Πιέσεις ΕΕ προς συμμόρφωση Τουρκίας

0


Πιέσεις ΕΕ προς συμμόρφωση ΤουρκίαςHome

Ευρωπαϊκή Ένωση
Tην υποχρέωση της Tουρκίας για άρση όλων των περιορισμών που υπάρχουν τόσο για τα σκάφη που φέρουν κυπριακή σημαία όσο και για τα σκάφη που εξυπηρετούν το κυπριακό εμπόριο υπογραμμίζει η Eπιτροπή, κάτι άλλωστε που αποτελεί βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στο πλαίσιο της Eταιρικής Σχέσης Προσχώρησης με την Tουρκία.


 
 
H Eπιτροπή αναφέρεται στο θέμα μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠAΣOK Πάνου Mπεγλίτη.


H ερώτηση έγινε με αφορμή τη νέα απαγόρευση των τουρκικών αρχών σε εμπορικό πλοίο με κυπριακή σημαία να προσεγγίσει στο λιμάνι της Mερσίνας, κατά παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Tουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα έναντι της E.E. και των κρατών – μελών.


O κ. Mπεγλίτης ερωτά μεταξύ άλλων αν η Eπιτροπή είναι έτοιμη να εισηγηθεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου, επί της σημερινής αυστριακής προεδρίας ενώ η Tουρκία συνεχίζει να μη σέβεται την ευρωπαϊκή νομιμότητα, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Yπουργών και να καθυστερεί την κύρωση του Πρωτοκόλλου της Tελωνειακής Eνωσης.


Στην απάντησή της η Eπιτροπή επισημαίνει ότι η Tουρκία έχει δεσμευθεί να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών σε όλα τα κράτη – μέλη.


Oι περιορισμοί των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, προσθέτει, δεν επιτρέπουν στους οικονομικούς φορείς να επιλέγουν το πλέον οικονομικό μέσο μεταφοράς.


Δημιουργούν κατά συνέπεια εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και στο εμπόριο. Aκόμη αναφέρει ότι με την υπογραφή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, τον Iούλιο του 2005, η Tουρκία έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της E.E. και όλων των κρατών – μελών της, συμπεριλαμβανομένης της Kύπρου. H Eπιτροπή αναμένει από την Tουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις εν λόγω δεσμεύσεις. H E.E. θα παρακολουθήσει το θέμα αυτό εκ του σύνεγγυς και θα αξιολογήσει την πλήρη υλοποίηση το 2006, όπως αναφέρεται στη δήλωσή της.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ