Φάκελος Μ.Ανατολή/Αναζητείται κοινή λογική

0


Φάκελος Μ.Ανατολή/Αναζητείται κοινή λογικήHome

Φάκελος -Μέση Ανατολή
Κάποιοι το θεωρούν ως ρεαλιστική βάση για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Αλλοι, και κυρίως ο Αριέλ Σαρόν και η κυβέρνησή του, ως προδοσία. Η ουσία είναι πως κάποιοι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν ότι τελικά μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά.


Αναζητώντας την κοινή λογική Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί της αντιπολίτευσης, ύστερα από σειρά επαφών κατέληξαν σε μία πρόταση ειρηνευτικής συμφωνίας, την οποία θεωρούν εναλλακτική του ΄΄οδικού χάρτη΄΄, που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Οι Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν στις επαφές αυτές είχαν το ΄΄πράσινο φως΄΄από τον Γιάσερ Αραφάτ. Οι Ισραηλινοί προέρχονταν από την αντιπολίτευση και το χώρο της διανόησης.
Το ανεπίσημο σχέδιο στο οποίο κατέληξαν, που λέγεται ΄΄Συμφωνία της Γενεύης΄΄, ολοκληρώθηκε στις συναντήσεις που είχαν οι δύο πλευρές το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Οκτωβρίου στην Ιορδανία. Είναι αποτέλεσμα μυστικών διαβουλεύσεων που διήρκεσαν δύο χρόνια, με την υποστήριξη Ελβετών διπλωματών.
Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών που πήραν μέρος στις διαβουλεύσεις πιστεύουν ότι το σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε μία βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία. Ομως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αντέδρασε με οργή, κατηγορώντας τους ισραηλινούς πολιτικούς που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ότι υπονομεύουν την κυβέρνησή του.
Οι ισραηλινοί εκπρόσωποι που ήλθαν σε επαφή με τους Παλαιστίνιους επιδιώκουν να αποδείξουν ότι ο Αριέλ Σαρόν κάνει λάθος πιστεύοντας ότι θα αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση με την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.
Το στοίχημα τόσο για τους Ισραηλινούς, όσο και για τους Παλαιστίνιους, είναι να πείσουν την κοινή γνώμη και στις δύο πλευρές ότι το σχέδιό τους δεν είναι ΄΄ άλλο ένα΄΄, στα τόσα που ήδη έχουν παρουσιασθεί, αλλά ΄΄εκείνο που θα οδηγήσει στη λύση΄΄.
Λεπτομέρειες αυτού του εναλλακτικού σχεδίου δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το BBC, το κλειδί είναι ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα επιμείνουν στο δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους. Σε αντάλλαγμα θα αναγνωρισθεί η εθνική κυριαρχία των Παλαιστινίων σε μία από τις πλέον αμφισβητούμενες ιερές περιοχές στη Μέση Ανατολή- στο Χαράμ αλ-Σαριφ, όπως ονομάζουν οι Μουσουλμάνοι το Ορος του Ναού, στην Ιερουσαλήμ.
Ομως ο Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε υπονομευτές τους Ισραηλινούς που συνομιλούσαν με τους Παλαιστίνιους.


΄΄Υπάρχει ο οδικός χάρτης και δεν είναι χρήσιμο να πιστεύουν οι πολίτες ότι υπάρχει και κάτι άλλο΄΄, δήλωσε στη Τζερούσαλεμ Ποστ ο Αριέλ Σαρόν.
΄΄Εκείνοι που έβαλαν τα ονόματά τους κάτω από αυτό το σχέδιο δεν εκπροσωπούν παρά τον εαυτό τους΄΄, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, Λιμόρ Λιβνάτ και προχώρησε παραπέρα χαρακτηρίζοντάς τους ΄΄πιόνια του Αραφάτ΄΄.
΄΄Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εκστρατεία για να εξασφαλίσουμε υποστήριξη γι`αυτό το σχέδιο από την παλαιστινιακή πλευρά, διότι θέλουμε καλύτερη ζωή και πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε τρόπο για να πετύχουμε αυτό το στόχο΄΄, δήλωσε ο παλαιστίνιος βουλευτής Φάρες Καντουρα, που συμμετείχε στον διάλογο με τους Ισραηλινούς.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να είναι βιώσιμο ένα σχέδιο που υιοθετείται μόνον από την ηγεσία της μίας πλευράς…Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ