Πάγωσε τις επαφές με Ιράν η Βρετανία

0


Πάγωσε τις επαφές με Ιράν η ΒρετανίαHome

Διεθνή
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία διακόπτει τις διμερείς συνομιλίες για όλα τα υπόλοιπα θέματα εκτός από αυτό των Βρετανών ναυτών. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα αφεθεί ελεύθερη η Βρετανίδα όμηρος.


 
Η Βρετανία ακολουθεί επιθετική διπλωματία σχετικά με την κρίση με το Ιράν. Αυτό αποδεικνύει και η απόφαση να σταματήσουν όλες οι διμερείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, εκτός και αν αυτές αφορούν την κράτηση των 15 Βρετανών ναυτών.


Η Μ.Μπέκετ δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι το Λονδίνο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά αυτή την κατάσταση. «Βρισκόμαστε τώρα σε μία φάση διπλωματικών ενεργειών. Χρειάζεται να επικεντρώσουμε όλες τις προσπάθειές μας σε διμερές επίπεδο στην επίλυση αυτού του θέματος. Για το λόγο αυτό θα επιβάλλουμε το πάγωμα όλων των επίσημων διμερών σχέσεων με το Ιράν μέχρι να επιλυθεί αυτή η κατάσταση».


Το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε επίσης ότι η Βρετανία διακόπτει την ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων με το Ιράν και την έκδοση αδειών εισόδου σε Ιρανούς αξιωματούχους έως ότου τερματιστεί η κρίση.


Αλλωστε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μίλησε για «μία διαφορετική φάση» στη διαμάχη, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι θα ακολουθηθεί μία πιο επιθετική διπλωματική προσέγγιση.


Από την πλευρά του, το Ιράν προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Ιράν Μοχάμαντ Αλι Χοσεϊνί δήλωσε -όπως μετέδωσε, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο ειδήσεων ISNA- ότι η Τεχεράνη θα απελευθερώσει την γυναίκα που βρίσκεται ανάμεσα στους 15 Βρετανούς ναύτες.


Η ιρανική κρατική τηλεόραση είπε την Τετάρτη ότι θα μεταδώσει βίντεο με τους 15 Βρετανούς ναύτες, χωρίς όμως να αναφέρει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Το Ιράν είχε υποσχεθεί στην Βρετανία ότι δεν θα δείξει τους Βρετανούς ναύτες στην τηλεόραση.


Ο Χοσεϊνί φέρεται επίσης να δήλωσε ότι «αυτό το θέμα (της κράτησης των Βρετανών ναυτών) θα λυθεί σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα διαρκέσει».


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο αναφέρεται ότι «οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Βρετανίας έχουν την ικανότητα να επιλύσουν το θέμα μέσω επαφών και στενής συνεργασίας».


Στην ίδια ανακοίνωση πάντως, η Τεχεράνη επιμένει ότι οι Βρετανοί ναύτες συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν 500 μέτρα εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων.


Νωρίτερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες Βρετανοί ναύτες βρίσκονταν περί το 1,7 ναυτικό μίλι (3,15 χιλιόμετρα) εντός των χωρικών υδάτων του Ιράκ, σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου συστήματος πλοήγησης (GPS).


Ο Λευκός Τύπος ανακοίνωσε ότι από την πλευρά των ΗΠΑ «δεν υπάρχει κλιμάκωση της έντασης» με το Ιράν, αν και υποστηρίζει την Βρετανία στο θέμα της απελευθέρωσης των 15 Βρετανών ναυτών.


Την πλήρη υποστήριξή της προς την Βρετανία εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος Ανγκέλα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «η ΕΕ βρίσκει απολύτως απαράδεκτο (το γεγονός) της σύλληψης και κράτησης των 15 Βρετανών ναυτών από το Ιράν».


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ