Σοκαριστικές οι έρευνες για το περιβάλλον

0


Σοκαριστικές οι έρευνες για το περιβάλλονHome

Διεθνή
Σοκ θα προκαλέσει στον κόσμο η νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον που θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς συνδέει σαφώς πλέον το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την ανθρώπινη δραστηριότητα, φέρνει στο φως νέα στοιχεία, όπως την προβλεπόμενη αλλά και αναπότρεπτη πλέον άνοδο της στάθμης των υδάτων για τα επόμενα 1.000 χρόνια, και είναι η πιο πλήρης και εμπεριστατωμένη έρευνα, από 2.500 επιστήμονες από 130 χώρες, η οποία χρειάστηκε έξι χρόνια για να προετοιμαστεί.


 
Εντούτοις, πιο ευοίωνη είναι η έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace που δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς βλέπει μια πραγματική «ενεργειακή επανάσταση» να έρχεται, χάρη στην οποία, εάν η ανθρωπότητα κινητοποιηθεί, θα μπορέσει να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών ρυπογόνων αερίων κατά 50% έως το 2050. Βέβαια, στόχος της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές των Ηνωμένων Εθνών είναι επίσης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ρ.Κ. Παχάουρι, να προκαλέσει «σοκ στον κόσμο και τις κυβερνήσεις, ώστε να λάβουν πιο σοβαρά μέτρα», στηριζόμενοι στα πλέον έγκυρα επιστημονικά στοιχεία που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα, όπως τα χαρακτηρίζει.


Σύμφωνα με αποσπάσματα των συμπερασμάτων της έρευνας, αποδεικνύεται ότι είναι κατά 90% βέβαιο ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα, με την καύση υδρογονανθράκων, ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου τα τελευταία πενήντα χρόνια. Η νέα αυτή έκθεση προβλέπει αύξηση των θερμοκρασιών από 2 μέχρι 4,5 βαθμούς Kελσίου γι\\\’ αυτόν τον αιώνα, με πιο πιθανή αύξηση τους 3 βαθμούς Kελσίου. «Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον άνθρωπο στον 21ο αιώνα θα προκαλέσουν την άνοδο της στάθμης των υδάτων και της θερμοκρασίας για τουλάχιστον 1.000 χρόνια», φέρεται να είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά συμπεράσματα της έρευνας. Η στάθμη των θαλασσών ανέβηκε κατά 17 εκατοστά τον 20ό αιώνα, ενώ απειλούνται πλέον πολλά νησιά του Ειρηνικού, οι ακτές από το Μπαγκλαντές μέχρι τη Φλόριντα, καθώς και πόλεις από τη Σαγκάη μέχρι το Μπουένος Aϊρες.


Πάντως, η έκθεση της Greenpeace προσφέρει, όπως φέρεται να δηλώνει στο πρακτορείο ΑΠΕ ο υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace στην Ελλάδα για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, Δημήτρης Ιμπραήμ, έναν «οδικό χάρτη» που θα λύσει το ενεργειακό έλλειμμα του πλανήτη, καταπολεμώντας παράλληλα τις κλιματικές αλλαγές. Η έκθεση αυτή αποδεικνύει ότι όλος ο κόσμος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε άφθονη ενέργεια και να αναπτυχθεί οικονομικά, τερματίζοντας παράλληλα τη χρήση επικίνδυνων πηγών ενέργειας όπως ο άνθρακας και τα πυρηνικά. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οικονομικά ανταγωνιστικές, τονίζει ο κ. Ιμπραήμ, αν οι κυβερνήσεις σταματήσουν τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια και εφαρμόσουν την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ