11/9- Ο μακρύς δρόμος του Τζορτζ Μπους

0


11/9- Ο μακρύς δρόμος του Τζορτζ ΜπουςHome

Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου
Σπάνια ένας Αμερικανός πρόεδρος έζησε τόσες εναλλαγές κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Λευκό Οίκο, όσο ο Τζορτζ Μπους. Εναλλαγές που μπορεί να κρύβουν γι`αυτόν δυσάρεστες εκπλήξεις στον δρόμο προς τις κάλπες.


Με τα κυάλια τί ατενίζει; Κάλπες, ή πετρελαιοπηγές;
Με τα κυάλια τί ατενίζει; Κάλπες, ή πετρελαιοπηγές;
Ο Τζορτζ Μπους μπήκε στο Λευκό Οίκο με τη μικρότερη διαφορά ψήφων που είχε ποτέ ένας πρόεδρος έναντι του αντιπάλου του και μάλιστα ύστερα από μία αμφιλεγόμενη εκλογή.
Στις πρώτες 100 ημέρες όμως, έδειξε το πραγματικό πρόσωπό του- εκείνο του ριζοσπάστη συντηρητικού, που προώθησε τη μείωση της φορολογίας στο εσωτερικό και ως προς τα διεθνή θέματα έδειξε την απαξίωσή του για τη συνθήκη του Κιότο και τη συμφωνία για την μείωση των βαλιστικών πυραύλων.
Πριν από δύο χρόνια, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, ο Τζορτζ Μπους έκανε αυτό που ήταν ΄΄πολιτικώς ορθό΄΄για έναν συντηρητικό ρεπουμπλικανό: διάβαζε παραμύθια σε μαθητές ενός σχολείου στη Φλόριντα.
Τότε πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί στη Νέα Υόρκη. Και ξαφνικά είδε ολόκληρο τον κόσμο να βρίσκεται στο πλευρό του. Από εκείνη τη στιγμή, ο Τζορτζ Μπους βάλθηκε να αποδείξει ότι είναι πολύ πιο συντηρητικός απ`ότι περίμεναν ακόμα και οι αμερικανοί αναλυτές.
ΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ
Τότε έκανε σημαία την θεωρία του προληπτικού (και όχι αποτρεπτικού ) στρατιωτικού πλήγματος και βάλθηκε να εξαφανίσει από προσώπου Γης του εχθρούς της Αμερικής και να αλλάξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Εκανε την αρχή με το Αφγανιστάν κι όταν εισέβαλε στο Ιράκ, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι ένας πρόεδρος που είχε εκλεγεί με αμφιλεγόμενες διαδικασίες βρισκόταν σε τροχιά … αυτοκράτορα.
Στο εσωτερικό ο Τζορτζ Μπους είδε τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να απογειώνονται.
ΤΟ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΠΛΗΓΜΑ
Σήμερα, δύο χρόνια μετά από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο Τζορτζ Μπους δείχνει να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, που έκανε ήρωα τον Μπους, ακολούθησε ο ανταρτοπόλεμος των Ιρακινών και οι μεγάλες απώλειες. Στο εσωτερικό, τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν υψηλά και το έλλειμμα του προϋπολογισμού μεγάλο. Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι η κατοχή του Ιράκ δεν μειώνει τον κίνδυνο νέων επιθέσεων. Η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους μειώνεται.
Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο δείχνουν. Ο Τζορτζ Μπους περίπου 400 ημέρες πριν από τις εκλογές, διαθέτει ήδη τα περισσότερα χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία από οποιονδήποτε άλλο επίδοξο αντίπαλό του.


Αρα πηγαίνει ΄΄πάνοπλος΄΄ στην προεκλογική κούρσα.
Μένει να πείσει τους Αμερικανούς ότι το Ιράκ αξίζει τις θυσίες, για τις οποίες τους προετοίμασε στο τελευταίο τηλεοπτικό του διάγγελμα.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ