Επιτέλους απασχολεί τους «μεγάλους» το περιβάλλον

0


Επιτέλους απασχολεί τους «μεγάλους» το περιβάλλον



Home

Διεθνή




Oι κλιματολογικές αλλαγές εισέρχονται, πλέον, στο επίκεντρο της προσοχής των ισχυρών του κόσμου, σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά και οικονομικά, με τους συνέδρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός να τοποθετούν την καταστροφή του περιβάλλοντος στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.


 
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Μπερντ Φάφενμπαχ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση της συνόδου των G8 στη Γερμανία τον Ιούνιο, υποστήριξε ότι οι οκτώ ισχυροί θα προσπαθήσουν να βρουν κοινή συνεννόηση για την «επέκταση» του Πρωτοκόλλου του Κιότο. «Είναι πολύ δύσκολο να υπογραφεί μια νέα συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό που θα προσπαθήσει η προεδρία να προωθήσει είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που θα επεκτείνει το Πρωτόκολλο του Κιότοz», δήλωσε ο κ. Φάφενμπαχ.


Από την πλευρά τους, κορυφαίοι επιχειρηματίες που έχουν συγκεντρωθεί στο Νταβός φρόντισαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην Ομιλία του προς το Eθνος και σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του για την ενέργεια.


Η κίνηση αυτή θεωρείται απόλυτα φυσιολογική, όπως τονίζει το BBC, καθώς οι ισχυροί του κόσμου που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός βλέπουν τις οδυνηρές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπροστά τους: στο γνωστό τουριστικό θέρετρο της Ελβετίας δεν υπάρχει ίχνος χιονιού εφέτος, σε αντίθεση με το 2006, που οι καιρικές συνθήκες ήταν περισσότερο φυσιολογικές για την εποχή. Κορυφαίοι Αμερικανοί επιχειρηματίες -όπως οι πρόεδροι των General Electric, Alcoa, Duke Energy- θεωρούν ότι οι προτάσεις του Τζορτζ Μπους για μείωση κατανάλωσης βενζίνης 20% έως το 2017, καθώς και η αύξηση των επενδύσεων για τα εναλλακτικά καύσιμα, είναι θετικές «αλλά όχι αρκετές για να επιλύσουν το πρόβλημα».


«Οι προτάσεις Μπους αποτελούν ένα καλό βήμα αλλά οφείλουμε να πράξουμε πολύ περισσότερα», υποστήριξε ο Τζέιμς Ρότζερς, επικεφαλής της Duke Energy, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι και να αφήσουμε τα πάντα να εξελίσσονται εν απουσία μας. Οφείλουμε να λάβουμε μέτρα πριν να είναι αργά».


Ανάλογες απόψεις, κυρίως για την αμερικανική πολιτική, εξέφρασε και ο Αλέν Μπέλντα, επικεφαλής της Alcoa, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να εφαρμόσουν έναν «κοινό και αυστηρό νόμο για την εκπομπή ρυπογόνων αερίων. Εάν οι ΗΠΑ –η χώρα που ρυπαίνει περισσότερο τον πλανήτη– αποφασίσει να αντιμετωπίσει το όλο θέμα με τόλμη, τότε και οι υπόλοιπες, έστω και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες θα ακολουθήσουν».


Πάντως αρκετά στελέχη τόσο οικολογικών οργανώσεων, όσο και χρηματοοικονομικών ομίλων, σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι στην περίπτωση των επιχειρηματιών αυτό που τους ωθεί να ασχοληθούν με το περιβάλλον είναι είτε οι φόβοι ότι θα χάσουν σημαντικά κεφάλαια είτε γιατί το όλο θέμα αποτελεί πολύ καλή προσπάθεια δημοσίων σχέσεων, καθώς οι πολίτες όλου του κόσμου είναι πλέον –έστω και αργά– περισσότερο περιβαλλοντικά ευαίσθητοι




Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ









Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
















Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθρα



Αποτελέσματα

Δημοσκοπήσεις







ΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ