Φάκελος Μέση Ανατολή/Ο Μπους ως εκπρόσωπος του Σαρόν

0


Φάκελος Μέση Ανατολή/Ο Μπους ως εκπρόσωπος του ΣαρόνHome

Φάκελος -Μέση Ανατολή
Πλήρως ανέτρεψε την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος αναγνώρισε τις ισραηλινές διεκδικήσεις στη Δυτική Οχθη και παραδέχθηκε ότι δεν είναι ρεαλιστική η επιστροφή στις γραμμές ανακωχής του 1949.

 
 


Ο Τζορτζ Μπους υποδεχόμενος στις 13 Απριλίου τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στο Λευκό Οίκο συντάχθηκε απολύτως με την πολιτική του Τελ Αβίβ για απόσυρση των εποίκων από τη Γάζα και για παράλληλη προσάρτηση των εδαφών που έχουν καταλάβει Εβραίοι έποικοι στη Δυτική Οχθη.
΄΄Υπό το φως των νέων εξελίξεων στην περιοχή, με δεδομένη την ύπαρξη ισραηλινών πληθυσμιακών κέντρων, δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς θα είναι η πλήρης και ολοκληρωτική επιστροφή στις γραμμές της ανακωχής του 1949΄΄, δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, ικανοποιώντας πλήρως την ισραηλινή κυβέρνηση.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Οχθη στον πόλεμο του 1967 και επέτρεψε την εγκατάσταση περίπου 23 χιλιάδων εποίκων σε 120 οικισμούς που είναι διάσπαρτοι στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Στη Γάζα έχουν εγκατασταθεί περίπου 7,5 χιλιάδες έποικοι μεταξύ 1,3 εκατομμυρίου Παλαιστινίων.
Για το θέμα των Παλαιστίνιων προσφύγων ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι θα πρέπει να παραιτηθούν από το δικαίωμα της επιστροφής τους στις πατρίδες τους και να εγκατασταθούν στα εδάφη που θα παραχωρηθούν σε ένα παλαιστινιακό κράτος.
Εντονη αντίδραση των Παλαιστινίων
Οι Παλαιστίνιοι προειδοποίησαν ότι η αλλαγή πλεύσης της Ουάσινγκτον αποτελεί την ταφόπλακα σε οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή.
΄΄Ο κύριος Μπους είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που νομιμοποιεί τους εβραϊκούς οικισμούς στα Παλαιστινιακά Εδάφη΄΄, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμεντ Κορέι.
Ο σύμβουλος του Αραφάτ, Σάεμπ Ερεκάτ επέκρινε τον Τζορτζ Μπους, λέγοντας ότι ΄΄παραβιάζει ωμά τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών΄΄ .
Επιδρομή Ισραηλινών στη Γάζα
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Μπους, ο ισραηλινός στρατός


εισέβαλε σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα την ανάγκη να καταστραφούν σήραγγες απ`όπου γίνεται διακίνηση όπλων από την Αίγυπτο στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ