Φάκελος Μ.Ανατολή/Το τελευταίο ταξιδι του Εντουαρντ Σαΐντ

0


Φάκελος Μ.Ανατολή/Το τελευταίο ταξιδι του Εντουαρντ ΣαΐντHome

Φάκελος -Μέση Ανατολή
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2003 άρχισε το μακρύ ταξίδι του Εντουαρντ Σαϊντ, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Ηταν ένας από τους σημαντικότερους Παλαιστίνιους διανοούμενους. Καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια, κριτικός λογοτεχνίας, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, ευρυμαθής. Ενας πολίτης του κόσμου.

Ο Εντουαρντ Σαϊντ είχε γεννηθεί το 1935, στην Ιερουσαλήμ, όταν η Παλαιστίνη βρισκόταν υπό βρετανική κατοχή. Εζησε τα περισσότερα χρόνια του στις ΗΠΑ, όπου αγωνίστηκε με πάθος για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έπασχε από λευχαιμία και πάλεψε εναντίον της ασθένειας μέχρι σήμερα, όταν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Εφυγε σε ηλικία 67 χρόνων.
΄΄ Η Παλαιστίνη και οι Παλαιστίνιοι δεν χάνονται, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του Ισραήλ να απαλλαγεί από αυτούς΄΄έγραψε ο Εντουαρντ Σαϊντ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ, λίγο καιρό πριν από το μακρύ ταξίδι.
Μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ο Σαϊντ είχε επικρίνει τον Γιάσερ Αραφάτ, γιατί πίστευε ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης είχε υπογράψει μία κακή συμφωνία για τους Παλαιστίνιους. Ο Αραφάτ και η Παλαιστινιακή Αρχή ΄΄έχουν γίνει με τη θέλησή τους συνεργάτες της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής, ένα είδος κυβέρνησης του Βισί για τους Παλαιστίνιους΄΄, είχε αναφέρει ο Εντουαρντ Σαϊντ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Ταφτς.
Ο Εντουαρντ Σαϊντ είχε μεταβεί στις ΗΠΑ ως φοιτητής. Πήρε πτυχίο από το πανεπιστήμιο του Πρίνσετον, το 1957 και ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα, τα περισσότερα χρόνια στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ