Στηρίζει από τη Θεσσαλονίκη την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων

0


Στηρίζει από τη Θεσσαλονίκη την ευρωπαϊκή προοπτική των ΒαλκανίωνHome

Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην παρέμβασή του στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Διαδικασίας Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας υπήρξαν απτά βήματα προόδου και σημειώθηκαν σημαντικές επιτυχίες.


 
 
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων της.


Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ενός νέου περιβάλλοντος σε αντίθεση με το παρελθόν όπου η ατμόσφαιρα δηλητηριαζόταν από καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμη και από πολέμους.


Yπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της περιοχής και εργάζεται με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση αλλά διεμήνυσε ότι «οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την ΕΕ θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως».


Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν δύο υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, τρεις υποψήφιες, η Τουρκία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ, μία που έχει συνάψει συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης και δύο που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας. Η περιφερειακή συνεργασία, σημείωσε ο πρωθυπουργός, και οι σχέσεις καλής γειτονίας θεωρούνται από την ΕΕ ως προαπαιτούμενο για την ένταξη.


Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι μία ενιαία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών θα δώσει νέα ώθηση στο εμπόριο και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις. Πρόκειται για πρόταση που υπέβαλε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και υιοθετήθηκε. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους πανευρωπαϊκούς άξονες και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.


Καλωσόρισε την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής απόδοσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη που θα γίνει αργότερα το μεσημέρι από τους υπουργούς Μεταφορών καθώς όπως είπε θα εκσυγχρονιστούν οι σιδηρόδρομοι, θα μειωθεί η διάρκεια των ταξιδιών και θα αυξηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην περιοχή.


Κόσοβο


Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα του Κόσοβου τόνισε πως «η διαπραγματευτική διαδικασία για το μελλοντικό καθεστώς του Κόσοβου θα πρέπει να συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη. Οι χώρες μας ως γειτονικές θα είναι εκείνες που κυρίως θα επηρεαστούν από την οποιαδήποτε λύση. Η ανάμιξη των χωρών της περιοχής στις προσπάθειες για μια λύση στο Κόσοβο συμβάλει τόσο στην επιτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας όσο και στη σταθερότητα στην περιοχή».


Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ακόμα πως «οι εταίροι της διαδικασίας της συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης κατανοούν ότι προκειμένου να εξασφαλίσουν σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή είναι σημαντικό να επιτύχουμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για το μέλλον ενός πολυεθνικού και πολυπολιτισμικού Κοσσόβου. Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων στην οποία θα καταλήξουμε με ειρηνικά μέσα αποκλείοντας κάθε μορφή βίας με σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων και η οποία θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή. Είναι επίσης πεποίθησή μας ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να συμβαδίζει πλήρως με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και τις αξίες που όλοι μοιραζόμαστε».


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι παραμένει πρόκληση για τη Δημοκρατία και την ανάπτυξη το ζήτημα του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και συμπλήρωσε «είτε σχετίζεται με το ξέπλυμα χρήματος, με την παράνομη διακίνηση όλων των μορφών ή με άλλες παράνομες δραστηριότητες μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο αν οι εθνικές προσπάθειες συμπληρώνονται από συλλογική περιφερειακή δράση. Η διαβαλκανική συνεργασία έχει και πρέπει να συνεχίσει να έχει σημαντικό ρόλο στην εκρίζωση πρακτικών διαφθοράς στην περιοχή μας».


Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στην ανάγκη να δημιουργηθούν αποτελεσματικές δομές και όργανα για τη διαβαλκανική συνεργασία καθώς, όπως είπε, λείπει οποιαδήποτε μορφή θεσμικής βάσης. Ο κ. Καραμανλής διαφώνησε με την άποψη ότι η δημιουργία θεσμών θα μπορούσε να καταστρέψει τον αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα της διαβαλκανικής συνεργασίας και υπογράμμισε ότι αντιθέτως η δημιουργία τέτοιων δομών θα καταστήσει τη συνεργασία περισσότερο αξιόπιστη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ.


Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει διανεμηθεί σχέδιο δράσης για τη θεσμική ενίσχυση της διαδικασίας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που υπήρξε τον περασμένο Ιανουάριο σχετικά με τον ορισμό ενός αξιωματούχου της Συνεργασίας ως συνδέσμου με την ΕΕ. Προωθούμε, είπε, ακόμη περισσότερο αυτή την ιδέα στη σημερινή διακήρυξή μας καθώς ο ορισμός μιας τέτοιας προσωπικότητας με κοινή απόφαση θα ήταν εξαιρετικής σπουδαιότητας.


Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην εφαρμογή της ατζέντας της Θεσσαλονίκης σημειώνοντας ότι το κείμενο που προετοιμάστηκε από την ελληνική προεδρία θα διαβιβαστεί στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ