Φάκελος Μ.Ανατολή/Αλλη μία πρωτοβουλία χωρίς τύχη

0


Φάκελος Μ.Ανατολή/Αλλη μία πρωτοβουλία χωρίς τύχηHome

Φάκελος -Μέση Ανατολή
Με τη δέουσα λαμπρότητα παρουσιάζεται στη Γενεύη το εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, που είναι γνωστό ως ΄΄Πρωτοβουλία της Γενεύης΄΄. Ενα σχέδιο που όμως είναι καταδικασμένο εκ των προτέρων σε αποτυχία, από τον Αριέλ Σαρόν και τη Χαμάς.


 
 


Η πρωτοβουλία της Γενεύης είναι μία εναλλακτική ειρηνευτική πρόταση για τη Μέση Ανατολή, στην οποία κατέληξαν επιφανείς Παλαιστίνιοι πολιτικοί και διανοούμενοι και ισραηλινοί αριστεροί πολιτικοί, θέλοντας να αποδείξουν ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, εκτός των ασφυκτικών ορίων του αμερικανικής εμπνεύσεως ΄΄οδικού χάρτη΄΄.
Η παρουσίαση του σχεδίου, στη Γενεύη, γίνεται παρουσία περίπου 400 Παλαιστινίων και Ισραηλινών και εκατοντάδων προσκεκλημένων από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, ο Τζίμι Κάρτερ, αρχιτέκτονας των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ.


Εκ μέρους των Παλαιστινίων πρωτοστατεί σε αυτή την πρωτοβουλία ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, πρώην υπουργός Πληροφόρησης της Παλαιστινιακής Αρχής και εκ μέρους του Ισραήλ ο Γιόσι Μπεϊλίν, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
Η ΄΄Πρωτοβουλία της Γενεύης΄΄προβλέπει ότι το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από το σύνολο της Δυτικής Οχθης και οι Παλαιστίνιοι θα εγκαταλείψουν το αίτημα για το δικαίωμα των περίπου 4 εκατομμυρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προβλέπεται επίσης ότι θα μοιραστούν τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ.
Ωστόσο αυτό το σχέδιο, που σε πρώτη ανάγνωση δείχνει πραγματοποιήσιμο, είναι καταδικασμένο εκ των προτέρων σε αποτυχία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν όχι μόνον το έχει απορρίψει, αλλά έχει επικρίνει περίπου ως προδότες, όσους Ισραηλινούς πηραν μέρος στις διαπραγματεύσεις. Από την άλλη πλευρά, ο Αραφάτ δείχνει διατεθειμένος να το εξετάσει, αλλά η Χαμάς το έχει απορρίψει κατηγορηματικά.


Και στο βαθμό που ο Σαρόν και η Χαμάς είναι σε θέση να υπονομεύσουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία, είναι πασιφανές ότι το σχέδιο αυτό δεν έχει τύχη. Εκτός εάν αυτοί οι δύο αρνητικοί πρωταγωνιστές φύγουν από την πολιτική σκηνή.
Χαρακτηριστικό του κλιματος είναι ότι λίγες ώρες πριν από την επίσημη παρουσίαση της ΄΄Πρωτοβουλίας της Γενεύης΄΄, ο Αριέλ Σαρόν έστειλε τον στρατό του στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου έγιναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, με στόχο μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων. Δηλαδή κυρίως της Χαμάς και της Τζιχάντ. Από τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκαν τέσσερις ένοπλοι Παλαιστίνιοι και ένα παιδί εννέα χρόνων.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ