Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου

0


Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από εκείνη την 11η Σεπτεμβρίου που καθήλωσε εκατομμύρια ανθρώπους σ`όλο τον πλανήτη. Στην αρχή όλοι αιφνιδιαστήκαμε. Ακόμα και ο πλανητάρχης.
Μετά ήλθε ο καταιγισμός. Καταιγισμός πληροφοριών, αποκαλύψεων, αναλύσεων. Και δύο πόλεμοι. Στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν ανασυντάχθηκαν. Στο Ιράκ, η αμερικανική κατοχή προκαλεί αντιδράσεις και οπλίζει τα χέρια των ανταρτών.
Οι σχέσεις των Αμερικανών με τους Ευρωπαίους και τους Αραβες δεν θα είναι ποτέ πιά όπως ήταν πριν από εκείνη την 11η Σεπτεμβρίου.
Οι ερμηνείες και οι εκτιμήσεις είναι πολλές. Τώρα, που μπορούμε να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα, πρέπει ν`αρχίσουμε από το … ΄΄Σημείο Μηδέν΄΄, το ΄΄Ground Zero΄΄, που λένε και οι Αμερικανοί. Για να δούμε τί έφταιξε, για να δούμε τί πρέπει να γίνει για να μην ζήσει η ανθρωπότητα άλλους εφιάλτες.
΄Η μήπως κάποιοι θέλουν να ζούμε σ`ένα τέτοιο εφιάλτη;
Το enew.gr ελπίζοντας να συνεισφέρει κατ`ελάχιστον στην προσπάθεια κατανόησης των γεγονότων, φιλοξενεί στον ΄΄Φάκελο 11η Σεπτεμβρίου΄΄ μία σειρά άρθρων και αναλύσεων για την ημέρα, που συνηθίσαμε να λέμε πως άλλαξε τον κόσμο.
( 11.09.2003 01:12 )
Ο Σαντάμ θεωρούσε -βεβαίως- εαυτόν ΄΄γίγαντα΄΄
Ο Ιρακινός λαός υπέφερε κάτω από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, διατυμπάνιζαν Αμερικανοί και Βρετανοί, προσπαθώντας να πείσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη ΄΄απελευθέρωσης΄΄του Ιράκ. Ομως οι Αμερικανοί είναι αυτοί που ευθύνονται για ένα από τα πιο σκληρά καθεστώτα που επιβλήθηκαν στο Ιράκ: Το καθεστώς των κυρώσεων.


Ποιός ευθύνεται;
| Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου( 11.09.2003 01:11 )
115 δισ.βαρέλια είναι τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ιράκ
Η πολιτική της Αμερικής σχετικά με το Ιράκ επηρεαζόταν πάντα από τα μεγάλα αποθέματα του Ιράκ σε πετρέλαιο και από την στρατηγική του θέση στον Κόλπο, επισημαίνει ο αναλυτής του Αλ Τζαζίρα, Αχμαντ Κούνι, επιχειρώντας να ερμηνεύσει την πολιτική της Ουάσινγκτον.
Η ιστορία των πετρελαιαγωγών
| Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου( 11.09.2003 01:09 )
Καλός ο πόλεμος για τις επιχειρήσεις. Επενδύστε τα παιδιά σας…
Η πιθανή επιστροφή των ιρακινών πετρελαίων στις διεθνείς αγορές θα έχει άμεσες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και την πολιτική σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει ο Μουσταφά Μπαζερκάν, αναλυτής του Αλ Τζαζίρα.


Ο περιαγόμενος παραγωγός
| Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου( 11.09.2003 01:02 )
Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Ενημέρωσης (ΕΙΑ) προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει στα 112 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020. Ποιός θα είναι ο ρόλος του Ιράκ στην αγορά πετρελαίου; Ο Αχμαντ αλ Κούνι, αναλυτής του Αλ Τζαζίρα, περιγράφει την κατάσταση στην αγορά.


Συνέχεια…
| Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου( 11.09.2003 01:00 )
Με τα κυάλια τί ατενίζει; Κάλπες, ή πετρελαιοπηγές;
Σπάνια ένας Αμερικανός πρόεδρος έζησε τόσες εναλλαγές κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Λευκό Οίκο, όσο ο Τζορτζ Μπους. Εναλλαγές που μπορεί να κρύβουν γι`αυτόν δυσάρεστες εκπλήξεις στον δρόμο προς τις κάλπες.


Θα πείσει τους Αμερικανούς;
| Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου( 11.09.2003 00:57 )
Στα 700.000 βαρέλια ανήλθε η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ, κατά την διάρκεια του Αυγούστου. Ομως τα προβλήματα ασφαλείας στο Ιράκ και οι ελλείψεις στις υποδομές εμποδίζουν την πλήρη επιστροφή της χώρας στην πετρελαϊκή αγορά, που θα επέτρεψε την αυτοχρηματοδότηση της ανασυγκρότησης.


Πότε θα επιτευχθεί ο στόχος της Βαγδάτης
| Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου( 11.09.2003 00:55 )
Οι Αμερικανοί πρέπει να επιδείξουν υπομονή και να είναι έτοιμοι για θυσίες. Το Ιράκ είναι «το κύριο μέτωπο» στον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, ανέφερε ο Τζορτζ Μπους στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από το χτύπημα στη Νέα Υόρκη.
Συνέχεια…
| Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου( 11.09.2003 00:51 )
Ο Σαντάμ ήξερε πως ερχόταν η σειρά του. Ηταν έτοιμος.
Τέσσερα χρόνια προετοίμαζε τον στρατό του για ανταρτοπόλεμο ο Σαντάμ Χουσέιν, αντιλαμβανόμενος πως κάποια στιγμή θα γινόταν εισβολή στο Ιράκ για την ανατροπή του, όπως έγραψε λιβανέζικη εφημερίδα.


Ποιές είναι οι ανταρτικές ομάδες του Σαντάμ
| Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου( 11.09.2003 00:50 )
Πέρασαν δύο χρόνια από εκείνη την 11η Σεπτεμβρίου, όταν η ανθρωπότητα είδε με αποτροπιασμό τα αεροπλάνα-βόμβες να χτυπούν την καρδιά της Νέας Υόρκης.


Δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο άνθρωπος που κήρυξε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο Τζορτζ Μπους, έχει συνδέσει το όνομά του με δύο πολέμους.


Συνέχεια…
| Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου( 11.09.2003 00:29 )
Οταν στις 11 Σεπτεμβρίου πριν από δύο χρόνια είδαμε τα αεροπλάνα να πέφτουν στους δίδυμους πύργους, οι περισσότεροι εκφράσαμε τη συμπάθειά μας προς τα θύματα. Και ακούσαμε με ενδιαφέρον τις διαβεβαιώσεις του Τζορτζ Μπους για την πάταξη της τρομοκρατίας. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, ουδείς αμφιβάλει, ότι με πρόσχημα την τρομοκρατία, έχουμε μπει σε ένα νέο κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας.


Συνέχεια…
| Φάκελος: 11η_ΣεπτεμβρίουHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)
( 25.01.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Κομματοκρατία αντί δημοκρατίας (Κ. Βέρρος)

Συνδικαλιστικός εκβιασμός (Κ. Βέρρος)

Περί Τσιτουρίδη και περί πολιτικής ευθύνης (Κ. Βέρρος)

Αγαπητοί κύριε Πολύδωρα και κύριε Δημοσχάκη. . . (Κ. Βέρρος)

Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία (Κ. Βέρρος)

Ελλάς, είσαι το κάτι άλλο! (Κ. Βέρρος)

Συζήτηση; Ποια συζήτηση;; (Κ. Βέρρος)

Θέατρο του παραλόγου (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ