Ζητά χρονοδιάγραμμα για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας η Ντ. Μπακογιάννη

0


Ζητά χρονοδιάγραμμα για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας η Ντ. Μπακογιάννη



Home

Ευρωπαϊκή Ένωση




Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον ορισμό χρονοδιαγράμματος 18 μηνών για την τήρηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, χωρίς όμως να προβλέπει την επιβολή κυρώσεων, όπως τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής η Αγκυρα δεν έχει κάνει κανένα βήμα για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, δηλαδή στο άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στα πλοία και αεροπλάνα της κυπριακής Δημοκρατίας.


 
Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συμμετείχε στην ετήσια σύνοδο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Aσφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και είχε μια σειρά διμερών επαφών με ομολόγους της, επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας. Δηλαδή την ανάγκη τήρησης ενιαίας θέσεις από τους «25» προκειμένου να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα ότι δεν υπάρχουν κριτήρια κατ’ επιλογήν και ότι η τελευταία οφείλει να τηρήσει την υπογραφή της. Παράλληλα, «πρέπει να κρατηθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή τροχιά»…


Την ώρα που συνεδρίαζε ο ΟΑΣΕ όμως, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν κάλεσε με δηλώσεις του τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, οι οποίοι συναντιούνται σήμερα στη Γερμανία, να μη ζητήσουν χρονοδιάγραμμα για την τήρηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας. Κατά τον Φινλανδό επίτροπο, ένα χρονοδιάγραμμα δεν θα αποφέρει αποτελέσματα. Και πρόσθεσε ότι «το Κυπριακό θα επιλυθεί καλύτερα από τα Ηνωμένα Εθνη».


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ρεν, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «οι απόψεις μας δεν συμπίπτουν» με τον επίτροπο. Το χρονοδιάγραμμα, είπε, θα διευκολύνει όλους. Τους «25» διότι σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν θα ξέρει πότε θα υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις της Αγκυρας, και την Τουρκία, διότι θα μπορέσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα, πρόσθεσε η υπουργός, ζητεί χρονοδιάγραμμα 18 μηνών. Ερωτηθείσα να προσδιορίσει τη μορφή του χρονοδιαγράμματος που επιδιώκει η Ελλάδα, η υπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει «καμία αυτοματοποιημένη διαδικασία». «Θέλουμε μία σοβαρή επανεξέταση», διευκρίνισε, η οποία θα οδηγήσει σε αποφάσεις. Αυτό, λοιπόν, που επιθυμεί η Ελλάδα είναι να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα επανεκτίμησης των «25», χωρίς την πρόβλεψη κυρώσεων (π.χ. διακοπή των διαπραγματεύσεων) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας.


Η Λευκωσία, όμως, δήλωνε μέχρι τώρα ότι ζητεί χρονοδιάγραμμα με αυτοποιημένη διαδικασία για διακοπή των διαπραγματεύσεων. Φαίνεται ότι στις ελληνοκυπριακές συνομιλίες την περασμένη Παρασκευή στη Λευκωσία, η υπουργός έπεισε τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ότι πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι από κυπριακής πλευράς. Απόδειξη ότι κυπριακή διπλωματική πηγή δήλωσε πως η Λευκωσία συμφωνεί με τις απόψεις της Ντόρας Μπακογιάννη για το χρονοδιάγραμμα.


Οσον αφορά τη δήλωση του Ολι Ρεν για επίλυση του Κυπριακού στον ΟΗΕ, η υπουργός είπε ότι «η ευχή αυτή υπάρχει», αλλά «οι υποχρεώσεις της Τουρκίας δεν συνδέονται με την επίλυση του Κυπριακού». Η σύνδεση αυτή, πρόσθεσε, «δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις».


Κοινή γραμμή Αθήνας-Λευκωσίας


Η Aθήνα κρατά κλειστά τα χαρτιά της αναφορικά με τη στάση της στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κινητοποίηση. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συζήτησε το θέμα με τον Ιταλό ομόλογό του Ρομάνο Πρόντι, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετέβη στη Λευκωσία και έπεται συνέχεια.


Το θέμα για την ώρα είναι ο κοινός βηματισμός Αθηνών – Λευκωσίας. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος διαβεβαίωνε χθες ότι υπάρχει. Oπως υπάρχει συνεχή συνεργασία και συντονισμός. Για «ταύτιση απόψεων» όμως δεν έκανε λόγο. Γιατί απλά δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων.


Eως ότου υπάρξει, η Αθήνα θα ομιλεί για «μακρά διαπραγμάτευση» επί της «καλής βάσεως» της απόφασης της Κομισιόν για πάγωμα μόνον οκτώ κεφαλαίων έναντι 32 στην περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Αυτό όμως φαίνεται μάλλον ως τετελεσμένο και δεν επιδέχεται αλλαγής. Οι διαβουλεύσεις αυτή την ώρα περιστρέφονται γύρω από το αν θα τεθεί ή όχι χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του πρωτοκόλλου στην Τουρκία.




Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ













Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
















Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθρα



Αποτελέσματα

Δημοσκοπήσεις







ΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ