Χτυπά καμπανάκι για το έλλειμμα ο Αλμούνια

0


Χτυπά καμπανάκι για το έλλειμμα ο ΑλμούνιαHome

Ευρωπαϊκή Ένωση
Προειδοποίηση ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας δεν μπορεί να παραμένει συνεχώς στα ύψη απηύθυνε στην Αθήνα ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, απειλώντας με λήψη μέτρων.


 
Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ισπανός επίτροπος παρατήρησε ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη δεν αποτελεί λευκή επιταγή για τις χώρες που έχουν συνεχώς υψηλά εμπορικά ελλείμματα. Και ανέφερε τρεις ανησυχητικές, όπως τις χαρακτήρισε, περιπτώσεις –της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας– για τις οποίες άρχισε σε βάθος συζήτηση στους κόλπους της ευρωζώνης.


«Το γεγονός ότι το ευρώ αλλάζει τη φύση ενός εμπορικού ελλείμματος δεν σημαίνει ότι μπορούμε να παραμένουμε σε διαρκή ανισορροπία», είπε ο επίτροπος, επισημαίνοντας ότι το ευρώ μπορεί να παρέχει διευκολύνσεις δανεισμού με μικρό κόστος λόγω χαμηλών επιτοκίων, αλλά αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να διαιωνίζεται, διότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ευρωζώνης.


Σύμφωνα με τα τελευταία ετήσια στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας ανήλθε το 2005 στο 7,7% του ΑΕΠ, της Ισπανίας στο 7,4% και της Πορτογαλίας στο 9,2% του ΑΕΠ.


Κατά τον επίτροπο, αν οι τρεις αυτές χώρες είχαν διατηρήσει τα εθνικά τους νομίσματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν τις διευκολύνσεις που τους παρέχει το ευρώ, θα ήταν υποχρεωμένες να προβούν σε υποτίμηση των νομισμάτων τους, με όλες τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγονται.


Οι συζητήσεις στην ευρωζώνη έχουν προς το παρόν έως στόχο τη δημιουργία μιας «κοινής αντίληψης», διευκρίνισε ο Χοακίν Αλμούνια. Σε μια δεύτερη φάση ενδέχεται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο ECOFIN.


Σχολιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, ο επίτροπος εξέφρασε την έκπληξή του για την άγνοια ορισμένων υποψηφίων απέναντι στην «οικονομική πραγματικότητα». «Ακούω επιχειρήματα που δεν λαμβάνουν υπόψη την οικονομική πραγματικότητα, που δεν γνωρίζουν τα οικονομικά δεδομένα ή αγνοούν τι συμβαίνει σήμερα στις ευρωπαϊκές οικονομίες» είπε ο Χοακίν Αλμούνια, καλώντας τους υποψήφιους για τη γαλλική προεδρία να αποφύγουν τη δημαγωγία στα οικονομικά θέματα.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ