Γιατί έχασαν οι μεν και κέρδισαν οι δε

0


Γιατί έχασαν οι μεν και κέρδισαν οι δεHome

Λ.Κομίνης Επίκαιρα Κείμενα
Με τα ωραία μάτια της κ. Αντζελας Γκερέκου οι κερκυραίοι τιμώρησαν τον κ. Γιώργο Δρυ, χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της αλαζονικής ομάδας νομής της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να μην το βρίσκετε έξυπνο και ευρηματικό, όσο κι αν σας συγχύζει που θα βρεθεί από το πουθενά μια συμπαθητική πρώην ηθοποιός στο κοινοβούλιο, για να αρχίσει στα 45 της να μαθαίνει πολιτική πρακτική.


Θα βρείτε και άλλα συμπαθητικά ονόματα της τηλεόρασης και της υποκριτικής Τέχνης στον κατάλογο των πατέρων -και των μητέρων- του έθνους. Τι θα μπορέσουν να αλλάξουν αυτοί οι υπηρέτες της υποκριτικής, αναλαμβάνοντας ρόλο στο θίασο της υποκρισίας; Είναι από τα ζητούμενα των εκλογών αλλά δεν είναι το κύριο.
Κύριο, θεωρούν όλοι το αίτιο ή τα αίτια που έχασε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές ή που κέρδισε η ΝΔ. Και σ΄ αυτό υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Όχι δεν κερδίσατε εσείς υποστηρίζουν οι του ΠΑΣΟΚ. Λάθος κάνετε, απαντούν οι άλλοι. Η ΝΔ κέρδισε και γι΄ αυτό χάσατε. Κανείς δεν λέει στους πρώτους ότι αν βρε όρνια εξυπηρετούσε η πολιτική σας τον πολίτη, αν δεν έπνιγε η μπόχα της διαπλοκής και της μίζας τον πολιτικό και κοινωνικό βίο και αν δεν μιλούσατε σαν να είχατε συνάψει γάμο με την εξουσία, κανείς δεν θα σας κλόνιζε ό,τι και να έταζε η ΝΔ. Ο εχθρός που σας νίκησε ήταν ο εαυτός σας.
Όχι όμως ότι αυτό που συνέβη ήταν συγκυριακό και αποτέλεσμα της κόπωσης. Γιατί δεν κουράστηκαν οι Σουηδοί που είχαν τους σοσιαλδημοκράτες 48 χρόνια συνεχώς οι οποίοι τους έστησαν ένα κράτος πρότυπο που ευημερεί ακόμη και σήμερα από κεκτημένη ταχύτητα;
Τις εκλογές και βέβαια τις κέρδισε η ΝΔ μέσα στο πεδίο της δικής σας κυβερνητικής κραιπάλης που επιτρέψατε να δημιουργηθεί, για να ικανοποιήσετε τα ατομικά σας συμφέροντα. Η ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να εμφανιστεί περισσότερο φρέσκια, αδέκαστη, με προφανές το στοιχείο της ειλικρίνειας, ως απούσα επί δέκα χρόνια από κάθε κυβερνητική δράση.
Βέβαια, τις κέρδισε τις εκλογές στο πολιτικό τοπίο με την ομίχλη που δημιουργήσατε έπειτα από την ολοκλήρωση της ελλειμματικής πολιτικής Σημίτη. Τι ψάχνετε να βρείτε τι έφταιξε, αφού ο κ Σημίτης φρόντιζε οκτώ χρόνια τη… «μακροπολιτική» μόνο, αδιαφορώντας για τη «μικροπολιτική» με την καλή έννοια της αδόκιμης λέξης, δηλαδή της επίλυσης των προβλημάτων καθημερινότητας.
Τι ερευνάτε το παρελθόν για να βρείτε τα λάθη, όταν ο Κ. Σημίτης αρνιόταν την ύπαρξη φτώχειας που περιέγραφε το «Ευρωβαρόμετρο» το οποίο απέρριπτε, ενώ ο νέος αρχηγός διαλαλούσε ότι θα σκύψει το κεφάλι πάνω από αυτήν την διευρυμένη φτώχεια. Φροντίσατε να κάνετε αυτό το τοπίο περισσότερο θολό και ακατανόητο εκλέγοντας έναν κομματικό πρόεδρο με κάλπικες κάλπες λαϊκής συμμετοχής σε μια αυστηρά κομματική διαδικασία και αυτή τη διαδικασία την αποκαλέσατε άνοιγμα στη λαϊκή βούληση! Ποιον κοροϊδεύατε;
Και σαν να μην έφτανε αυτό το θέατρο, ενώ στο συνέδριο που τον προτείνατε για πρόεδρο τον κ Γ.Π. φωνάζατε με στεντόρεια φωνή «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», αμέσως μετά κάνατε το κόμμα σας εκλογικό τρενάκι για να μπούνε στη βουλή δύο ακροδεξιά πρώην στελέχη της ΝΔ.
Είναι αυτό πολιτική τακτική και προεκλογικός αγώνας με ειρμό και συνέπεια για να αναδείξετε τη μοντέρνα ταυτότητα του κόμματος; Ή αποτελούσε τμήμα μιας υπολογισμένης προεκλογικής τακτικής η ένταξη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της κ Δαμανάκη και του κ Ανδρουλάκη που η σκληρή εκλογική βάση του κόμματός σας μόνο μαύρες αναμνήσεις διατηρούσε από την περίοδο του 1989.
Μην ψάχνετε να βρείτε τα αίτια. Τα αίτια είσαστε εσείς οι ίδιοι. Όχι του χθες και του προεκλογικού αγώνα. Αλλά του εκφυλισμένου ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε με την εικόνα του Μαρξ, πέρασε στην εικόνα του Γκορμπατσόφ και κατέληξε στην εικόνα του Μπους και του Πάουελ.
Η ΝΔ από την άλλη δεν έχει μέλλον στρωμένο με ρόδα. Ο κ. Καραμανλής δεν αρκεί να μπορέσει να κάνει μια κυβέρνηση με εκείνους που θεωρεί ικανότερους και όχι με εκείνους που επιβάλλουν οι εσωκομματικές ισορροπίες. Απειλείται από τους ρεβανσιστές, τους θεσιθήρες και αλαζόνες του δικού τους κόμματος. Και είναι πολλοί αυτοί στη ΝΔ. Χρειάζεται πυγμή πρωτοφανή για να επιβάλει την αξιοκρατία δεδομένου ότι εκείνοι που μάχονταν να έρθει η ΝΔ στην εξουσία δεν είχαν όλοι στο μυαλό τους να εξυγιανθεί ο τόπος και να ευημερήσουν οι δυστυχείς και αναξιοπαθούντες, αλλά ποιον θα διώξουν από το δημόσιο για να πάρουν τη θέση του. Τι δουλειές με την εύνοια των νεοδημοκρατών υπουργών θα κάνουν, πώς θα πλουτίσουν με όχημα την εξουσία.
Η παραγωγή πολιτικής εξυγίανσης και ανάπτυξης για όλους με έναν τέτοιο κλοιό «πεινασμένων», «διψασμένων» και καιροσκόπων δεν είναι εύκολη. Γι΄ αυτό η δημοσιογραφική εγρήγορση πρέπει να είναι συνεχής και ευδιάκριτη.
Είναι θλιβερά όμως τα μαντάτα και γι΄ αυτήν σε μεγάλο βαθμό. Παρακολουθήσαμε δημοσιογράφους και αισχρών μάλιστα εφημερίδων κουτσομπολιού, να διεισδύουν στην πολιτική με το ένα κόμμα ή με το άλλο. Δεν συμπεριλαμβάνω σ΄ αυτούς μερικούς που απλώς μπήκαν σε μικρά κόμματα για να προσφέρουν, όχι για να εκλεγούν.
Οι υποψήφιοι του δημοσιογραφικού χώρου στα ψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων και άλλοι που θα μπουν αργότερα, προδίδουν την ύπαρξη συναλλαγής με τις κομματικές εξουσίες, πριν από την υποψηφιότητα. Η υποψηφιότητα είναι το επιστέγασμα της συναλλαγής αυτής. Ποιος από εμάς δεν θα μπορούσε να ήταν πριν από πολλά χρόνια βουλευτής. Ή μήπως δεν υπήρχαν προτάσεις σε πολλούς όπως τουλάχιστον γνωρίζω; Αντιστάθηκαν όμως όλοι αυτοί στις πιέσεις για εκμετάλλευση της όποιας αναγνωρισιμότητάς τους από αρχηγούς κομμάτων, γιατί θεωρούσαν χρέος τους την ουδετερότητα απέναντι στον κοινό δημοσιογραφικό «εχθρό» που είναι η εξουσία οποιασδήποτε μορφής και κατηγορίας.
Αν με το συρφετό ηθοποιών στα ψηφοδέλτια μπορεί κάποιος να γελάει, με το συρφετό «δημοσιογράφων» και δημοσιογράφων δεν μπορεί παρά να βάλει τα κλάματα για την κατάντια και της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.
lk1938de@otenet.grHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ