παιδιά του και τους γονείς του και στη συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Όπως αποκάλυψαν οι έρευνες στη συνέχεια, ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν γιατρός όπως ισχυριζόταν για δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια, δε διέθετε τραπεζιτικό λογαριασμό στη Γενεύη, δεν εργαζόταν ούτε στον Διεθνή Οργανισμό Υγείας , ούτε πουθενά. Από τη στιγμή που εγκατέλειψε τα έδρανα της Ιατρικής Σχολής ο Ρομάν κατασκεύασε για τον περίγυρο του έναν φανταστικό κόσμο, μια πλαστή ζωή την οποία διατήρησε για όλα αυτά τα χρόνια και λίγο πριν αποκαλυφθεί η ασύδοτη απάτη του αποφάσισε να δώσει τέρμα σε αυτό το θέατρο του παραλόγου εξοντώνοντας πρώτα το κοινό του και μετά τον πρωταγωνιστή.


Όσο ακραία, απίστευτη και ειδεχθής αν ακούγεται η πραγματική ιστορία την οποία αναπαριστά η ταινία της Γκαρσιά, το αποστασιοποιημένο βλέμμα της δημιουργού και η εσωτερική, εκπληκτική ερμηνεία του Ντανιέλ Οτέιγ την καθιστούν ανατριχιαστικά οικεία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις, συμπτώματα παράνοιας σε αυτόν τον πράο, συνηθισμένο άνδρα Ακόμα και το έγκλημα εικονογραφείται σιωπηλά, σαν αντικατοπτρισμός, όπως ακριβώς και η ψεύτικη ζωή του. Αν όλα αυτά πάντως κάτι σας θυμίζουν είναι γιατί η ίδια ,απίστευτη κι όμως αληθινή υπόθεση, ενέπνευσε και την επίσης γαλλική ταινία «Ελεύθερος ωραρίου».




———————————————————-


———————————————————-


Swing **


Γαλλική κοινωνική ταινία σε σκηνοθεσία Τόνι Γκατλίφ με τους . . .Οσκαρ Κοπ, Λου Ρεχ, Τσάβολο Σμιτ, Μαντινό Ρέινχαρντ.


Ο δεκάχρονος Μαξ γοητεύεται από την τσιγγάνικη τζαζ και πείθει τον βιρτουόζο της κιθάρας Μιράλντο να του παραδώσει μαθήματα μουσικής. Εκεί, στις τσιγγάνικες φτωχογειτονιές και στα άθλια τροχόσπιτα, ανάμεσα στους εκρηκτικούς ρυθμούς, στις παθιασμένες μελωδίες, στους γελαστούς ανθρώπους αλλά και στην εξοχή που απλώνει τριγύρω τις ομορφιές της ο μικρός θα ανακαλύψει την ψυχή του και θα νοιώσει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα για την κόρη του Μιράλντο, Σουίνγκ, ένα αλητάκι με μεγάλη καρδιά.


Και μόνο για την μαγευτική μουσική της , ένα μεθυστικό κράμα τσιγγάνικου σουίνγκ, εβραϊκού κλέτζμερ και παραδοσιακής μαροκινής μουσικής, αξίζει να δείτε την τρίτη ταινία του τσιγγάνικης καταγωγής σκηνοθέτη. Η ιστορία άλλωστε είναι απλώς το πρόσχημα, η ταινία αφήνεται στον αυτοσχεδιασμό όπως ακριβώς οι τσιγγάνοι κιθαρίστες Τσάβολο Σμιτ και Μαντινό Ρέινχαρντ. Οι συνευρέσεις των δύο παιδιών, με έναν λανθάνοντα ερωτισμό να «γλιστρά» ανάμεσα στα αθώα παιχνίδια τους, συμβάλλουν στην ονειρική ατμόσφαιρα της ταινίας.




———————————————————-


———————————————————-


«Περάσματα από τον Παράδεισο» **


Ελληνικό ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Γιάννη Λάμπρου.


Ένα ατμοσφαιρικό οδοιπορικό στο Aγιον Όρος, μια προσωπική ματιά στην καθημερινότητα των μοναχών κατά τη διάρκεια ενός χρόνου. Μια ταινία που ακολουθεί τον «άχρονο» χρόνο της μοναστικής ζωής, δίχως σχόλια, επιχειρώντας να μας μεταδώσει την ευλάβεια, την κατάνυξη, κάτι από το μεγαλείο του σημαντικότερου κέντρου του Ορθόδοξου μοναχισμού.




———————————————————-


———————————————————-


«Cube 2 : Η τέταρτη διάσταση»**


Καναδέζικη περιπέτεια φαντασίας σε σκηνοθεσία Αντρέι Σέκουλα με τους Κάρι Μάτσελ, Νιλ Κρόουν, Μάθιου Φέργκιουσον.


Οκτώ άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι ξυπνούν εγκλωβισμένοι σε έναν παράξενο χώρο που μοιάζει με κύβο , ένα τετραγωνισμένο λαβύρινθο δίχως έξοδο. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι η μυστηριώδης αυτή φυλακή λειτουργεί ως τέταρτη διάσταση.


Ευρηματικό ως ιδέα , ατμοσφαιρικό ως υλοποίηση , ενίοτε λειτουργεί συμβολικά και παρά τον B-movie , πειραματικό χαρακτήρα του κατορθώνει να κρατήσει το ενδιαφέρον.




———————————————————-


———————————————————-


«Περιπέτεια στην άκρη της γης» *


Κινέζικη περιπέτεια σε σκηνοθεσία Πίτερ Πάου με τους Μισέλ Γιέο, Μπεν Τσάπλιν, Ρίτσαρντ Ρόξμπουργκ, Μπράντον Τσανγκ.


Ακόμα μία ιπτάμενη περιπέτεια «κινέζικου τύπου», με εναέριες μάχες και ήρωες . . . σύγχρονους ακροβάτες σε αναζήτηση ενός προγονικού ιερού κειμηλίου.


Ο Πάου (διευθυντής φωτογραφίας του «Τίγρης και Δράκος») αποτυγχάνει παταγωδώς να συνθέσει το έτσι κι αλλιώς ανομοιογενές υλικό του, η ιστορία είναι τόσο αφελής που αγγίζει τα όρια της παρωδίας ενώ οι αλλεπάλληλες μάχες παραπέμπουν στις χειρότερες ταινίες καράτε.




———————————————————-


———————————————————-


«Θα σε δω στην κόλαση, αγάπη μου»


Ελληνικό θρίλερ σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαϊδη με τους Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Πασχάλη Τσαρούχα, Βίκυ Χάρις.


Η χειρότερη ταινία του Νίκου Νικολαΐδη βγαίνει σε κανονική διανομή τέσσερα χρόνια μετά για λόγους τόσο ανεξιχνίαστους όσο και το σενάριο της όπου τρεις νεκροζώντανοι αλληλοεξοντώνονται μέχρι τελικής πτώσεως εν μέσω σεξ , βίας και . . . εμετών.


Απομένει η ατμόσφαιρα που ξέρει να δημιουργεί ο σκηνοθέτης ο οποίος εγκαταλείπεται εδώ σε έναν αξιομνημόνευτο στιλιστικό παροξυσμό.













Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
















Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθρα



Αποτελέσματα

Δημοσκοπήσεις







ΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ