«Συνθήκη» αντί για «Σύνταγμα»

0


«Συνθήκη» αντί για «Σύνταγμα»



Home

Ευρωπαϊκή Ένωση




Η επιτροπή «Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία», στην οποία συμμετέχουν πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσίασε ένα σχέδιο «Συνθήκης για την Ε.Ε.», προκειμένου να ξεφύγει από το σημερινό αδιέξοδο η Ευρώπη των 27.


 
Στο εν λόγω κείμενο, που υποβλήθηκε στη γερμανική προεδρία και στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., εν όψει της συνόδου κορυφής στις 21 – 22 Ιουνίου, δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Σύνταγμα». Oπως διευκρίνισε ο Κώστας Σημίτης δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο αυτό ως Σύνταγμα.


Πρόκειται, λοιπόν, για μία «νέα Συνθήκη», η οποία αποβλέπει στη βελτίωση της λειτουργίας της σημερινής και της μελλοντικής Ε.Ε. Ουσιαστικά, διατηρούνται τα βασικά κεφάλαια της συνταγματικής Συνθήκης που απέρριψαν οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί και αφαιρούνται ορισμένα «περιττά» κεφάλαια, όπως αυτά που αναφέρονται στη σημαία και τον ύμνο της Ε.Ε. Λίγο πολύ προσεγγίζει την ιδέα της απλουστευμένης συνταγματικής Συνθήκης που προωθεί η γερμανική προεδρία, με την οποία συμφωνεί και ο νέος Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Αλλωστε, η «Επιτροπή Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία», στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου Τζουλιάνο ντ’ Αμάτο και Ζαν Λικ Ντεάν, ήρθε σε επαφή με τη γερμανική προεδρία για την εκπόνηση του σχεδίου Συνθήκης.


Ερωτηθείς για τις πιθανότητες του Τόνι Μπλερ, ο οποίος θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Γκόρντον Μπράουν στα τέλη Ιουνίου, να επιλεχθεί μετά τη θέσπιση της νέας συνταγματικής Συνθήκης από τους «27» ως πρόεδρος της Ε.Ε., ο Κώστας Σημίτης εξέφρασε την άποψη ότι ο σημερινός Βρετανός πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. «Ο Τόνι Μπλερ το θέλει, αλλά τον θέλει ο Νικολά Σαρκοζί ως πρόεδρο της Ε.Ε.;», διερωτήθηκε ο Κώστας Σημίτης…






Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ









Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
















Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθρα



Αποτελέσματα

Δημοσκοπήσεις







ΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ