25 χρόνια στην ΕΕ

0


25 χρόνια στην ΕΕHome

Ευρωπαϊκή Ένωση
Στον άξονα ειρήνη-συνεργασία-ανάπτυξη συμπύκνωσε το όραμά του για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Στην εκδήλωση, όπου παρέστη στο σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας, μίλησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


 
 
Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε το μήνυμά του προς την Τουρκία, λέγοντας: «Ενθαρρύνουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των γειτόνων μας, απαιτείται όμως από τον καθένα πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, ανταπόκριση στις αρχές, τις αξίες, τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα της Ευρώπης».


Οι Έλληνες, είπε ο κ. Καραμανλής, συμφωνούν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η βάση πάνω στην οποία κτίζεται η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη και η πρόοδος της χώρας. Τα τελευταία 25 χρόνια η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε: «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι στα χρόνια που πέρασαν δεν προχωρήσαμε με τους ρυθμούς που υπαγόρευε το ευρωπαϊκό περιβάλλον, υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που συνδιαμορφώναμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησής του δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί με κοινωνική συναίνεση. «Η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια άλλαξε ρυθμούς, άλλαξε ταχύτητα, κινούμαστε πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, πιο αποφασιστικά, ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε με τη στήριξη της κοινωνίας γενναίες τομές, τολμηρές αλλαγές, στοχευμένες μεταρρυθμίσεις».


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιό του για δημοσιονομική προσαρμογή με ήπιο τρόπο και για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, στηρίζει την παραγωγικότητα, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και ενισχύει την εξωστρέφεια της οικονομίας.


Μίλησε, ακόμη, για τους βασικούς άξονες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, τονίζοντας την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη βελτίωση των δομών και των υπηρεσιών του κράτους. «Προωθούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται ανάπτυξη παντού, που σημαίνει ευημερία και πρόοδο για όλους τους πολίτες, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για μια δυναμική Ελλάδα με ισχυρούς πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι έχει διανύσει πολύ δρόμο και τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε περισσότερο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Εργαζόμαστε για την Ευρώπη που ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών της χωρίς να θίγονται τα ατομικά δικαιώματα, που ανταποκρίνεται στις διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στον κοινωνικό της ρόλο, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της παγκοσμιότητας και της ψηφιακής επανάστασης με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε για μια Ευρώπη που γίνεται διαρκώς περισσότερο ισχυρή, περισσότερο πολιτική, περισσότερο κοινωνική».


Μιλώντας για τη δυναμική της ενοποίησης της Ευρώπης ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι το καλύτερο είναι να προχωρήσει μπροστά με όλα τα κράτη-μέλη της. Ωστόσο, σε περίπτωση αδιεξόδου υπάρχει πάντα ο δρόμος των «ενισχυμένων συνεργασιών». «Μπορούμε να αναζητήσουμε και να πετύχουμε νέα δυναμική πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, να συνεχίσουμε το βηματισμό μας στην πορεία που χαράξαμε, καταρτίζοντας την πρώτη ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.


Ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «τιμούμε σήμερα τον ηγέτη που έκανε πράξη το όραμα της νέας Ελλάδας, τη μεγάλη και απόλυτα δικαιωμένη εθνική επιλογή, της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια».


Ομιλία Μπαρόζο


Στην εκδήλωση, όπου παρέστη στο σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας, μίλησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η Ελλάδα έχει κερδίσει πολλά από την ΕΕ και η Ευρώπη έχει κερδίσει πολλά από την Ελλάδα, είπε ο κ. Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι ισχυρή δημοκρατία και δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είπε, ακόμη, ότι αποτελεί αξιοσέβαστο γείτονα και ανοίγει το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Νότο και την Ανατολή.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στη συμβολή των ευρωπαϊκών πόρων στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στη δημιουργία υποδομών, όπως το μετρό και το νέο αεροδρόμιο. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το ρόλο της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ