 |
Εξέπεμψε SOS η Ανταρκτική
|
|
|

Home

Διεθνή
Ανησυχίες για το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής καταστροφής πυροδότησε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό Νισίν Μάρου καθώς έπλεε στα ανοιχτά της Ανταρκτικής, 255 ναυτικά μίλια από την αμερικανική βάση Μακμούρντο. Ένα από τα 158 μέλη του πληρώματος του πλοίου, το οποίο έχει δυνατότητα φορτίου 8.000 τόνων και μεταφέρει καύσιμα 1.000 τόνων, αγνοείται.
|
|
|
Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας διευκρίνισαν ότι η πυρκαγιά δε συνδέεται με τους διαδηλωτές οι οποίοι αποδοκίμασαν το κυνήγι της φάλαινας και συγκρούστηκαν με τους φαλαινοθήρες τη Δευτέρα.
Η φωτιά, η οποία ενισχύθηκε και από το λάδι των φαλαινών το οποίο φυλασσόταν κάτω από το κατάστρωμα, ετέθη υπό έλεγχο με τη βοήθεια τριών άλλων παραπλεόντων ιαπωνικών φαλαινοθηρικών τα οποία απομάκρυναν 126 μέλη του πληρώματος. Οι υπόλοιποι παραμένουν στο πλοίο μέχρι να καεί τελείως το λάδι ενώ εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος αναζωπύρωσης. Εάν το πλήρωμα δεν καταφέρει να βάλει ξανά μπροστά τις μηχανές, το πλοίο θα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για το περιβάλλον ιδιαίτερα εάν αλλάξει ο ήπιος καιρός που επικρατεί τώρα στο νότιο ωκεανό.
«Πρόκειται για ένα καθαρό και φρέσκο περιβάλλον με μεγάλες αξίες βιοδιαφορετικότητας», δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας Κρις Κάρτερ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία για ενδεχόμενο διαρροών καυσίμων στη θάλασσα Ρος. Ο Κάρτερ είπε ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει διεθνής απάντηση από τις χώρες που έχουν βάσεις στην Ανταρκτική, δηλαδή τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ ενώ έκανε γνωστό ότι και η Βρετανία συμμετέχει στην προσπάθεια για την παροχή βοήθειας στο πλήρωμα.
Ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα θηλαστικά πουλιά και ψάρια της Ανταρκτικής είτε από διαρροές καυσίμων είτε από το πυροσβεστικό εξοπλισμό, εξέφρασε και η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, το πλοίο της οποίας Εσπεράντσα επίσης πλέει στην περιοχή σε απόσταση 435 μιλίων από το Νισιν Μαρού.
Τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά μέχρι τώρα λειτουργούν ως επιστημονικά πλοία αλλά όπως έγινε γνωστό η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να επιτρέψει και επίσημα την φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς, που έχει απαγορευθεί από το 1986, και απειλεί να εγκαταλείψει την Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας.
Σε συνάντηση που οργανώθηκε στο Τόκιο και στην οποία συμμετείχαν τα 37 από τα 72 μέλη της Επιτροπής εκφράστηκε η ελπίδα ότι θα επιτραπεί το ελεγχόμενο κυνήγι της φάλαινας για εμπορικούς σκοπούς. Εικοσιέξι χώρες- μέλη απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η συνάντηση προκάλεσε τη δυσφορία της Greenpeace, εκπρόσωπος της οποίας κατηγόρησε τις χώρες που συμμετείχαν ότι «θέλουν να κυνηγήσουν όσες περισσότερες φάλαινες μπορούν».
Το Τόκιο ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει και πάλι από την Επιτροπή άδεια για το κυνήγι απροσδιόριστου αριθμού από τις 220 ρυγχοφάλαινες που ζουν στις ιαπωνικές θάλασσες, αίτημα το οποίο πάντοτε απορρίπτεται.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ
|

|
 |