Αίτημα Μπακογιάννη για σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία

0


Αίτημα Μπακογιάννη για σκληρή στάση απέναντι στην ΤουρκίαHome

Ευρωπαϊκή Ένωση
Mπορεί η ημερομηνία άφιξης του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών στην Αθήνα, να οριστικοποιήθηκε για τις 7 με 8 Δεκεμβρίου, πλην όμως η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δεν φαίνεται διατεθειμένη να του στρώσει άνευ όρων το… κόκκινο χαλί.


 
Με συνέντευξή της στην γερμανική έκδοση των «Financial Times» καλεί τα κράτη-μέλη να στείλουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην Aγκυρα και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα έναντι της Τουρκίας, εάν δεν ανοίξει μέχρι τον Δεκέμβριο τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, σαν να μην συνέβη τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός Eξωτερικών, σημειώνοντας παράλληλα πως «υπάρχει συμφωνία ως προς το ότι αυτό το γεγονός θα επηρεάσει την ταχύτητα της ενταξιακής διαδικασίας αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».


Λογικά ο τίτλος της εφημερίδας αναφέρει: «η Αθήνα ζητεί σκληρή γραμμή για την Τουρκία». Καίτοι η κ. Μπακογιάννη σημειώνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. υπό προϋποθέσεις, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «η Τουρκία δεν έχει μόνο υποστηρικτές στην Ε.Ε. Αυτή τη στιγμή όμως με την πολιτική της παρέχει επιχειρήματα στους αντιπάλους της». Σύμφωνα με την υπουργό Eξωτερικών, «για λόγους εσωτερικής αξιοπιστίας της Ε.Ε., η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να στείλει σαφές πολιτικό μήνυμα στην Τουρκία». «Η μπάλα είναι στα χέρια των Τούρκων», υπογραμμίζει στην ίδια συνέντευξη η υπουργός Eξωτερικών.


Στη συνέχεια, αφού τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει συνεπής στάση από την πλευρά των Eυρωπαίων εταίρων, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της φιλανδικής προεδρίας για την άρση του αδιεξόδου, επισημαίνοντας, όμως, την άρνηση της Τουρκίας να συμμετάσχει στις συνομιλίες. Επαναλαμβάνει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση σε αυτές τις συνομιλίες.


Στο μεταξύ σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν την φινλανδική προεδρία να ετοιμάζει ένα «σχέδιο β» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της τυχόν διαφοροποιήσεις επί της φινλανδικής πρότασης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το θέμα των Βαρωσίων. Διεμήνυσε μάλιστα πως «η Κυπριακή κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της». «Η πλευρά μας απαιτεί τα λογικά και απορρίπτει τα παράλογα, ενώ η Τουρκία απαιτεί τα παράλογα και απορρίπτει τα λογικά», είπε ο κ. Πασιαρδής χαρακτηρίζοντας δυσάρεστη εξέλιξη τυχόν αποτυχία της φινλανδικής πρωτοβουλίας.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ