Αναδίπλωση Αγκυρας για την ένταξη στην ΕΕ

0


Αναδίπλωση Αγκυρας για την ένταξη στην ΕΕHome

Ευρωπαϊκή Ένωση
Αναδιπλώνεται η Aγκυρα στο θέμα της τροποποίησης του άρθρου 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα και στο Κυπριακό προκειμένου να αποτρέψει τη «σύγκρουση των τρένων».


 
«Θα έχουμε πρόοδο σχετικά με το κυπριακό ζήτημα», προανήγγειλε για το άμεσο μέλλον ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και υπουργός Επικρατείας, Αλί Μπαμπατζάν, χωρίς να διευκρινίσει, ωστόσο, τι εννοεί. Η Aγκυρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες όπως έπραξε και μετά το σχέδιο Ανάν, αρκέστηκε να πει, δίνοντας έμφαση και στα όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το άρθρο 301.


Εν όψει της δημοσίευσης της έκθεσης προόδου της ενταξιακής διαδικασίας, στην οποία αναμένεται να επικρίνεται η Αγκυρα για τις διώξεις Tούρκων συγγραφέων κατ’ εφαρμογή άρθρου του ποινικού κώδικα περί προσβολής της τουρκικής εθνικής ταυτότητας, ο κ. Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να τροποποιήσει τον τουρκικό ποινικό κώδικα ώστε η Τουρκία να εναρμονισθεί με την Ε.Ε. ως προς την ελευθερία της έκφρασης. «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις που θα καταστήσουν το άρθρο 301 πιο συγκεκριμένο, εάν υπάρχουν προβλήματα που προέρχονται από την αοριστία των όρων… Εξετάζουμε διάφορες εκδοχές για τον τρόπο διαμόρφωσης του άρθρου 301, ώστε να εναρμονισθεί με το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν υπάρχει καμιά απόκλιση στην πορεία μας στην Ε.Ε.», είπε ο κ. Ερντογάν, και επανέλαβε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. παραμένει στρατηγικός στόχος για την κυβέρνησή του.


Aμεση ήταν η αντίδραση της Ε.Ε. Ο Eυρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Η διατύπωση της πρόθεσης του κ. Ερντογάν δείχνει ότι «ο Tούρκος πρωθυπουργός είναι προσηλωμένος προσωπικά στην ελευθερία του λόγου και στην ένταξη στην Ε.Ε.», αναφέρει σε δήλωσή του ο Eυρωπαίος επίτροπος. «Περιμένουμε μετά τη διατύπωση αυτής της πρόθεσης να ακολουθήσουν συγκεκριμένες πράξεις, και κατά συνέπεια περιμένουμε συγκεκριμένες αποφάσεις», τόνισε ο Ολι Ρεν.


Όχι Αθήνας σε διάβημα για «τουρκική» μειονότητα


Η Ελλάδα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με δηλώσεις του Aμερικανού επιτετραμμένου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» περί «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη».


Τούτο προκύπτει από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «δηλώσεις διπλωματών και επιτετραμμένων δεν μεταβάλλουν ούτε αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Στην Ελλάδα έχουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, με ισονομία και ισοπολιτεία και όπου δεν έχουμε λόγο να φοβηθούμε από την όποια κριτική. Υπενθυμίζω ότι ειδικά στη Θράκη βρίσκονται εν εξελίξει κοινοτικά προγράμματα που ενισχύουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής».
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ