Φάκελος Μ.Ανατολή/Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα

0


Φάκελος Μ.Ανατολή/Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ ΑκσαHome

Φάκελος -Μέση Ανατολή
Μία από τις οργανώσεις που στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα πρωταγωνιστεί στις δυναμικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, είναι οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα.


Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι συνδέεται με την οργάνωση Φάταχ του Γιάσερ Αραφάτ.


Στο στόχαστρο των Ισραηλινών βρίσκονται οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα
Στο στόχαστρο των Ισραηλινών βρίσκονται οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα
Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, οι οποίες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση μετά την πρώτη ιντιφάντα των Παλαιστινίων, έχουν φέρει εις πέρας διάφορες επιχειρήσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στην Δυτική Όχθη και στην Γάζα και έχουν οργανώσει επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ.
Οι Ταξιαρχίες δεν είναι ούτε επίσημα αναγνωρισμένες, ούτε υποστηριζόμενες από τον Γιάσερ Αραφάτ και την Φάταχ, αν και το Ισραήλ υποστηρίζει το αντίθετο επειδή κάποια από τα μέλη της οργάνωσης έχουν περάσει από τις τάξεις της Φάταχ, την πολιτικής οργάνωσης του Παλαιστίνιου ηγέτη.
Απόδειξη των αποστάσεων που υπάρχουν μεταξύ των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα και της Φάταχ είναι το γεγονός ότι όταν συμφωνήθηκε η προσωρινή κατάπαυση του πυρός από την παλαιστινιακή πλευρά, τον Ιούνιο του 2003, απόφαση που στήριζε η Φάταχ, οι Ταξιαρχίες είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά να συνταχθούν.
Οι ηγέτες της οργάνωσης έχουν γίνει συχνά στόχος των ισραηλινών δυνάμεων. Ο Ριάντ Καρμί, ηγέτης των Μαρτύρων του αλ-Ακσα στην Δυτική Όχθη, σκοτώθηκε σε έκρηξη τον Ιανουάριο του 2002.
Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι ο Μαρουάν Μπαργούτι, ο συλληφθής ηγέτης της Φάταχ στην Δυτική Όχθη, ηγείται επίσης και των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ-Ακσα.
Δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αντίθετα με την Χαμάς, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακσα δεν έχουν ως στόχο ένα ισλαμικό κράτος, αλλά χρησιμοποιούν το Ισλάμ για να εμψυχώνουν τον αγώνα τους για μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη.


Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα δημιουργήθηκαν με την ανοχή του Αραφάτ, ο οποίος ήλπιζε ότι με τη δράση της οργάνωσης θα καθίστατο δυσκολότερο το έργο του ισραηλινού στρατού στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Ομως, κατά τους ίδιους αναλυτές, ο Αραφάτ έκανε λάθος εκτίμηση. Διότι ο τρόπος με τον οποίον απαντά το Ισραήλ


στις επιθέσεις των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ-Ακσα και των άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων, δηλαδή οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι καταστροφές στις υποδομές, πλήττει σε τελική ανάλυση τη λειτουργία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ