Αλλάζει την πολιτική της για την ενέργεια η Κίνα

0


Αλλάζει την πολιτική της για την ενέργεια η ΚίναHome

Διεθνή
Tην εγκατάλειψη των ετήσιων στόχων της για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την προώθηση μιας σταδιακής μεταρρύθμισης της πολιτικής καθορισμού των τιμών στην ενέργεια, με πιθανό στόχο την πλήρη απελευθέρωσή τους ως το 2010, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας Μα Κάι, στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.


 
Η εγκατάλειψη των ετήσιων στόχων, με την παράλληλη διατήρηση του πενταετούς πλάνου, αποτελεί μιαν έμμεση παραδοχή της αδυναμίας του Πεκίνου να επιτύχει τους βραχυπρόθεσμους έστω στόχους που θέτει για το περιβάλλον. Oπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο Μα Κάι, το Πεκίνο είχε δεσμευτεί να μειώσει την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται για να «παραχθεί» κάθε δολάριο του ΑΕΠ κατά 20% στο διάστημα 2006-2010, ενώ για πέρυσι, είχε θέσει στόχο μια βελτίωση της τάξης του 4%, δεν κατάφερε όμως να ξεπεράσει το 1%.


Συγχρόνως, ο Kινέζος αξιωματούχος επανέλαβε την άποψη της κυβέρνησης ότι οι τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου και του νερού στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση ανεπάρκειας των φυσικών πόρων.


Εντούτοις, το Πεκίνο επιθυμεί να προστατεύσει τους φτωχούς Κινέζους από τον αντίκτυπο που θα είχε μια αύξηση των τιμών, γι αυτό και έχει διατηρήσει την πολιτική συγκράτησης τους σε επίπεδα που προκαλούν τη δυσαρέσκεια των πετρελαϊκών εταιριών.


Πριν από την ομιλία του Μα Κάι, στέλεχος της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Κίνας, της China National Petroleum Corp (CNPC) εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τιμές θα απελευθερωθούν ώστε να ευθυγραμμιστούν με εκείνες που ισχύουν στις διεθνείς αγορές το αργότερο σε μια διετία. Σημειώνεται ότι την τελευταία τετραετία, το Πεκίνο έχει εφαρμόσει πολιτική συγκράτησης των τιμών του ντίζελ και της βενζίνης, για την αποφυγή της ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων και της κοινωνικής αναταραχής. Τα κρατικά διυλιστήρια που αναγκάζονται να σηκώσουν το βάρος των φθηνών καυσίμων πιέζουν την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, με βάση την οποία η τιμή της βενζίνης έχει ενισχυθεί κατά μόλις 50% από το 2003, την ώρα που η τιμή του αργού έχει, διεθνώς, διπλασιαστεί.


Η κατανάλωση ενέργειας στην Κίνα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς η οικονομική ανάπτυξη τρέχει με διψήφια ψηφία, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έχουν εκτιναχτεί στα ύψη και η ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου του αστικού πληθυσμού οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης. Σύμφωνα πάντως με στελέχη της κινεζικής πετρελαιοβιομηχανίας, η απελευθέρωση των τιμών θα συμβάλλει στην πιο ορθολογική χρήση και άρα και στην προσπάθεια για μια πιο «πράσινη πολιτική», υπέρ της οποίας δεσμεύτηκε στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο πρωθυπουργός της χώρας Βεν Τζιαμπάο.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ