Η μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ

0


Η μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚHome

Λ.Κομίνης Επίκαιρα Κείμενα
Η νίκη της ΝΔ είχε καταστεί αναγκαία για το ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν ο συλλογισμός φαίνεται από περίεργος έως οξύμωρος. Γιατί το ΠΑΣΟΚ όσο και η ίδια η πολιτική στην Ελλάδα χρειάζονταν ένα σοκ, για να ισορροπήσουν και να εξυγιανθούν. Το ΠΑΣΟΚ είχε καταστεί στείρα εξουσία, χωρίς φαντασία και ευρηματικότητα, η χώρα είχε μουχλιάσει από την υγρασία τόσων συμφερόντων επί μακρύ χρονικό διάστημα.Ο ελληνικός λαός, εν τη σοφία του, απέφυγε τις παγίδες και παρά το ότι η ΝΔ δεν είχε ισχυρή πολιτική διαφοροποίηση από το μέχρι πριν λίγο κυβερνών κόμμα, αντελήφθη ότι προείχε η αλλαγή θέσεων στη βουλή. Πλέον είχε γίνει εμφανέστερο και από τον έναστρο ουρανό ότι οι ίδιοι άνθρωποι που αλληλοσπαράσσονταν αλληλοϋπονομεύονταν αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν υπό ένα ένδοξο όνομα για να διατηρήσουν τα κεκτημένα.
Η ψήφος του ελληνικού λαού δεν δόθηκε στη ΝΔ για να επιβάλλει το δικό της χάος. Δόθηκε υπό την προθεσμία του ενός χρόνου για να μετρηθεί η αξιοπιστία της. Αν αποδειχθεί ότι απλά αλλάζει πρόσωπα κομματικής προέλευσης στα καίρια σημεία ανάπτυξης και δημόσιας ζωής, δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση της καταλήστευσής του κράτους από τους αντιπάλους των προηγούμενων αλαζόνων.
Η εξυγίανση της πολιτικής και δημόσιας ζωής είναι υποχρέωση της ΝΔ αν θέλει να παραμείνει στην εξουσία πέρα από ένα χρόνο. Και τα δείγματα γραφής που θα δώσει πρέπει να είναι καίρια και αποφασιστικά. Αν βραδύνει και ασχοληθεί με απλές αντικαταστάσεις σύντομα θα φθαρεί και θα ανατραπεί. Και η ευθύνη του Κ. Καραμανλή θα είναι μεγάλη αν δεν αντισταθεί στα τρωκτικά του κόμματός του που από μήνες διέδιδαν ποιες θέσεις θα καταλάβουν. Η αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα είναι μονόδρομος για τον αρχηγό του κόμματος που ανεβαίνει στην κυβέρνηση.
Aλλωστε η αυτοδυναμία του είναι ισχυρή και του επιτρέπει να κυβερνήσει με εκείνους που θα κρίνει περισσότερο ικανούς. Μπορεί, αν το θελήσει, να μην υποκύψει σε ισορροπίες. Ούτε και στη βούληση Μητσοτάκη που καταδυναστεύει τη ΝΔ από χρόνια.
Η ευκαιρία όμως είναι διπλή για τη χώρα με την κυβερνητική αλλαγή. Πλέον η εξυγίανση του ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος για τον Γ. Παπανδρέου. Δεν έχει περιθώρια να ανεχθεί στελέχη και καιροσκόπους που ενέδωσαν στα οικονομικά κέντρα και χρησιμοποίησαν το κράτος για πλουτισμό δικό τους και του κόμματος.
Aλλωστε τώρα που θα εγκαταλείψουν τις θέσεις από τις οποίες ελέγχουν τις δημόσιες συναλλαγές, κουρασμένοι, χορτασμένοι, χωρίς σοσιαλιστικά ενδιαφέροντα, θα αποτραβηχτούν στα πλούτη που συγκέντρωσαν. Θα έχει όλη την ευχέρεια συνεπώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οργανώσει ταχύτατα ένα κόμμα με νέους άφθαρτους, να ασκήσει ηθική διαπαιδαγώγηση επιβάλλοντας μέσα από την άμιλλα αξιοκρατική φιλοσοφία, να τους συγκροτήσει σε οργανωμένα πολυμελή στοιχεία παραγωγής πολιτικής και να αποδείξει ότι επιδίωξη δεν είναι η νομή της εξουσίας για τους αυστηρά κομματικούς, αλλά η προσφορά στην πατρίδα ενός αξιοθαύμαστου έργου.
Για να το πετύχει φυσικά θα πρέπει να απεξαρτηθεί και από εκείνους τους εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες που μονοπωλούσαν επί πολλά χρόνια την πραγματική πολιτική δύναμη…
Είναι η χρυσή ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα να μεταβληθεί το σύστημα της πολιτικής διαπλοκής σε μηδέν χρόνο. Φτάνει οι δύο κορυφαίοι της πολιτικής μας ζωής -ο ένας στην κυβέρνηση και ο άλλος στην αντιπολίτευση- να μην επαναπαυτούν στα ιστορικά τους ονόματα, αλλά να εργαστούν για την ανασυγκρότηση αυτής της ταλαίπωρης χώρας. Που επί πολλά χρόνια οι υποσχέσεις έμεναν κενοί προεκλογικοί λόγοι.
lk1938de@otenet.grHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ