Φάκελος Μέση Ανατολή/Ο πόλεμος άρχισε με ευθύνη Σαρόν

0


Φάκελος Μέση Ανατολή/Ο πόλεμος άρχισε με ευθύνη ΣαρόνHome

Φάκελος -Μέση Ανατολή
Το Ισραήλ επέτυχε το στόχο του. Δολοφόνησε τον ιδρυτή και πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, Σεϊχη Αχμεντ Γιασίν και παράλληλα ωθεί σε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση το ισλαμικό στοιχείο στα Παλαιστινιακά Εδάφη, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση Σαρόν να συνεχίσει την πολιτική της επίδειξης στρατιωτικής ισχύος έναντι των Παλαιστινίων


Η δολοφονία του Σεϊχη Αχμεντ Γιασίν έγινε σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Σαρόν δέχεται έντονες επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για την οικοδόμηση του Τείχους γύρω από τη Δυτική Οχθη, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.
Ο Σεϊχης Γιασίν δολοφονήθηκε με τριπλή πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν ελικόπτερα στη Γάζα. Ηταν λίγο μετά τις πέντε τα ξημερώματα, στις 22 Μαρτίου, όταν ο Σεϊχης Γιασίν έβγαινε από ένα μικρό τέμενος όπου προσευχόταν κάθε πρωί. Η πρώτη επίθεση είχε ως συνέπεια να τραυματισθεί σοβαρά ο Σεϊχης Γιασίν και οι δύο σωματοφύλακές του, που τον βοηθούσαν να μετακινείται, καθώς ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.
Μόλις άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος έξω από το τέμενος ακολούθησαν άλλες δύο πυραυλικές επιθέσεις. Ο Σεϊχης Γιασίν, οι δύο σωματοφύλακές του και άλλοι έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς και ένας από τους γιους του Σεϊχη Γιασίν.
Οι Παλαιστίνιοι βρήκαν μόνο μία ρόδα από το αναπηρικό καροτσάκι του Αχμεντ Γιασίν. Η μυρωδιά του καμένου καουτσούκ, από τις ρόδες του αναπηρικού αμαξιδίου ήταν έντονη. Ενας Παλαιστίνιος κρατώντας ένα κομμάτι υφάσματος από τα ρούχα του Αχμεντ Γιασίν ορκιζόταν πως η επίθεση αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη.
Χιλιάδες υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ισραήλ και ζητώντας εκδίκηση επικαλούμενοι τη βοήθεια του Αλλάχ.
Η κηδεία του μετατράπηκε σε μία τεράστια διαδήλωση εναντίον του Ισραήλ. Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Χαμάς, αλλά και οπαδοί άλλων παρατάξεων συμμετείχαν στη νεκρώσιμη πομπή.
Η Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα καταδίκασε την επίθεση και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμεντ Κορέι, χαρακτήρισε την δολοφονία Γιασίν ως ΄ενέργεια επικίνδυνη που έγινε από δειλούς΄΄.
Η Χαμάς, η Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει οδυνηρό τίμημα για τη δολοφονία του ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη της Χαμάς. Το Ισραήλ ΄΄άνοιξε τις πύλες της κόλασης΄΄, προειδοποίησαν οι παλαιστίνιοι ισλαμιστές.
Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους των προσφυγικών καταυλισμών στο Λίβανο, ζητώντας εκδίκηση.
Στο Κάιρο, στο αρχαιότερο σουνιτικό πανεπιστήμιο, χιλιάδες φοιτητές συγκρότησαν διαδήλωση καλώντας την ηγεσία της χώρας, αλλά και τους Αραβες σε όλο τον κόσμο να προβούν σε συγκεκριμένα μέτρα εναντίον του Ισραήλ. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου απέκλεισε το πανεπιστήμιο για να μην γενικευθούν οι αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις στο Κάιρο και αμέσως ανακοίνωσε πως δεν θα στείλει εκπροσώπους στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Ισραήλ για την επέτειο από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Την εντολή για τη δολοφονία του ΑΧμεντ Γιασίν έδωσε προσωπικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν. Ηταν αυτός που συντόνισε την επιχείρηση και έσπευσε να συγχαρεί τους στρατιώτες που την εκτέλεσαν.
Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις εναντίον της Χαμάς, προειδοποιεί η ισραηλινή κυβέρνηση.
Ο ηγέτης της Τζιχάντ προειδοποίησε τους Αραβες ηγέτες ότι αν δεν υπερασπισθούν τους Παλαιστίνιους μετά τη δολοφονία του σεϊχη Γιασίν, θα ανατραπούν τα καθεστώτα τους.
Δημιουργούμε ένα κράτος της Χαμάς, το Χαμα-στάν, στη Γάζα, προειδοποιούν μετριοπαθείς πολιτικοί της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ.


Ηταν σφάλμα, ομολόγησε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικου Κόμματος, Σιμόν Πέρες.
Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως δεν γνώριζαν τίποτα για τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν και περιορίσθηκαν να απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς κάθε πλευρά.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, ΤΖακ Στρο, είπε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται έναντι της τρομοκρατίας, αλλά όχι και να παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, έκανε λόγο για πολύ κακή είδηση για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Μάλιστα οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποίησαν για τον κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Ιδιες ανησυχίες εξέφρασε και η Ρωσία.
Στο Ισραήλ οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς φοβούνται επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Το ερώτημα όμως δεν είναι αν, αλλά πότε θα αρχίσουν οι επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των Ισραηλινών. Και πού. Κι αυτό το τελευταίο ερώτημα είναι το πιο εφιαλτικό.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ