Eπί τάπητος στην ΕΕ το θέμα της Τουρκίας

0


Eπί τάπητος στην ΕΕ το θέμα της Τουρκίας



Home

Ευρωπαϊκή Ένωση




Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαπραγμάτευση για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας. Οι υπουργοί των Εξωτερικών της Ε.Ε. αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό που δεν φαίνεται πιθανός και το θέμα θα απασχολήσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τους αρχηγούς των κρατών – μελών στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.


 
Την περασμένη εβδομάδα, η Aγκυρα επιχείρησε έναν εντυπωσιασμό. Πρότεινε το άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου στους Ελληνοκυπρίους με την προϋπόθεση να ανοίξει το αεροδρόμιο της Τύμβου στα κατεχόμενα. Η αντίδραση της Λευκωσίας ήταν άμεσα και κατηγορηματικά αντίθετη. Ο πρόεδρος Tάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στο σημείο να προειδοποιήσει την Τουρκία ότι δεν μπορεί να εισβάλει στην Ε.Ε. όπως το 1974 στην Κύπρο και ότι μπορεί μόνο να ενταχθεί αν σεβαστεί και εφαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς.


Η Αθήνα κράτησε πιο ψύχραιμη στάση. Αρκέστηκε στο να υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε. Σε καμία περίπτωση η Αθήνα δεν ήθελε να «πάρει» πάνω της το θέμα και να δώσει πρόσχημα στους Ευρωπαίους να «οχυρώσουν» τις δικές τους επιφυλάξεις έναντι της Τουρκίας πίσω από την Ελλάδα. Τελικά, το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων απέρριψε την πρόταση.


Είναι η δεύτερη απόπειρα της φινλανδικής προεδρίας που πέφτει στο κενό. Eτσι, επανερχόμαστε στο σημείο που βρισκόταν η διαπραγμάτευση όταν ξεκίνησε και αφορά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της Τελωνειακής Σύνδεσης και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Συγκεκριμένα προβλέπεται:


Πρώτον, το πλήρες «πάγωμα» 8 κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης. Τα οκτώ κεφάλαια που θα παραμείνουν πλήρως «παγωμένα» σύμφωνα με την Κομισιόν, αφορούν την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τη γεωργία, την ανάπτυξη της υπαίθρου, την αλιεία, τις μεταφορές, την τελωνειακή ένωση και τις εξωτερικές σχέσεις.


Δεύτερον, το άνοιγμα, όχι όμως και την υιοθέτηση, των υπόλοιπων 23 κεφαλαίων έως ότου η Άγκυρα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης με την Κύπρο.


Τις τελευταίες ημέρες, Παρίσι και Βερολίνο συναποφάσισαν να εισηγηθούν στην Ε.Ε. το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για ένα διάστημα μεταξύ 11 μηνών και 2,5 χρόνων έως τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2009, αλλά όχι νωρίτερα από τις τουρκικές κοινοβουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου (Οκτώβριος 2007), θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό «αποδεσμεύουν» τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν από πιέσεις που ενδέχεται να δεχθεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Επιπλέον, δίνεται στη νέα τουρκική κυβέρνηση ένα περιθώριο 18 μηνών (Οκτώβριος 2007 – άνοιξη 2009) για να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου.


Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πρότεινε η Κομισιόν να συντάξει μια έκθεση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα αυτή το φθινόπωρο του 2007 και στις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2009, μια ιδέα με την οποία δήλωσε πως συμφωνεί ο Γάλλος πρόεδρος Ζ. Σιράκ. Με την πρόταση αυτή φαίνεται να συμφωνεί και το Λονδίνο, αφού βεβαίως διαμορφωθεί έτσι η πρόταση ώστε να μην διακοπεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Κι όπως προβλέπεται θα συμφωνήσει και ο κ. Ερντογάν.


Το ερώτημα είναι αν θα συμφωνήσει και η Λευκωσία, καθώς με την παράταση των 18 μηνών στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θεωρεί πως δεν θα υπήρχε οποιοσδήποτε μηχανισμός εποπτείας και κατά συνέπεια δεν θα υπήρχε οποιαδήποτε δυνατότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Eνωσης άσκησης πιέσεων στην Τουρκία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.






Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ









Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
















Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθρα



Αποτελέσματα

Δημοσκοπήσεις







ΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ