Τηλεοπτική υποκρισία και η αναίδεια παρουσιαστών

0


Τηλεοπτική υποκρισία και η αναίδεια παρουσιαστώνHome

Λ.Κομίνης Επίκαιρα Κείμενα
Είναι ενοχλητικό κάθε βράδυ στα παράθυρα των τηλεοπτικών δελτίων να βλέπει ο τηλεθεατής πολίτης τους ίδιους πολιτικούς και πολιτικάντιδες εναλλάξ, ανά δύο ή ανά τρεις, να εκφέρουν τα αυτά επιχειρήματα, ο ένας στις «σχισμές» του λόγου του άλλου. Θα έλεγα ότι είναι και οδυνηρό. Όχι τόσο από πλήξη, όσο από αηδία… Θέμα των ημερών η αρτιότητα ή μη της διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων και ποιος ευθύνεται.


Η υποκρισία πλέον δεν έχει κανένα μέτρο στην τηλεοπτική πολιτική που… «ασκείται» από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα. Και η υποτίμηση του πολίτη από πολιτικούς υπερπηδά κάθε ανεκτό όριο και η θρασύτητα και η αναίδεια από δημοσιογράφους, υπερχειλίζει.
Η τηλεοπτική δημοκρατία όχι μόνο επιβάλλεται. Μαστιγώνει πλέον όποιον της αρνείται τον κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας και την ποιότητά της. Όσοι νομίζετε ότι αποτελούν αυτές οι σκέψεις υπερβολές ενός κριτικού σημειώματος, έχετε χάσει την επαφή σας με την πραγματικότητα και έχετε ποτιστεί, όπως ο Μιθριδάτης, από το τηλεοπτικό δηλητήριο, με αποτέλεσμα να έχετε φτάσει στο στάδιο της ανοσίας.
Όσοι έχετε εμπεδώσει τα επιχειρήματα των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο θέμα της έγκαιρης και άρτιας τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχετε κατανοήσει δύο βασικές κρυφές επιδιώξεις των δύο μεγάλων κομμάτων.
Ότι η ΝΔ θέλει όταν θα θριαμβολογεί τον Αύγουστο για την άρτια τέλεση των Ολυμπιακών, να πηγάζει αυταπόδεικτα από τη συλλογιστική σας ότι χάρις στις δικές της προσπάθειες έγιναν οι Ολυμπιακοί, που δεν θα γινόντουσαν αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να πιστέψετε πως αν πετύχουν οι Ολυμπιακοί, αυτό θα οφείλεται στο βασικό έργο που έκανε -με υπερδιπλάσιο κόστος- εκείνο και όχι η εντατική επίδοση της ΝΔ.
Αυτά θέλουν να μας πουν οι δύο πλευρές όταν κάθε βράδυ ακούτε τους ίδιους να καυγαδίζουν στα κανάλια, των οποίων οι ιδιοκτήτες και δημοσιογράφοι επιχαίρουν για όσα μεταδίδουν. Ο καυγάς έχει διαφημιστική αξία στην τηλεόραση όσο και το γυμνό.
Αλλά το τελευταίο οδυνηρό φαινόμενο στις ιδιόμορφες συνεντεύξεις των δελτίων των καναλιών, είναι ο συναγωνισμός παρουσιαστών (αρσενικών και θηλυκών), σε αναίδεια, θρασύτητα και ανοίκεια επιθετικότητα εναντίον πολιτικών προσώπων και άλλων προσκεκλημένων τους. Η πρωτιά της μιας ή του ενός σε τηλεθέαση, ερεθίζει τους υπολοίπους σε βαθμό που να αναλύουν την τακτική του πρώτου και το στοιχείο που θα κρίνουν ότι του τη χαρίζει αυτήν την πρωτιά να το «προσφέρουν» εκείνοι, σε πολλαπλάσιες δόσεις.
Η ανακάλυψη φαίνεται εκείνων που είχαν χάσει την πρωτιά είναι ότι το θράσος, η αναίδεια και η θυμική αντιμετώπιση των προσκεκλημένων, εξασφαλίζει πόντους τηλεθέασης. Αλλιώς δεν εξηγείται αυτός ο καταιγισμός θράσους σε χαρακτηρισμούς, έμμεσες καταγγελίες, αλλά σαφείς σε ότι αφορά τους αποδέκτες, ή υβριστικές λέξεις διατυπωμένες σε τρίτο πρόσωπο, αλλά σαφέστατα απευθυνόμενες σε συγκεκριμένα πρόσωπα των παραθύρων.
Το δυστύχημα βέβαια δεν είναι τόσο το θράσος, η αγένεια και η αλαζονεία των παρουσιαστών. Για να είναι άξιος ο παχυλός μισθός τους θα έκαναν και χειρότερα. Το κακό είναι ότι όλοι οι καλεσμένοι -εξαρτημένοι από το Μέσο- υποκύπτουν στους κανόνες της τηλεοπτικής δημοκρατίας και από φόβο ούτε καν διαμαρτύρονται.
Που να τολμήσουν να αποχωρήσουν δηλώνοντας ότι δεν θα ξαναπατήσουν σε τηλεοπτικό παράθυρο, για να τους ειρωνεύονται, να τους χλευάζουν, να τους κατηγορούν και να τους καθυβρίζουν… Ευγενέστατοι, αποδέχονται τους προπηλακισμούς των παρουσιαστών, όλων των φύλων, ελπίζοντας σε ευτυχέστερη αντιμετώπιση αν προσκληθούν στο μέλλον.
Φόβος και τρόμος η τηλεοπτική δημοκρατία και οι ήρωες της. Κάτι που δυστυχώς θα μας στοιχίσει πολιτικά, πολιτισμικά και δημοκρατικά αν δεν υπάρξει εκλογίκευση της πολιτικής συνδρομής στον τηλεοπτικό εκχυδαϊσμό.
Lk1938de@otenet.grHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ