Πολλά τα θέματα που απασχόλησαν στις Βρυξέλλες

0


Πολλά τα θέματα που απασχόλησαν στις ΒρυξέλλεςHome

Ευρωπαϊκή Ένωση
Tην αποφασιστικότητά του και τη βούλησή του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις διαμηνύει ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών καθώς πέραν των άλλων η αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας προϋποθέτει προσήλωση σε μια συγκεκριμένη στρατηγική.


 
Το τριετές πρόγραμμα που έχει καταθέσει ο υπουργός Οικονομίας συγκέντρωσε θετικά σχόλια, αλλά οι ενδοιασμοί των Ευρωπαίων επικεντρώνονται στο εάν όσα αποτυπώνονται στα έγγραφα θα γίνουν πράξη.


Η κυβέρνηση αν και πιέζει να βρεθεί συμφωνία μεταξύ βιομηχάνων και ΓΣΕΕ δεν φαίνεται ότι θα τα καταφέρει με αποτέλεσμα να βρίσκεται αυτήν την ώρα υποχρεωμένη να πάει σε συγκρούσεις στις ΔΕΚΟ για τις συλλογικές συμβάσεις. Ο ελιγμός που επιχείρησε ο Γ. Αλογοσκούφης σκόνταψε στην επίθεση του Μιχ. Λιάπη με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί ο υπουργός Οικονομίας σε αναδίπλωση. Σε αυτή τη φάση και μέχρι τα τέλη Απριλίου η κυβέρνηση θα δηλώνει ότι επιδιώκει να κλείσει τις συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ, αλλά αν τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις ΣΕΒ και ΓΣΕΕ είναι σε αδιέξοδο, τότε θα βρεθεί η ίδια εκτεθειμένη καθώς θα πρέπει να επιβάλλει τα ποσοστά των αυξήσεων ή θα αντιμετωπίσει απεργιακό κύμα.


Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης την ώρα που θα λήγει η προθεσμία αν δεν υπάρχει συμφωνία στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα δοθεί νέα παράταση και τότε δεν θα αντιδράσει κανείς υπουργός καθώς θα υπάρχει κίνδυνος γενικευμένων αντιδράσεων και υπονόμευσης στην πράξη της βασικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης όπως την έχει χαρακτηρίσει ο κ Καραμανλής.


Όμως φαίνεται ότι τα πράγματα μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ είναι πιθανόν πριν από την ερχόμενη Κυριακή να έχουν κλείσουν οπότε η κυβέρνηση μέσω των διοικήσεων των ΔΕΚO θα κινηθεί στα ίδια περίπου ποσοστά. Oμως οι κανονισμοί εργασίας είναι προφανές ότι θα καθυστερήσουν καθώς οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ δεν έχουν τη δυνατότητα ή και ακόμα τη βούληση να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις.


Πάντως δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνει κορυφαία κυβερνητική πηγή, ότι οι πρώτες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από τις επιχειρήσεις που ελέγχει ο Μιχ. Λιάπης αν και ο ίδιος είχε εκφράσει σοβαρές διαφωνίες όταν ο Γ. Αλογοσκούφης προσπαθούσε να περάσει τη μεταρρύθμιση.


Οι διαγκωνισμοί πάντως θα συνεχίζονται καθώς οι κοινωνιστές πιστεύουν ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα μπορούν να επηρεάζουν πιο εύκολα τους φιλελεύθερους και θα αποφεύγονται σκληρά μέτρα. Το άλλο μεγάλο αγκάθι είναι για την κυβέρνηση η Ολυμπιακή. Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει σαφής απάντηση είναι αν θα μπορέσει να αντέξει η χώρα τα πρόστιμα. Αν ναι η πλευρά της κοινωνικής –λαϊκής δεξιάς υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να κλείσει η Ολυμπιακή μέχρι τις εκλογές.


Oμως άλλες υψηλόβαθμες πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η υπόθεση της Ολυμπιακής θα πρέπει να τελειώσει σύντομα παρά το κόστος που υπάρχει γιατί διαφορετικά θα μεταβληθεί σε ένα νέο βασικό μέτοχο για το κυβερνών κόμμα. Ο κ. Λιάπης δεν επιθυμεί να καταγραφεί ως ο υπουργός που έκλεισε την Ολυμπιακή, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια ακόμη και αν χρεωθεί το κόστος ο υφυπουργός Π. Δούκας. Την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι έχουν περιθώρια για να κινηθούν. Πάντως οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν εκτός τουριστικής σεζόν και τούτο ίσως να γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν και ταυτόχρονα μετά τις δημοτικές εκλογές γιατί το κόστος για την κυβέρνηση θα είναι τεράστιο εκτός και αν έχει επιτυχές αποτέλεσμα που θα της δώσει πόντους.


Πάντως στη Σύνοδο των Βρυξελλών κυριάρχησε εκτός από τις μεταρρυθμίσεις και το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, όπως και η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Οι κ. Καραμανλής και Mπούτσκοφσκι εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν συναντηθεί και πολλοί υποστηρίζουν ότι από σήμερα ξεκινά μια διαδικασία για άμεση επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες και εντός των επομένων ημερών να βρεθεί λύση καθώς και οι ΗΠΑ πιέζουν για να συμφωνηθεί μια ονομασία.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τα Σκόπια να συμφωνήσουν με την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή με την ευρωπαϊκή προοπτική που μπορεί να αποκτήσουν. Επίσης θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν σοφή που δεν εμπόδισε τη σύνδεση των Σκοπίων με την Ε.Ε. Οι ΗΠΑ ίσως να κάνουν ένα δώρο στην Ντ. Μπακογιάννη στην επίσκεψή της εκτιμούν ορισμένοι, αλλά ουδείς πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση του κ. Καραμανλή μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν ότι θα αναγνωρίσουν το κράτος των Σκοπίων με οποιοδήποτε όνομα συμφωνήσουν οι δύο χώρες.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ