Φάκελος Μ.Ανατολή/Η ταυτότητα της Χαμάς

0


Φάκελος Μ.Ανατολή/Η ταυτότητα της ΧαμάςHome

Φάκελος -Μέση Ανατολή
Μία από τις πλέον μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις είναι η Χαμάς. Για τους Παλαιστίνιους, μάχεται για την εκδίωξη των Ισραηλινών από τα εδάφη τους. Για τους Ισραηλινούς, είναι μία ΄΄τρομοκρατική οργάνωση΄΄.


Η Χαμάς είναι η μεγαλύτερη ριζοσπαστική οργάνωση στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Συγκροτήθηκε πριν από 15 χρόνια, με το ξεκίνημα της πρώτης Ιντιφάντα.
Ο στόχος της είναι να εκδιώξει τις ισραηλινές δυνάμεις από τα κατεχόμενα εδάφη, πράγμα που πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει με επιθέσεις εναντίον


των ισραηλινών στρατευμάτων και των Εβραίων εποίκων.
Απώτερος στόχος της Χαμάς η εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η οργάνωση, με τις πολιτικές και στρατιωτικές της προεκτάσεις, έχει άγνωστο αριθμό ενεργών μελών και δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές.
Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Γάζα, τον Δεκέμβριο του 2002, για να γιορτάσουν τα 15 χρόνια από την ίδρυση της Χαμάς, όπου και άκουσαν τον τυφλό πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, Αχμαντ Γιασίν, να προβλέπει την καταστροφή του Ισραήλ μέχρι το έτος 2025.
«Η πορεία των μαρτύρων θα συνεχιστεί. Η αντίσταση θα συνεχιστεί. Η Τζιχάντ θα συνεχίσει, και οι επιχειρήσεις των μαρτυρικών θανάτων θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκληρωτική απελευθέρωση της Παλαιστίνης», είπε ο Σεϊχης Γιασίν.
Οι δραστηριότητες της Χαμάς έχουν δύο σκέλη:


*Κοινωνικά προγράμματα, όπως κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και θρησκευτικών ιδρυμάτων.


*Στρατιωτική δράση και επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.
Η Χαμάς πιστεύεται ότι διατηρεί ενεργά μέλη στην εξορία.
Η Χαμάς ήρθε στο προσκήνιο μετά την πρώτη Ιντιφάντα, ως ο βασικότερος πολέμιος της συμφωνίας του Όσλο.
Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1996, η Χαμάς εξαπέλυσε πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας σε λεωφορεία, σκοτώνοντας περίπου 60 Ισραηλινούς, σε αντίποινα για την δολοφονία του μέλους της Γιαχία Αγιάς, το Δεκέμβριο του 1995. Ο Γιαχία Αγιάς θεωρείτο ένας από τους πλέον έμπειρους βομβιστές της οργάνωσης.
Η Χαμάς με τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων θέλησε να ωθήσει την ισραηλινή κοινή γνώμη εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας που είχε επισφραγισθεί με τη συνθήκη του Οσλο.
Την ίδια ώρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι επικροτούσαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας των μελών της Χαμάς, αφού πιστεύουν ότι «θάνατοι μαρτύρων» είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εκδικηθούν για τις δικές τους απώλειες.
Στα χτυπήματα της Χαμάς το Ισραήλ απαντά με επιθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που έχουν στόχο υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης.
Ο ηγέτης των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ-Κάσαμ, ο Σάλαχ Σεχάντα, σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 2002, όταν ένα ισραηλινό F-16 έπληξε με τηλεκατευθυνόμενη βόμβα το διαμέρισμά του σε συνοικία της Γάζας. Μαζί με τον Σάλαχ Σεχάντα σκοτώθηκαν δύο μέλη της οικογένειάς


του, ο σωματοφύλακάς του και 11 γείτονες.
Ο διάδοχος του Σεχάντα, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, τον οποίο οι Ισραηλινοί κατηγορούν για τους βομβαρδισμούς του 1996, έχει ξεφύγει από πολλές απόπειρες δολοφονίας του.
«Ο κύριος στόχος της Ιντιφάντα είναι η απελευθέρωση της Δυτικής Οχθης, της Γάζας και της Ιερουσαλήμ, και τίποτα περισσότερο. Δεν έχουμε την δύναμη να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας», δήλωσε στο BBC, το 2002, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Αμπτέλ Αζίζ αλ Ραντισί, ο οποίος επίσης έγινε στόχος επίθεσης των Ισραηλινών.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ