«Ιστορική» συμφωνία στη Β. Ιρλανδία

0


«Ιστορική» συμφωνία στη Β. ΙρλανδίαHome

Διεθνή
Ένα γενικό αίσθημα ικανοποίησης διακατέχει τόσο την ιρλανδική όσο και τη βρετανική κοινή γνώμη αναφορικά με την «ιστορική» συμφωνία για συν-διοίκηση της Βόρειας Ιρλανδίας από Καθολικούς και Προτεστάντες. Οι εκπρόσωποι του DUP και του Σιν Φέιν, συμφώνησαν να «μοιράζονται» την εξουσία, αρχής γενομένης από τις 8 Μαΐου του 2007.


 
Ο βρετανικός Τύπος στο σύνολό του χαιρετίζει την «ιστορική» συμφωνία να μοιράζονται τα κύρια κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας την εξουσία από τις 8 Μαΐου και σχολιάζει θετικά τις ενέργειες του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.


Ο σκληροπυρηνικός προτεστάντης κληρικός Ίαν Πέισλι, ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), ανακοίνωσε τη συμφωνία στο τέλος της πρώτης συνάντησής του ενώπιος-ενωπίω με τον Τζέρι ¶νταμς, ηγέτη του Καθολικού Σιν Φέιν και επί δεκαετίες πολιτικού αντιπάλου του.


Ο βρετανικός Τύπος μάλιστα αποδίδει τα εύσημα και στις διαπραγματευτικές προσπάθειες του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, με την Daily Mail να γράφει πως «Αν ο Μπλερ αφήνει μια κληρονομιά για την οποία θα πρέπει να είναι περήφανος, είναι αυτή». Ωστόσο, ο Τύπος εμφανίζεται επιφυλακτικός αναφορικά με το μέλλον της συμφωνίας, την οποία πάντως χαρακτηρίζει «ιστορική».


Από την πλευρά της η Sun, η εφημερίδα με τους περισσότερους αναγνώστες στη Βρετανία, θεωρεί πως τα περισσότερα συγχαρητήρια ανήκουν στον Πέισλι. «Αυτός ο κήρυκας της κόλασης και της καταδίκης αποδείχθηκε ο αρχιτέκτονας της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία», εκτιμά η εφημερίδα.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ