|
Σφοδρές μάχες στην Νάτζαφ
|
|
|
Home
Διεθνή
Μαίνονται οι μάχες στην Νάτζαφ, την ιερή πόλη των Σιιτών, την ώρα που οι ισπανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από την περιοχή. Εν τω μεταξύ, στην ιταλία επικρατεί έντονη ανησυχία για το μέλλον των 3 Ιταλών πολιτών που κρατούνται από Ιρακινούς αντάρτες. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Τόνι Μπλερ, καθώς δέχεται έντονη κριτική από Βρετανούς πρώην διπλωμάτες, για την τακτική που ακολούθησε στο θέμα του Ιράκ
|
|
|
Πολύνεκρες μάχες μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών διεξάγονται στην Νάτζαφ, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα Σάντρ.
Κατά την διάρκεια της νύχτας στην περιοχή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 64 Ιρακινοί και 32 τραυματίσθηκαν.
Ενταση επικρατεί και στην Φαλούτζα, παρά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.
Ο Μοκτάντα Σαντρ, απευθυνόμενος σε όλους τους μουσουλμάνους του Ιράκ, τους κάλεσε να υπερασπιστούν τη ιερή πόλη των Σιιτών, Νάτζαφ ΄΄με ό,τι μέσο κρίνουν κατάλληλο΄΄.
Την ίδια ώρα, η κρατική ραδιοφωνία της Ισπανίας μετέδωσε ότι τα ισπανικά στρατεύματα έφυγαν από την Νάτζαφ με κατεύθυνση την κεντρική βάση τους, στην πόλη Ντουανίγια.
Η ισπανική δύναμη στο Ιράκ θα μεταφερθεί στην Ισπανία μέσω Κουβέιτ τις προσεχείς ημέρες, μετά από απόφαση της νέας ισπανικής κυβέρνησης του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.
Η αποχώρηση των ισπανικών στρατευμάτων θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαΐου.
Ο Γάλλος δικηγόρος Ζακ Βερζές, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Σαντάμ Χουσεΐν εξέφρασε την ανησυχία του για την ζωή του πρώην δικτάτορα του Ιράκ. Ο δικηγόρος παραχωρώντας συνέντευξη σε αραβική εφημερίδα τόνισε ότι οι Αμερικανοί θέλουν να αποφύγουν μια δίκη και γι΄ αυτό μπορεί να προσπαθήσουν να τον σκοτώσουν.
Σήμερα, πάντως, ο Ερυθρός Σταυρός πραγματοποίησε την δεύτερη επίσκεψή του στον Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία από τους Αμερικανούς.
Εν τω μεταξύ, έντονη αμηχανία επικρατεί στην ιταλική κυβέρνηση για τους 3 Ιταλούς που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ.
Η ιρακινή οργάνωση ΄΄Πράσινες ταξιαρχίες΄΄ απειλεί ότι θα τους σκοτώσει αν ο ιταλικός λαός δεν διαδηλώσει εναντίον του πολέμου και δεν ζητήσει από τον Μπερλουσκόνι να αποσύρει τα στρατεύματα από το Ιράκ.
Η ιταλική κυβέρνηση, αρνήθηκε να κάνει σχόλια, αφήνοντας όμως να γίνει κατανοητό οτι σ\’ αυτό το αίτημα δεν πρόκειται να υπάρξει απάντηση αλλά και ούτε πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό.
Ανάλογη είναι και η θέση της αντιπολίτευσης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων της Ιταλίας.
Αλλά και ο ιταλικός τύπος χαιρέτισε σήμερα ΄΄το μέτωπο της άρνησης΄΄, που πρόβαλαν οι ιταλικές πολιτικές δυνάμεις.
΄΄Προφανώς όχι σε οποιονδήποτε εκβιασμό΄΄, γράφει η Corriere della Sera.
΄΄Απαράδεκτο΄΄, χαρακτηρίζει η Repubblica το μήνυμα των απαγωγέων.
Στην Βρετανία, 52 Βρετανοί πρώην διπλωμάτες άσκησαν έντονη κριτική στον Τόνι Μπλερ για την πολιτική του στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ. Τον κάλεσαν μάλιστα ή να επηρεάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αλλάξουν την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή ή να λάβει αποστάσεις απ\’ αυτή.
Η βρετανική κυβέρνηση απαντώντας στις επικρίσεις δήλωσε πως ΄΄δεν κατανοεί πού θέλουν να καταλήξουν΄΄ οι πρώην διπλωμάτες.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει τη εξουσία την 1η Ιουλίου θα χρειασθεί να εκχωρήσει για κάποιο διάστημα ένα μέρος της κυριαρχίας της στις ΗΠΑ αλλά και στις δυνάμεις του συνασπισμού.
|
|
|