Ευρωπαϊκή πρόκληση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

0


Ευρωπαϊκή πρόκληση για την ονομασία της ΠΓΔΜHome

Ευρωπαϊκή Ένωση
Προκλητική στάση έναντι της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων τήρησαν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ όσο και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, μετά τη συνάντηση που είχαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων Νικόλα Γκρουέφσκι.


 
Ο Ολλανδός γ.γ. της Συμμαχίας φρόντισε σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε στην έδρα του ΝΑΤΟ, προφανώς για να ικανοποιήσει τον Σκοπιανό πρωθυπουργό που ήταν δίπλα του, να αποκαλέσει δύο φορές την ΠΓΔΜ «Μακεδονία»… Η ενέργεια του Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ προκάλεσε την αντίδραση του Ελληνα μονίμου αντιπροσώπου στη Συμμαχία πρέσβη Ιωάννη Ζέπου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα μετά τη συνέντευξη Tύπου στον γενικό γραμματέα.


Το ίδιο συνέβη και στη συνέντευξη Tύπου που έδωσε ο Χαβιέ Σολάνα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Ο Ισπανός αξιωματούχος μίλησε και αυτός για «Μακεδονία» και «Μακεδόνες», προκαλώντας χαμόγελα ικανοποίησης από την πλευρά του Νικόλα Γκρουέφσκι.


Oλα αυτά, όταν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκεται σε πλήρη ακινησία και αναμένεται η ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ εντός του 2008. Η ΠΓΔΜ επιθυμούσε να ενταχθεί νωρίτερα, αλλά στη σύνοδο κορυφής που θα συνέλθει στη Ρίγα της Εσθονίας στις 29-30 Νοεμβρίου, οι σύμμαχοι θα περιοριστούν σε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, τόσο προς τα Σκόπια όσο και προς τα Τίρανα και το Ζάγκρεμπ. Πάντως, το ΝΑΤΟ θα πρέπει περί τα τέλη του 2007 να ξεκαθαρίσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εν όψει της αναμενόμενης ένταξης το 2008… Τη σκυτάλη μετά θα πάρει η Ε.Ε…


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ