Νικητής των γαλλικών εκλογών ο Σαρκοζί

0


Νικητής των γαλλικών εκλογών ο ΣαρκοζίHome

Διεθνή
Νέος πρόεδρος της Γαλλίας εξελέγη ο κεντροδεξιός υποψήφιος Νικολά Σαρκοζί εξασφαλίζοντας το 53,06% των ψήφων, έναντι 46,94% για τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών και στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι ψήφοι των Γάλλων του εξωτερικού.


 
Ο Νικολά Σαρκοζί, στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του, τόνισε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων και είπε πως οι Γάλλοι επέλεξαν «τη ρήξη με τις ιδέες, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές του παρελθόντος».


Μιλώντας μπροστά στις κάμερες και σε εκατοντάδες οπαδούς του στο Παρίσι, ο Σαρκοζί έκανε λόγο για «απέραντη συγκίνηση» και εξέφρασε το «σεβασμό» του για την αντίπαλό του των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ. «Θέλω να δώσω πίσω στους Γάλλους την υπερηφάνεια της Γαλλίας», είπε επίσης, δεσμευόμενος να «αποκαταστήσει την εργασία, το κύρος, την αξία».


Παράλληλα, κάλεσε τους Eρωπαίους εταίρους της Γαλλίας να ακούσουν «τη φωνή των λαών», προσθέτοντας ότι πιστεύει «ειλικρινά και βαθιά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα». «Απόψε η Γαλλία επιστρέφει στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Σαρκοζί, υπό τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές των οπαδών του.


Ευχές από την αντίπαλο, Σεγκολέν Ρουαγιάλ


Η υποψήφια των Γάλλων σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ αναγνώρισε την ήττα της, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων και ευχήθηκε στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας να εκπληρώσει την αποστολή του, ενώ απευθυνόμενη στους οπαδούς της τους ζήτησε «να έχουν εμπιστοσύνη» και ανέλαβε η ίδια τη ευθύνη που της αναλογεί.


Ευχές για επιτυχία στην αποστολή του, εξέφρασε στον Νικολά Σαρκοζί ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος τηλεφώνησε στο διάδοχό του για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Ο Σαρκοζί θα διαδεχθεί τον Ζακ Σιράκ στις 16 Μαΐου.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του γαλλικού υπ. Εσωτερικών η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφτασε στο 84,82%, ποσοστό που πλησιάζει το ρεκόρ προσέλευσης στις προεδρικές εκλογές, το οποίο σημειώθηκε το 1974, με ποσοστό 87,3 %, στην αναμέτρηση ανάμεσα σε Βαλερί Ζισκάρ ντ\\\’ Εστέν και Φρανσουά Μιτεράν.


Στο μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι, δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της νίκης του Νικολά Σαρκοζί, ανάμεσα σε διαδηλωτές εχθρικούς προς τον νέο πρόεδρο και την αστυνομία, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ