Φάκελος Μ.Ανατολή/Το τείχος της ντροπής

0


Φάκελος Μ.Ανατολή/Το τείχος της ντροπήςHome

Φάκελος -Μέση Ανατολή
Οχι μόνον δεν διασφαλίζεται το Ισραήλ, αλλά αντίθετα το τείχος που οικοδομεί η κυβέρνηση Σαρόν θα αποτελέσει μακροπρόθεσμα σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας, επισημαίνει έκθεση του ΟΗΕ για το τείχος της ντροπής που υψώνεται γύρω από τη Δυτική Οχθη.


Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνεται ότι το τείχος που υψώνει ο Σαρόν γύρω από τη Δυτική Οχθη θα έχει σοβαρότατες ανθρωπιστικές συνέπειες για περίπου 700.000 Παλαιστίνιους που ζουν στην περιοχή αυτή.
Το τείχος αυτό, που είναι ένας συνδιασμός από τσιμέντο, ηλεκτροφόρα καλώδια, τάφρους και πυργίσκους επιτήρησης αποκόπτει περίπου το 15% της παλαιστινιακής γης από τα εδάφη της Δυτικής Οχθης, όπως συνάγεται από τον σχεδιασμό που έχει κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση. Στα εδάφη που αποκλείονται από την υπόλοιπη Δυτική Οχθη ζουν 275.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι περίπου 400.000 Παλαιστίνιοι που ζουν ανατολικά του τείχους θα υποχρεωθούν καθημερινά να διασχίζουν τις πύλες και να περνούν από τον έλεγχο των ισραηλινών φρουρών για να μεταβαίνουν στις εργασίες τους, ή για να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους σε διάφορες υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάπου 700.000 Παλαιστίνιοι, δηλαδή το ένα τρίτο του παλαιστινιακού πληθυσμού απομονώνεται, επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΗΕ.
Οι ισραηλινοί οικοδομώντας το τείχος αυτό ακολουθούν τη λεγόμενη πράσινη γραμμή μόνον στο 11% της διαδρομής του τείχους. Το υπόλοιπο έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να διχοτομεί πολλά τμήματα της Δυτικής Οχθης και σε ορισμένα σημεία εισχωρεί κατά 22 χιλιόμετρα στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Δηλαδή το Ισραήλ αδιαφορεί ακόμα και για αυτά τα περιορισμένα όρια των Αυτοδιοικούμενων Παλαιστινιακών Εδαφών, που το ίδιο είχε αναγνωρίσει.
Μέχρι τώρα οι Ισραηλινοί έχουν οικοδομήσει περίπου το 25% του συνολικού τείχους, που όταν ολοκληρωθεί θα φθάσει τα 680 χιλιόμετρα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για τις συνέπειες που θα έχει το τείχος αυτό στη ζωή των Παλαιστινίων, καθώς χιλιάδες άνθρωποι δεν θα μπορούν να εργασθούν, να μεταβούν στα αγροκτήματά τους, ή να αναζητήσουν περιστασιακή απασχόληση, επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΗΕ. Δηλαδή, το Ισραήλ καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στην ανέχεια και τους υποχρεώνει να ζουν σε μία τεράστια φυλακή.
Σε τέτοιες φυλακές όμως εκκολάπτονται οι αυριανοί ΄΄τρομοκράτες΄΄ και μετά από κάθε επίθεση αυτοκτονίας, η ισραηλινή κυβέρνηση θα σπεύδει να καταδικάσει την Παλαιστινιακή Αρχή για ΄΄ υπόθαλψη τρομοκρατίας΄΄.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ