Φάκελος Μέση Ανατολή/Ο Γιασίν και η Χαμάς

0


Φάκελος Μέση Ανατολή/Ο Γιασίν και η ΧαμάςHome

Φάκελος -Μέση Ανατολή
Ο Σεϊχης Αχμέντ Γιασίν, που δολοφονήθηκε στις 22 Μαρτίου, στη Γάζα, κατάφερε η εμβληματική εικόνα του να είναι πανταχού παρούσα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας προσωποποιώντας την παλαιστινιακή αντίσταση κατά του Ισραήλ και τα όνειρα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος


Καθηλωμένος σε μια αναπηρική καρέκλα από τα παιδικά του χρόνια, όταν νέκρωσαν τα κάτω άκρα του μετά από ένα ατύχημα που είχε παίζοντας ποδόσφαιρο στο στρατόπεδο προσφύγων Σατί της Γάζας, ο Σεϊχης Γιασίν αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στον αγώνα των Παλαιστινίων για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.
Ο ίδιος έλεγε συχνά ότι η Χαμάς θα σταματούσε τις επιθέσεις μόνο εάν ο ισραηλινός στρατός σταματούσε τις ΄΄φονικές επιθέσεις κατά των αθώων Παλαιστινίων, γυναικών, παιδιών και αμάχων΄΄.
Ο γενειοφόρος Γιασίν, εμφανιζόταν πάντα φορώντας το παραδοσιακό άσπρο κάλυμμα κεφαλής και ήταν ο ιδρυτής της Χαμάς, μιας οργάνωσης που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης εξέγερσης του παλαιστινιακού λαού (Ιντιφάντα), που σκοπό της είχε την ένοπλη αντίσταση κατά των ισραηλινών στρατευμάτων αλλά και την παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.
Ο Γιασίν πριν από την ίδρυση της Χαμάς ήταν ο ηγέτης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, της παλαιότερης μουσουλμανικής οργάνωσης που είχε ιδρυθεί στην Αίγυπτο το 1920 και ονομαζόταν ΄΄Αδελφοί Μουσουλμάνοι΄΄, έχοντας πλήρη υποστήριξη και βοήθεια από όλο τον αραβικό κόσμο.
Πατέρας σε 11 παιδιών, ο ηλικιωμένος Σεϊχης γεννήθηκε το 1936 στο Ματζντάλ κοντά στην παράκτια πόλη Ασκαλόν, αλλά τράπηκε σε φυγή στη Γάζα με την οικογένειά του όταν το χωριό του ισοπεδώθηκε το 1948 από τους Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια του πρώτου άραβο-ισραηλινού πολέμου.
Παρά την παράλυσή του, ο Σεϊχης Γιασίν κατάφερε να ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Κάιρο, όμως η έλλειψη χρημάτων τον ανάγκασε να συντομεύσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και να επιστρέψει το σπίτι. Ομως ο χρόνος που παρέμεινε στο Κάιρο ήταν σημαντικός μιας και εκεί για πρώτη φορά είχε επαφές με το κίνημα των ΄΄Αδελφών Μουσουλμάνων΄΄ και έγινε μέλος της οργανώσεως.
Ενίσχυση από το Ισραήλ…
Επιστρέφοντας στη Γάζα, ο Γιασίν ιδρύει στη δεκαετία του ΄70 την οργάνωση Al- mujama Al- islami και άρχισε να επιστρατεύει νέα στελέχη.
Το Ισραήλ βλέποντας ότι η οργάνωση του Γιασίν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αντίβαρο στον ολοένα αυξανόμενο τότε αραβικό εθνικισμό, που εκπροσωπούσε η Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ, άρχισε να υποστηρίζει πολιτικά και οικονομικά τον Σείχη.
Ο Γιασίν με τα χρήματα που πήρε από το Ισραήλ άρχισε να κτίζει τεμένη, σχολεία, και νοσοκομεία, παρέχοντας παράλληλα και φιλανθρωπικό έργο αρωγής προς τους άπορους Παλαιστίνιους.
Μετά όμως την ιρανική επανάσταση του 1979 και την ανατροπή του Σάχη, ο Σεϊχης Γιασίν αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο ριζοσπαστικοποιώντας και μετονομάζοντας την οργάνωσή του σε Majd Al- mujahidin (Κίνημα των μαχητών του Θεού), ιδρύοντας και στρατιωτικό σκέλος που σκοπό θα είχε την ένοπλη αντίσταση κατά του Ισραήλ.
Για πρώτη φορά συνελήφθη το 1984 με την κατηγορία της κατοχής όπλων και εκρηκτικών, αλλά απελευθερώθηκε ένα έτος αργότερα για να θέσει τα θεμέλια της Χαμάς (Harakat Al-Muqawama Al-Islamia), τα αρχικά της οποίας σημαίνουν Ισλαμικό Κίνημα αντίστασης.
Στα τέλη του 1987 η Χαμάς είχε πάρει την τελική της μορφή και από το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η Χαμάς ξεκινά τις πρώτες της επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, με αποτέλεσμα δεκαεπτά χρόνια μετά να έχει γίνει ο πιο τρομερός εχθρός του Ισραήλ.
Η Χαμάς θεωρεί ότι οι Εβραίοι δεν μπορούν να ορίζουν κανένα τμήμα της Παλαιστίνης και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Μακροπρόθεσμος στόχος της


είναι να καθιερώσει ένα ισλαμικό κράτος στη θέση του σημερινού Ισραήλ.
Προς το παρόν είχε θέσει ως άμεσο στόχο της η Χαμάς την πλήρη αποχώρηση από τα εδάφη που κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός στο πόλεμο των έξι ημερών του 1967, και την απελευθέρωση της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας.
Πρόσφατα μάλιστα ο Σεϊχης Γιασίν είχε εκφράσει την προθυμία του να σταματήσει η Χαμάς τις επιθέσεις αν το Ισραήλ αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας και τα Παλαιστινιακά εδάφη και επιτρέψει την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Το Χαμάς δεν συμφώνησε ποτέ με τη συνθήκη ειρήνης του Όσλο που υπογράφηκε το 1993 μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων . Με αυτή τη συμφωνία αναγνωρίσθηκε η ύπαρξη


του Ισραήλ και κατέστη εφικτή η επιστροφή του εξόριστου στη Τυνησία μέχρι τότε Γιάσερ Αραφάτ-επιτρέποντας στον τελευταίο να ηγηθεί της διοίκησης στις περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Γιασίν συνελήφθη ξανά το 1989 με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απαγωγή και δολοφονία δύο ισραηλινών στρατιωτών και ισραηλινό δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση την απόφασης αυτού του δικαστηρίου, ο Γιασίν είχε δηλώσει ότι, ¨οι Εβραίοι έχουν περάσει πολλά βάσανα και έχουν ζήσει διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Σήμερα αυτοί άνθρωποι θέλουν να αναγκάσουν του Παλαιστίνιους να περάσουν τα ίδια βάσανα. Η ιστορία θα μας συγχωρήσει και ο Θεός θα μας κρίνει όλους¨.
Τελικά οχτώ χρόνια μετά, ύστερα από διαπραγματεύσεις που είχε ο τότε Βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσείν με την ισραηλινή κυβέρνηση, το Τελ Αβίβ επέτρεψε την απελευθέρωσή του και τη μεταφορά του στην Ιορδανία.
Μετά από λίγο καιρό έγινε αποτυχημένη προσπάθεια της Μοσάντ να δολοφονήσει τον ίδιο και τον ηγέτη της Χαμάς στην Ιορδανία, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων.
Μετά από αυτή την εξέλιξη και προσπαθώντας να μειώσει τις αντιδράσεις, το Ισραήλ επιτρέπει στον Σεϊχη Γιασίν να επιστρέψει στη Γάζα. Η επιστροφή του Γιασίν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ήταν ιδιαίτερα θερμή με χιλιάδες κόσμου να τον υποδέχονται απαιτώντας να αναλάβει τη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι σχέσεις του με τον Γιάσερ Αραφάτ παρουσίαζαν σταδιακή επιδείνωση μέρα με τη μέρα, με τον τελευταίο σε μια προσπάθεια να μειώσει την επιρροή του Γιασίν προς τους Παλαιστίνιους να τον έχει θέσει αρκετές φορές σε κατ΄οίκον περιορισμό, προκαλώντας σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της παλαιστινιακής αστυνομίας και χιλιάδων υποστηρικτών της Χαμάς.
Η τελευταία απόπειρα δολοφονίας του Σεϊχη Γιασίν έγινε τον Σεπτέμβριο του 2003 όταν κατάφερε να ξεφύγει λίγα λεπτά πριν το κτίριο στο οποίο διέμενε δεχθεί επίθεση από ένα πύραυλο αέρος-εδάφους τύπου ¨Popeye¨ που εξαπέλυσε ισραηλινό μαχητικό F-16.
Μ.Κ.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ