11/9-Μακροχρόνια η κατοχή του Ιράκ

0


11/9-Μακροχρόνια η κατοχή του ΙράκHome

Φάκελος: 11η_Σεπτεμβρίου
Οι Αμερικανοί πρέπει να επιδείξουν υπομονή και να είναι έτοιμοι για θυσίες. Το Ιράκ είναι «το κύριο μέτωπο» στον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, ανέφερε ο Τζορτζ Μπους στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από το χτύπημα στη Νέα Υόρκη.

 
 
Η κατοχή του Ιράκ δεν είναι video game
Η κατοχή του Ιράκ δεν είναι video game
Οι Αμερικανοί πρέπει να κατανοήσουν ότι η κατοχή του Ιράκ δεν πρόκειται να τερματισθεί σύντομα, προέβλεπε προ ημερών ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, υπουργός επί κυβερνήσεως Κλίντον.
Το είπε με άλλα λόγια ο πρόεδρος Μπους: Η αποστολή στο Ιράκ είναι τόσο σημαντική στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, ώστε πρέπει να είμαστε έτοιμοι για θυσίες και για μακροχρόνια μάχη.
«Αν αποσύρουμε τις δυνάμεις μας θα επικρατήσει η αναρχία», δήλωσε ο Ουίλιαμ Κοέν στο Αλ Τζαζίρα, επιχειρώντας να εξηγήσει την πολιτική Μπους. «Κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Βοσνία. Βρισκόμαστε εκεί περίπου οκτώ χρόνια μετά το τέλος του πολέμου», υπενθύμισε ο Ουίλιαμ Κοέν.
Η ΑΛΛΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ
Ομως η πραγματική μάχη για τον Τζορτζ Μπους δεν δίνεται στο Ιράκ, όπου πυκνώνουν οι ανταρτικές επιθέσεις. Ο αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει πως η μεγάλη πρόκληση είναι οι κάλπες που θα στηθούν τον επόμενο χρόνο. Μέχρι τότε πρέπει να πείσει τους Αμερικανούς για την ανάγκη διατήρησης της κατοχικής δύναμης στο Ιράκ, αλλά και για την ύπαρξη σχεδίων απεγκλωβισμού των δυνάμεων αυτών, όταν κριθεί αναγκαίο.
Αφότου ο Τζορτζ Μπους, την 1η Μαϊου κήρυξε το πέρας των βασικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, κάθε ημέρα σκοτώνεται- κατά μέσον όρο- ένας αμερικανός στρατιώτης από επιθέσεις ανταρτών. Το κόστος μόνον για τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ ανέρχεται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα. Και ο πρόεδρος Μπους ζητά από το Κογκρέσο άλλα 87 δισεκατομμύρια δολάρια, για να καλυφθεί το κόστος των επιχειρήσεων και της ανοικοδόμησης.
Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μόνον η ανοικοδόμηση του Ιράκ θα κοστίσει από 100 έως 300 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη τριετία. Οι επιτελείς του Τζορτζ Μπους ελπίζουν πως μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα καλυφθεί από τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου. Όμως οι εξαγωγές πετρελαίου βρίσκονται σήμερα στο ήμιση των ποσοτήτων που διοχετεύονταν στην αγορά πριν από τον πόλεμο. Ο στόχος της αύξησης των εξαγωγών είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αφού οι επιθέσεις δολιοφθοράς στους αγωγούς πετρελαίου αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.
«Πήγα στο Ιράκ να δω τι δουλειές μπορούν να γίνουν και γύρισα χωρίς να κάνω τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαρλς Κέστενμπάουμ, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρίας C&O; Resources, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. «Οι ντόπιοι αρνούνται να εργασθούν, γιατί φοβούνται για τη ζωή τους», εξηγεί.
Η ανοικοδόμηση λοιπόν, είναι δύσκολο να αυτοχρηματοδοτηθεί. Το κόστος της κατοχής είναι τεράστιο. Οι απώλειες των αμερικανικών δυνάμεων σοβαρές. Οι πολιτικές συνέπειες, ίσως αποδειχθούν ολέθριες για τον Τζορτζ Μπους.
Τι συμβαίνει άραγες; Βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες μπροστά σε ένα νέο Βιετνάμ;
Οι διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ αναφέρουν κατά μέσον όρο 25 επιθέσεις ανταρτών κάθε μέρα. Στις αρχές Ιουλίου, το 42% των Αμερικανών που ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Γκάλοπ, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στο Ιράκ πηγαίνει άσχημα. Τον Μάιο, όταν ο Λευκός Οίκος θριαμβολογούσε, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 13%.
ΠΟΙΟΣ ΄΄ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ΄΄ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ
Η τακτική των ερευνών σε σπίτια Ιρακινών νύχτα-μέρα, ο αποκλεισμός πόλεων, οι μαζικές συλλήψεις, οι δολοφονίες αμάχων, πυροδοτούν την εχθρότητα των Ιρακινών έναντι των κατοχικών δυνάμεων.
Η αντίσταση, που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές είχε οργανωθεί από τον ίδιο τον Σαντάμ Χουσέιν πριν από την εισβολή, είναι έντονη στο κεντρικό και νότιο Ιράκ. Οι Σιίτες οργανώνουν τη δική τους πολιτοφυλακή μετά το θάνατο του Αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπάκερ αλ-Χακίμ, από τη βομβιστική επίθεση έξω από το τέμενος του Ιμάμη Αλι, στη Νάτζαφ.
Ποιοι είναι αυτοί που αντιστέκονται στην αμερικανική στρατιωτική μηχανή; Ο πρόεδρος Μπους μίλησε για μία «ομάδα τρομοκρατών, που νοσταλγούν το καθεστώς του Σαντάμ και υποστηρίζονται από το εξωτερικό».
Οι οργανώσεις που μέχρι τώρα έχουν αναλάβει την ευθύνη για αντιαμερικανικές επιθέσεις είναι :


-Το Ενοπλο Ισλαμικό Κίνημα για την Αλ Κάιντα


-Οι Εθνικές Ταξιαρχίες για την Ιρακινή Αντίσταση


-Το Εθνικό Μέτωπο των Φενταγίν


-Η Ομάδα Ιερού Πολέμου
Ανεξάρτητα από το πόσο βάσιμες είναι οι εκτιμήσεις ότι η ένοπλη αντίσταση ενορχηστρώνεται από τον Σαντάμ Χουσέιν, η πραγματικότητα είναι ότι οι καθημερινές επιθέσεις κοστίζουν στους Αμερικανο-βρετανούς σε στρατιώτες και εξοπλισμό.
Επιπλέον καταδεικνύουν το πόσο δυσαρεστημένοι είναι οι Ιρακινοί. Όχι μόνο γιατί η χώρα τους είναι υπό κατοχή, αλλά και γιατί μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν έμειναν άνεργοι, χωρίς καμία εγγύηση για την ασφάλειά τους, και τα σπίτια τους πολλές ώρες μένουν χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.
Ο Πολ Γούλφοβιτς, δεύτερος στην πολιτική ιεραρχία του αμερικανικού Πενταγώνου και ένας από τους αρχιτέκτονες της εισβολής στο Ιράκ, παραδέχθηκε ότι οι επιτελείς έκαναν κάποιες λανθασμένες εκτιμήσεις ως προς την κατάσταση στο μεταπολεμικό Ιράκ. «Κάποιες συνθήκες είναι χειρότερες απ`ότι εκτιμούσαμε», είπε ο Γούλφοβιτς.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)
( 25.01.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία (Κ. Βέρρος)

Ελλάς, είσαι το κάτι άλλο! (Κ. Βέρρος)

Συζήτηση; Ποια συζήτηση;; (Κ. Βέρρος)

Θέατρο του παραλόγου (Κ. Βέρρος)

Ερμαια των κουκουλοφόρων (Κ. Βέρρος)

Παρανοϊκές καταστάσεις (Κ. Βέρρος)

Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα (Κ. Βέρρος)

Αλλαξε ο Μανωλιός. . . (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ