11/9- Ο Σαντάμ ήταν έτοιμος

0


11/9- Ο Σαντάμ ήταν έτοιμοςHome

Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου
Τέσσερα χρόνια προετοίμαζε τον στρατό του για ανταρτοπόλεμο ο Σαντάμ Χουσέιν, αντιλαμβανόμενος πως κάποια στιγμή θα γινόταν εισβολή στο Ιράκ για την ανατροπή του, όπως έγραψε λιβανέζικη εφημερίδα.


Ο Σαντάμ ήξερε πως ερχόταν η σειρά του. Ηταν έτοιμος.
Ο Σαντάμ ήξερε πως ερχόταν η σειρά του. Ηταν έτοιμος.
Η Daily Star της Βηρυτού γράφει ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είχε αντιληφθεί πως κάποια στιγμή θα γινόταν στόχος μίας στρατιωτικής επιχείρησης και γι`αυτό φρόντισε να προετοιμάσει αξιόμαχες ομάδες για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις που θα εισέβαλαν στο Ιράκ. Η εισβολή έγινε και εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν προνοητικός.
Το 1993 ο Σαντάμ Χουσέιν είχε ζητήσει από τον λιβανέζο δημοσιογράφο Αλί Μπαλούτ να μεσολαβήσει στην κυβέρνηση Κλίντον για την επίτευξη συμφωνίας Ιράκ-ΗΠΑ. Ο δημοσιογράφος γράφει στη Daily Star ότι η απάντηση που εισέπραξε , είναι πως η Ουάσινγκτον ΄΄θέλει το σώμα του Ιράκ, αλλά όχι το κεφάλι΄΄. Τότε ο Σαντάμ άρχισε να αναδιοργανώνει τις ένοπλες δυνάμεις του.
Από τον Ιούλιο του 2002 είχε προειδοποιήσει τους αξιωματούχους του κόμματος Μπάαθ πως έπρεπε να είναι έτοιμοι για να δεχθούν αμερικανική επίθεση ΄΄ανά πάσα στιγμή΄΄. Ο Σαντάμ προειδοποιούσε ότι η στρατιωτική ήττα ήταν αναπόφευκτη, αλλά επισήμανε πως με ανταρτοπόλεμο οι ιρακινοί θα μπορούσαν να παγιδεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις.
ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
Γι`αυτό πριν γίνει η αμερικανο-βρετανική εισβολή ο Σαντάμ Χουσέιν είχε συγκροτήσει ευέλικτες στρατιωτικές ομάδες, καλά εξοπλισμένες, σε όλο το Ιράκ. Χειροβομβίδες, εκρηκτικά και ΑΚ 47 βρίσκονται στα χέρια των ενόπλων αυτών, που είναι οι δράστες των επιθέσεων που δέχονται καθημερινά οι κατοχικές δυνάμεις.
Αυτός ο ευέλικτες στρατός ανταρτών που είχε οργανώσει ο Σαντάμ Χουσέιν αποτελείται από τρεις ομάδες:
*Τους Μουτζαχεντίν, που είναι Ιρακινοί που δεν ανήκαν στο Μπάαθ, αλλά και ισλαμιστές με εμπειρία στα μέτωπα της Τσετσενίας και του Αφγανιστάν


*τους Παρτιζάνους (Αλ Ανσάρ), που είναι μέλη του Μπάαθ, επιλεγμένα προσωπικά από τον Σαντάμ Χουσέιν.


*τους Μετανάστες (Αλ Μουχατζιρούν), που είναι άνθρωποι της ελίτ του καθεστώτος που ανέτρεψαν οι Αμερικανοί, και ελπίζουν πως θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου καθεστώτος όταν εκδιώξουν την κατοχική δύναμη από το Ιράκ.
Ο Σαντάμ Χουσέιν ανέθεσε τη διοίκηση των ομάδων αυτών στον εξάδελφό του Αλί Χασάν αλ-Μαζίντ, τον λεγόμενο ΄΄Χημικό Αλί΄΄, που συνελήφθη πρόσφατα, στον πρώην αντιπρόεδρο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, που συνελήφθη στις 19 Αυγούστου στη Μοσούλη και στον Ιζάτ Ιμπραήμ αλ Ντούρι, πρώην υποδιοικητή των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων. Από τους τρεις ασύληπτος παραμένει ο Αλ Ντούρι, που έχει και την ευθύνη για τη δράση της ομάδας των Μουτζαχεντίν. Θεωρείται άνθρωπος με διασυνδέσεις με ισλαμικές οργανώσεις στον αραβικό κόσμο.
Οταν εισέβαλαν οι Αμερικανοί, ο Σαντάμ Χουσέιν διέκοψε τις επαφές με τους περισσότερους από τους αξιωματουχους του κόμματος Μπάαθ. Οργάνωσε την αντίσταση στηριζόμενος στην αρχή ότι πρέπει να ενωθούν ετερόκλητα στοιχεία, όπως οι εθνικιστές, οι μπααθιστές και οι ισλαμιστές, ώστε οι ομάδες της αντίστασης να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή αποδοχή και στήριξη.
Οι επικεφαλής των ομάδων ήταν ανεξάρτητοι, αλλά όλοι έχουν ως σημείο αναφοράς τον Σαντάμ Χουσέιν. Σ`αυτές τις ομάδες, ο Σαντάμ ελπίζει ότι θα στηριχθεί η αντίσταση και η προσπάθεια εκδίωξης των Αμερικανών και από αυτές πιστεύει ότι θα στρατολογήσει τα στελέχη του καθεστώτος που θέλει να εγκαθιδρύσει κάποια ημέρα.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)
( 25.01.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία (Κ. Βέρρος)

Ελλάς, είσαι το κάτι άλλο! (Κ. Βέρρος)

Συζήτηση; Ποια συζήτηση;; (Κ. Βέρρος)

Θέατρο του παραλόγου (Κ. Βέρρος)

Ερμαια των κουκουλοφόρων (Κ. Βέρρος)

Παρανοϊκές καταστάσεις (Κ. Βέρρος)

Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα (Κ. Βέρρος)

Αλλαξε ο Μανωλιός. . . (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ