11/9-Ο Μύθος του Μπους

0


11/9-Ο Μύθος του ΜπουςHome

Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου
Πέρασαν δύο χρόνια από εκείνη την 11η Σεπτεμβρίου, όταν η ανθρωπότητα είδε με αποτροπιασμό τα αεροπλάνα-βόμβες να χτυπούν την καρδιά της Νέας Υόρκης.


Δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο άνθρωπος που κήρυξε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο Τζορτζ Μπους, έχει συνδέσει το όνομά του με δύο πολέμους.


 
 
 
Ο Τζορτζ Μπους κατάφερε βέβαια εκείνο που δεν είχε επιτύχει ο πατέρας του: να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσέιν. Όμως το τίμημα είναι υψηλό. Γιατί για πρώτη φορά μετά το Βιετνάμ, δεκάδες αμερικανικές οικογένειες υποδέχονται τα παιδιά τους μέσα σε φέρετρα. Είναι τα θύματα του ανταρτοπόλεμου στο Ιράκ. Εβδομήντα είναι οι αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν από επιθέσεις ανταρτών, από την 1η Μαϊου, όταν ο Τζορτζ Μπους κήρυξε το πέρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.
Όταν ο Τζορτζ Μπους, ως αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων απευθυνόταν στο αμερικανικό έθνος από τα ερείπια των δίδυμων πύργων, για να διαβεβαιώσει ότι οι υπεύθυνοι γι`αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις θα τιμωρηθούν, ουδείς Αμερικανός τολμούσε να αμφισβητήσει τις ηγετικές του ικανότητες. Παρόλο που ήταν πρόσφατη η αμφιλεγόμενη εκλογική νίκη του και η ανάδειξή του στην προεδρία. Τότε το ποσοστό αποδοχής του έργου του Τζορτζ Μπους έφθασε στο 80%.
ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΔΟΞΑΣ
Οι μέρες δόξας για τον ένοικο του Λευκού Οίκου φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν. Γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η αποδοχή του έργου του μειώνεται, όσο αυξάνεται ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους στο Ιράκ κι όσο ο Οσάμα μπιν Λάντεν και ο Σαντάμ Χουσέιν παραμένουν ασύλληπτοι.
Ο Τζορτζ Μπους μπορεί να μείνει στην ιστορία πιο πολύ για εκείνη τη δήλωση που έκανε την Πρωτομαγιά του 2003, πάνω σε αεροπλανοφόρο, ότι οι βασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ ολοκληρώθηκαν. Δήλωση που αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων βεβιασμένη αν αναλογισθούμε την ένταση του ανταρτοπόλεμου. Και λιγότερο θα μείνει στην ιστορία για τα όσα είχε πει στα ερείπια του World Trade Center, εκτιμά ο αναλυτής Ανταμ Ιντους, του Ρόιτερ.
Ελεγαν στους Αμερικανούς ότι «τα πράγματα δεν θα είναι τόσο δύσκολα», εξηγεί ο Ουίλιαμ Νας, του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, ένας βετεράνος του στρατού.
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ Ο ΣΑΝΤΑΜ
Κι όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2004 στις ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους μπορεί να διαπιστώνει πως ο κύριος αντίπαλός του δεν είναι οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά ο Σαντάμ Χουσέιν.
Η μείωση της δημοτικότητας του Τζορτζ Μπους επιτρέπει στους Δημοκρατικούς να κάνουν όνειρα για «ανακατάληψη» του Λευκού Οίκου. Το Ιράκ μπορεί να αποδειχθεί «σοβαρός εφιάλτης» για τις ΗΠΑ, προειδοποιεί ο Τζον Κέρι, γερουσιαστής του Δημοκρατικου Κόμματος, ο οποίος φιλοδοξεί να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου για την προεδρία.
ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ
Τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αναγνωρίζουν τις δυσκολίες, αλλά επιμένουν ότι οι Αμερικανοί δεν θα ξεχάσουν την αποφασιστικότητα που έδειξε ο Μπους στις δύσκολες ώρες της Νέας Υόρκης. «Ολοι πρέπει να κοιτάξουν πίσω, στην εβδομάδα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τις τεράστιες απώλειες ζωών, τις χήρες και τα ορφανά και να θυμηθούν», λένε οι Ρεπουμπλικανοί.
Ένα από τα βασικά όπλα του Τζορτζ Μπους είναι η αθρόα εισροή χρημάτων στα ταμεία της προεκλογικής του εκστρατείας. «Ο Μπους είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων και έχει το καλύτερο δίκτυο για τη συλλογή χρημάτων από οποιονδήποτε υποψήφιο για την προεδρία», επισημαίνει ο Πάτρικ Μπασαμ, αναλυτής του Ινστιτουτου Κάτο.
Εχει ελπίδες να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα ο Τζορτζ Μπους, ενόψει των εκλογών;
Ναι, λένε οι αναλυτές. Προϋπόθεση είναι να χτίσει μία διεθνή συμμαχία που θα δεχθεί να αναλάβει το κόστος -οικονομικό και στρατιωτικό- της κατοχής του Ιράκ, αλλά χωρίς να εκχωρήσει η Ουάσινγκτον τον πρώτο λόγο της διοίκησης της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη.
«Ο πρόεδρος έκανε μία πολύ δυναμική εκκίνηση, αλλά το Ιράκ αποδεικνύεται ότι , στην καλύτερη περίπτωση είναι διαφορετικό από τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και στη χειρότερη, κάτι που περιπλέκει την αποστολή μας», τονίζει η Σούζαν Ράις, του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς.
Ο Τζορτζ Μπους βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά λεπτό σημείο, εκτιμά ο Τζον Ζόγκμπι, ένας από τους εμπειρότερους αναλυτές δημοσκοπήσεων: «Εάν στείλουμε στο Ιράκ περισσότερες δυνάμεις, αυτό είναι Βιετνάμ. Αν δεν το κάνουμε, αυτό είναι εγκατάλειψη. Καμία δεν είναι καλή επιλογή».
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ
Η αμερικανο-βρετανική κατοχή στο Ιράκ θεωρείται από πολλούς αναλυτές- κυρίως στη Μέση Ανατολή, ως επιστροφή στις πρακτικές της αποικιοκρατίας που ακολουθούσαν οι μεγάλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Οι πραγματικές προθέσεις των Αμερικανών και των Βρετανών, όταν εισέβαλαν στο Ιράκ, σήμερα είναι ξεκαθαρισμένες: Ο έλεγχος των πετρελαίων.
Εκείνο όμως που παραμένει υπό αμφισβήτηση είναι το βάσιμο των αιτιάσεων που χρησιμοποίησαν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο. Ελεγαν ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Ομως δεν βρέθηκαν πουθενά απαγορευμένα όπλα.
Ούτε έγιναν δεκτοί ως «απελευθερωτές» οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στρατιώτες. Πουθενά δεν βρήκαν δρόμους στρωμένους με λουλούδια. Αντίθετα οι επιθέσεις των ανταρτών είναι καθημερινές.
Οι απώλειες που μετρούν οι Αμερικανοί μετά την 1η Μαϊου 2003, όταν ο Τζορτζ Μπους κήρυξε την ολοκλήρωση των βασικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, είναι μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν κατά τη διάρκεια της εισβολής.
ΝΕΟ ΒΙΕΤΝΑΜ;
Κι έτσι το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το Ιράκ θα αποδειχθεί ένα νέο Βιετνάμ, που θα γονατίσει, ή θα συνεφέρει την αλαζονική υπερδύναμη. Η ιστορία του Ιράκ και του Αραβικού κόσμου, είναι γεμάτη από περιπτώσεις κατακτητών που «χάθηκαν» στην έρημο, αφήνοντας πίσω τους, τούς λαούς που αναγεννήθηκαν ως φοίνικες από τις στάχτες τους .
Αραγες αυτό είχε κατά νου ο Σαντάμ Χουσέιν, όταν μήνες πριν από την εισβολή προετοίμαζε την αντίσταση του ιρακινού λαού;

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)
( 25.01.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία (Κ. Βέρρος)

Ελλάς, είσαι το κάτι άλλο! (Κ. Βέρρος)

Συζήτηση; Ποια συζήτηση;; (Κ. Βέρρος)

Θέατρο του παραλόγου (Κ. Βέρρος)

Ερμαια των κουκουλοφόρων (Κ. Βέρρος)

Παρανοϊκές καταστάσεις (Κ. Βέρρος)

Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα (Κ. Βέρρος)

Αλλαξε ο Μανωλιός. . . (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ