11/9- Η Εποχή του Τρόμου

0


11/9- Η Εποχή του ΤρόμουHome

Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου
Οταν στις 11 Σεπτεμβρίου πριν από δύο χρόνια είδαμε τα αεροπλάνα να πέφτουν στους δίδυμους πύργους, οι περισσότεροι εκφράσαμε τη συμπάθειά μας προς τα θύματα. Και ακούσαμε με ενδιαφέρον τις διαβεβαιώσεις του Τζορτζ Μπους για την πάταξη της τρομοκρατίας. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, ουδείς αμφιβάλει, ότι με πρόσχημα την τρομοκρατία, έχουμε μπει σε ένα νέο κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας.


Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ζούμε στην ΄΄Εποχή του Τρόμου΄΄.
Είτε πρόκειται για τις τυφλές επιθέσεις που ζει καθημερινά η Παλαιστίνη και το Ισραήλ, είτε για τις μαζικές συλλήψεις που κάνουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ, απλά και μόνο γιατί κάποιοι εξακολουθούν να νοσταλγούν το καθεστώς του Σαντάμ. Την Εποχή του Τρόμου χαρακτηρίζει εξάλλου η φυλακή του Γουαντάναμο, αλλά και η σύλληψη του δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα, Ταϊσίρ Αλούνι, γιατί κρίθηκε ύποπτος για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, επειδή πήρε συνέντευξη από τον Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο Τζορτζ Μπους ως γνήσιος εκπρόσωπος της αμερικανικής συντηρητικής παράταξης, θα προτιμούσε να διαβάζει παραμύθια με ηθικοπλαστικό περιεχόμενο σε παιδιά, αντί να τρέχει πίσω από τρομοκράτες. Ομως το τυφλό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη τού έδωσε την ευκαιρία να κερδίσει το στοίχημα που είχε βάλει ο πατέρας του: Να ρίξει τον Σαντάμ Χουσέιν και να ξαναμοιράσει την τράπουλα στη Μέση Ανατολή.
Η αρχή έγινε με το Αφγανιστάν και με πρόσχημα τις σχέσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν με το μεσαιωνικό καθεστώς των Ταλιμπάν. Εύκολος στόχος. Δύσκολη αποδεικνύεται εκ των υστέρων η εδραίωση του φιλοαμερικανού καθεστώτος, αφού οι Ταλιμπάν ανασυντάχθηκαν γρήγορα.Ομως στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί πέτυχαν αυτό που ήθελαν : Να απλωθούν στρατιωτικά σε χώρες γύρω από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία. Γιατί μεσομακροπρόθεσμα αυτές οι τρεις χώρες θα μπορούσαν να απειλήσουν την αμερικανική οικονομική κυριαρχία.
Η συνέχεια ήταν προβλέψιμη: To Ιράκ και ο Σαντάμ. Ο Σαντάμ ήταν εύκολος στόχος, όπως αποδείχθηκε. Δύσκολος στόχος όμως αποδεικνύεται η εδραίωση της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ.
Ως πρόσχημα για την εισβολή και την κατοχή του Ιράκ χρησιμοποιήθηκαν τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται πως είχε ο Σαντάμ. Οπλα που δεν έχουν βρεθεί. Κι επίσης οι δήθεν διασυνδέσεις του με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, που ουδέποτε διαπιστώθηκαν. Τελικά η μόνη γνωστή σχέση ανάμεσα στο Ιράκ και τον Οσάμα μπιν Λάντεν είναι πως η εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ οδήγησε πολλούς Ιρακινούς στις τάξεις της Αλ Κάιντα και ενίσχυσε την τρομοκρατία, όπως σημειώνει ο Νόαμ Τσόμσκι.
Ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός υπερίσχυσε του αραβικού εθνικισμού μετά τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οτι με τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, η Αμερική ενίσχυσε τα πλέον ακραία στοιχεία στον ισλαμικό κόσμο. Που λέει πως έχει επιχειρήματα να υποστηρίζει ότι η Χριστιανική Δύση έχει αρχίσει τις νέες Σταυροφορίες εναντίον του Ισλαμικού Κόσμου.
Επιπλέον, οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Ευρωπαίους – πλην των Βρετανών, βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, εξαιτίας την εμμονής της Ουάσινγκτον να εισβάλει στο Ιράκ, αγνοώντας τα Ηνωμένα Εθνη. Τα οποία με τη σειρά τους, δεν έχουν πλέον κανένα κύρος, αφού απλά καλούνται εκ των υστέρων να επικυρώσουν τις αμερικανικές πρωτοβουλίες.
Ετσι δύο χρόνια μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και ύστερα από δύο πολέμους, κοινός παρονομαστής στην προσπάθεια ανάλυσης των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, στον Αραβικό Κόσμο, ακόμα και στην Ευρώπη, είναι το κυρίαρχο δόγμα των Αμερικανών: Το δόγμα του προληπτικού και όχι αποτρεπτικού στρατιωτικού πληγματος. Ο Τζορτζ Μπους το είπε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή: Οτι ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσοι πόλεμοι θα χρειασθούν για να εξασφαλισθεί η ελευθερία των Αμερικανών.
Οι απειλές είναι πολλές, κάποιες βάσιμες. Αλλες υποθετικές. Αρα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι και τα μέτωπα που μπορούν να ανοίξουν οι Αμερικανοί είναι πολλά. Γι`αυτό έχουμε κάθε λόγο να παρατηρούμε με τρόμο, τα όσα διαδραματίζονται στις μέρες μας. Σ`αυτή την Εποχή του Τρόμου.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ